Prázdninový motoráčik odvezie turistov aj pútnikov

17.7.2018 8:00Zdroj: Veterány.EU

Prázdninový motoráčik odvezie turistov aj pútnikov

Občianske združenie Veterány.EU a obec Lednické Rovne pozývajú širokú verejnosť na jazdy historickým motorovým vlakom z Trenčianskej Teplej na Lednické Rovne, ktoré sa uskutočnia v sobotu 28. júla 2018 pri príležitosti diecéznej púte k svätému Joachimovi a Anne v Lednických Rovniach. Motoráčik odvezie aj turistov za výletmi v Bielych Karpatoch a električka do Trenčianskych Teplíc.

 

 

 

Jazda historickým vlakom na čele s motorovým vozňom M 131.1443 začína o 09:45 v železničnej stanici Trenčianska Teplá, kde sa cestujúci môžu dopraviť pravidelnými vlakmi zo smerov Bratislava, Žilina, Horné Srnie a Praha. Spiatočný lístok stojí 4 €, deti od 6 do 15 rokov zaplatia polovicu.

Vláčik motoráčik odvezie cestujúcich za turistickými cieľmi v Bielych Karpatoch. „Turistická verejnosť môže vystúpiť napríklad v obci Pruské a spraviť si výlet k zrúcaninám stredovekého hradu Vršatec a vydať sa po stopách náučného chodníka Vršatské bradlá. Po návrate do obce môže podvečerným spojom ďalej pokračovať do Lednických Rovní, kde sa o 19:00 začína pútnická svätá omša,“ približuje Jaroslav Filo, predseda združenia. K ďalším tipom na výlet patria pozostatky historickej železnice v Ľuborčianskej doline, či návšteva kostolíka Pominovec a leteckého múzea v Slavnici. V Lednických Rovniach je možné navštíviť tamojšie kúpalisko, areál HuntyFish, alebo si spraviť prechádzku po rozľahlom parku. V ponuke je aj možnosť výletu na Ostrý Vrch a k hradu Lednica. Preprava bicyklov je povolená do naplnenia kapacity vlaku. Železničných cestovateľov určite potešia plánované fotozastávky v jednotlivých staniciach na trase podľa cestovného poriadku, uvedeného aj s tarifou na plagáte:


Kliknutie do náhľadu otvorí plagát vo formáte PDF

Cestovný poriadok a tarifu historického vlaku nájdete aj na stránkach organizátorov – www.veterany.eu, www.facebook.com/trat124, www.facebook.com/veterany.euwww.lednickerovne.sk.

Možnosť návštevy Trenčianskych Teplíc

Vďaka prázdninovému motoráčiku môžu cestujúci stráviť príjemné popoludnie v malebnom prostredí Trenčianskych Teplíc. „Cestovný poriadok sme nastavili tak, aby bol v Trenčianskej Teplej zabezpečený prípoj k električke do kúpeľov. Obyvatelia miest a obcí na trati 124 sa tak môžu odviezť dopoludňajším spojom k Trenčianskej elektrickej železnici, spraviť si výlet do kúpeľného mesta a podvečerným spojom sa pohodlne vrátiť späť. Verím, že túto ponuku využijú aj obyvatelia a návštevníci kúpeľov smerujúci na diecéznu púť v Lednických Rovniach,“ hovorí Patrik Špačinský, člen občianskeho združenia.

Doprava na pútnickú svätú omšu

Pri príležitosti 9. Diecéznej púte k svätému Joachimovi a Anne bude o 17:45 vypravený mimoriadny spoj z Trenčianskej Teplej na Lednické Rovne, kde sa pri barokovej kaplnke Svätej Anny uskutoční večerná pútnická svätá omša so začiatkom o 19:00. „Doteraz chodil mimoriadny vlak na Lednické Rovne iba na nedeľnú časť diecéznej púte a kapacitne už nepostačoval. V spolupráci s obcou sme sa preto rozhodli vypraviť mimoriadny vlak aj na sobotnú večernú svätú omšu. Návštevníci púte tak môžu nechať auto doma a cestovať na púť pohodlne verejnou dopravou. Po skončení omše ich následne odvezieme späť do Trenčianskej Teplej. Za ústretovosť pri vypravení tohto spoja ďakujeme Železniciam Slovenskej republiky,“ hovorí Patrik Špačinský.

Jazda nostalgickým vlakom po nepoužívanej trati na Lednické Rovne ponúka široké možnosti na príjemné prežitie poslednej júlovej soboty. Cieľom tejto akcie je ukázať verejnosti, že aj táto časť Trenčianskeho kraja ponúka viacero turistických zaujímavostí, či už sú to majestátne Vršatské bradlá, malebný kostolík v Pominovci, alebo hrad Lednica. Prázdninový motoráčik spája obce na trati č. 124 s Trenčianskou elektrickou železnicou a umožňuje pohodlnú dopravu do kúpeľov bez komplikovaného prestupovania. Zároveň dáva príležitosť spojiť turistické ciele s návštevou tradičnej diecéznej púte v Lednických Rovniach. Mimoriadny vlak je určený tak pre turistov a pútnikov, ako aj pre rodiny s deťmi a železničných cestovateľov, pre ktorých sme pripravili možnosť nafotenia vlaku na trase v jednotlivých staniciach a zastávkach. Počas jazdy si bude možné zakúpiť aj upomienkové predmety s dopravnou tematikou a prispieť tak na aktivity nášho združenia. Veríme, že nám počasie bude priať a spoločne strávime príjemný deň v Trenčianskom samosprávnom kraji“, dodáva predseda združenia Mgr. Jaroslav Filo.

Partnermi nostalgickej jazdy na Lednické Rovne sú Železnice Slovenskej republiky, Spoločnosť Považskej dráhy Žilina, nezisková organizácia Trenčianska elektrická železnica, Miestna akčná skupina Vršatec a spravodajský magazín Impulz.press.

Úvodná ilustračná snímka © Daniel Kusák

Súvisiace trate

  • ŽSR-122: Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice
  • ŽSR-124: Trenčianska Teplá - Lednické Rovne