Klub železničních modelářů v Přerově opět zpřístupnil své kolejiště

21.12.2017 8:00 Jiří Mazal

Klub železničních modelářů v Přerově opět zpřístupnil své kolejiště

Jako každý rok, tak i letos poslední dva listopadové víkendy Klub železničních modelářů a přátel železnice v Přerově uspořádal výstavu pro širokou veřejnost. Návštěvníci se mohli také podívat do prostor budoucí klubovny, umístěné v budově bývalého skladiště.








Přerovský Klub železničních modelářů vznikl již v 60. letech, současné prostory v budově bývalé vodárny lokomotivního depa získal v roce 1990. Mohlo tak být vybudováno kolejiště o velikosti H0 v sále o rozměrech 8x8 m plus dílna. Jelikož tyto prostory neumožňují další rozšiřování kolejiště a zejména jsou kapacitně nevyhovující při pořádání výstav, došlo v roce 2014 k zakoupení budovy bývalého celního skladiště ze zbytného majetku Českých drah. V současnosti probíhá jeho rekonstrukce, aby v něm našlo útočiště nejen modelové kolejiště, ale i dílny a potřebné zázemí. Plány do budoucna jsou velké, bývalé skladiště má být součástí většího celku zahrnujícího muzeum, zahradní železnici i dopravu návštěvníků do areálu, který je přeci jen trochu z ruky, po železnici. Nezbývá než popřát množství sponzorů a hodně elánu do práce.

Podívejme se nyní na samotné kolejiště, které se svou rozlohou 35m2 (z toho viditelná krajina 25m2) patří k největším v České republice. Celkem má 321 metrů kolejí a traťová délka při průjezdu po první staniční koleji činí 137 m. Na modelu najdete 6 stanic, 2 zastávky a 6 skrytých nádraží, které dokáží obsáhnout až padesát vlakových souprav. V modelové krajině roste na čtyři tisíce stromů a keřů a najdete zde i několik zmenšenin skutečných staveb jako např. známou zastávku Jívová z trati Olomouc - Krnov, původní kamennou rozhlednu z nejvyšší moravské hory - Pradědu, silniční nadjezd z Nemilan, strážní lávku z Šatova z doby železné opony, několik strážních domků či viadukt od Staré Paky.


Náklad štěrku do vozu v místní štěrkovně © Jiří Mazal

Kolejiště je tvořeno hlavní dvoukolejnou elektrifikovanou tratí, horskou železnicí, průmyslovou drahou a úzkokolejnou tratí. Vše odpovídá českým reáliím a ocenit lze "slohovou čistotu", jakou modeláři svému dílu věnují. Žádný "vlakodrom" nenaleznete. Během dvou výstavních víkendů byl o prvním víkendu znázorněn provoz v letech 1993-2007, tedy v době unitárních ČD, zatímco o druhém víkendu se na kolejišti vyskytovala vozidla v současných nátěrových schématech, kdy vzniklo samostatné ČD Cargo. Po hlavní trati se proháněly rychlíky složené jak z vozů ČD, tak i ZSSK, ke spatření byla i "zamračená" s dvěma vozy PKP, tedy přesně v podobě, jaké jezdívala mezi Jeseníkem a polskou Nysou. Velmi pěkně vyhlížela i úzkorozchodná železnice, po níž se pomalu šinula řada 705 s jedním přívěsným vozem, jak můžeme vidět na trati Třemešná ve Slezsku - Osoblaha. Kolejiště však netvoří jen vlaky, nechybí ani jezdící auta, různá dioramata či efektní nakládání štěrku do přistavených nákladních vozů na místní vlečce. Pěkně zpracované depo ve stanici Kamenice je možné ovládat digitálně, jinak všude vládne analogový provoz.


Depo ve stanici Kamenice lze ovládat i digitálně © Jiří Mazal

Zájem veřejnosti byl po oba víkendy značný a fronta návštěvníků se vinula z prvního patra až do přízemí budovy. Tolik zájmu lze modelářům jistě velmi přát, na druhou stranu jsem tak žel nemohl pořídit dostatek kvalitních fotografií. V prostorách budoucí klubovny zaujala zejména vystavená zahradní železnice, schopná vozit i návštěvníky (po dobu výstavy však sloužila jako nečinný exponát), výstava obrazů i ukázka kolejových modulů.

Příští rok se uskuteční výstava v dosavadních prostorách nejspíše naposledy – poté proběhne náročné stěhování, pro rok 2019 se výstava neplánuje, v roce 2020 se již vykoná v nové klubovně.

 

Odkazy

Galéria

Súvisiace odkazy