Prezidentský vlak se vydal na svou pouť

29.6.2018 8:00 Jiří Řechka

Prezidentský vlak se vydal na svou pouť

Stalo se tak včera, 28. června 2018. Titulek by mohl pokračovat slovy … a nebe se nad ním rozplakalo. Nicméně počasí nebylo příliš důležité, protože novináři a další hosté, pozvaní na okružní jízdu této unikátní soupravy Prahou, byli před nadměrnou hydratací chráněni - na rozdíl od šotoušů, kteří se vlak snažili zachytit při jeho jízdě z Masarykova přes hlavní na libeňské nádraží a pak do Brna.

 

 

 

Projekt Prezidentského vlaku jsme vám na tomto místě představili před osmi dny formou reportáže z tiskové konference, takže si nějakou úvodní „teorii“ mohu odpustit. Díky tomu, že jsem byl autorem onoho prvního příspěvku, nijak jsem se nezdráhal přijmout úlohu dokumentátora odjezdu historické soupravy z hlavního města a podle pokynů uvedených v doručené pozvánce jsem se na akci akreditoval. Pozvánka byla současně jízdním dokladem pro tento speciální spoj, takže jí bylo i jinak těžko odolat. Jen mne mrzelo, že jsem nemohl kvůli nějakým rodinným povinnostem absolvovat jízdu celou, ale byl jsem rád, že za těch okolností jsem stihl alespoň její úvodní část. A přitom si mohl prohlédnout také interiér dvou nejstarších salonních vozů, jenž bude během putování vlaku bývalým Československem veřejnosti nepřístupný.


„Prezidentský vlak“ na Masarykově nádraží © Jiří Řechka

Na Masarykově nádraží, odkud zvláštní vlak vyjížděl, se tentokrát už žádné oficiality nekonaly. Pozvaní hosté i náhodně se ve stanici vyskytující zájemci mohli nahlédnout do Masarykova salonku a po přistavení vlaku k přilehlému 1. nástupišti i do interiéru jeho vozů. Jen připomenu, že v soupravě jsou z pěti v České republice zachovalých salonních vozů řazeny tři, stručně uváděné jako Aza 80 „Masaryk“, Aza 86 „Ferdinand d´Este“ a Salon 001 „Svoboda“. Tento poslední salonní vůz Československých prezidentů z roku 1968 si budou moci návštěvníci pojízdné expozice prohlédnout i zevnitř. Vy se prostřednictvím snímků v připojené galerii můžete podívat do všech alespoň virtuálně. Dále je ve vlaku zařazen osobní vůz Ca 4-5086, ve kterém je umístěna expozice o cestách našich prezidentů, a tři vagony doprovodné.


Prohlídka Masarykova salonního vozu © Jiří Řechka

Po prohlídce se v souladu se svým jízdním řádem a za deštivého počasí souprava tažená rosničkou 464.202 a postrkovaná bardotkou T 478.1010 vydala na okružní cestu po hlavním městě - přes stanice Libeň, Malešice, Vršovice a hlavní nádraží opět do stanice Praha-Libeň, kde měla být cesta pro pozvané hosty a novináře ukončena delším pobytem, spojeným opět s prohlídkou jednotlivých vozů. Jak už jsem se zmínil, já jsem se s Prezidentským vlakem rozloučil už na hlavním nádraží. Podle informací, které jsem získal, z libeňského nádraží se měl vlak přesunout do stanice Praha-Běchovice, aby odtud po dozbrojení parní lokomotivy a připojení vlakové lokomotivy řady 140 pokračoval do Brna, první zastávky Prezidentského vlaku. Na tamním výstavišti bude od dnešního dne do 2. července prezentován veřejnosti.


Galerie prezidentů ve voze Ca 4-5086 © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. 29.6. - 2.9.2018 - Unikátní jízda „Prezidentského vlaku“ - součást oslav 100. výročí založení Československé republiky na webu NTM
  2. Prezidentský vlak - České dráhy – souhrnné informace o projektu
  3. Prezidentský vlak - Společné století – o projektu v programovém katalogu oslav
  4. Prezidentský vlak - 100. výročie prvej Československej republiky - Železničné múzeum Slovenskej republiky – informace v kalendáři akcí
  5. Národní technické muzeum připomíná ve spolupráci s Českými drahami 100. výročí založení Československé republiky unikátní jízdou „Prezidentského vlaku“ – tisková zpráva NTM a ČD (formát PDF)
  6. Zvukový záznam tiskové konference konané dne 18.6.2018 (formát MP3, 66,0 MB)
  7. Prezidentský vlak 2018 – prezentace z výše zmíněné tiskové konference (formát PPTX, 8,63 MB)
  8. Unikátní vlak představí vozy TGM či Ferdinanda d’Este, nikoho však nesveze – Novinky.cz – zpráva z popisované akce s videem
  9. informace uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: „Prezidentský vlak“ se vydává z Prahy na dvouměsíční cestu © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy