Elektrobus Škoda E’City a další novinky z veletrhu Czechbus

23.11.2017 8:00 Jiří Řechka

Elektrobus Škoda E’City a další novinky z veletrhu Czechbus

Společnost Škoda Electric poprvé veřejnosti v rámci veletrhu CZECHBUS 2017 představila nový elektrobus Škoda E’City. Nový elektrobus vznikl na základě spolupráce s firmou Iveco, která dodala karosérii. Tak začíná tisková zpráva z prezentace, která proběhla na pražském Výstavišti 21. listopadu 2017 a na níž magazín VLAKY.NET nechyběl.

 

 

 

Když jsem dostal pozvánku, ani trochu jsem nezaváhal a na tiskovou konferenci výrobce jsem se akreditoval. Nakonec jsem bývalý autobusák, na výstavě jsem byl i loni a přinesl z ní reportáž. Navíc text průvodního e-mailu zněl docela tajemně: Vážená paní, vážený pane, rádi bychom Vás pozvali na tiskovou konferenci společnosti Škoda Electric, na které bude oficiálně představena zajímavá novinka. Tisková konference proběhne v úterý 21.11.2017 v 10:00 na stánku Škoda Electric na Výstavišti v Praze Holešovicích (Výstaviště 67, 17000 Praha 7). Tiskové konference se mimo jiné zúčastní obchodní ředitel Škoda Electric Radek Svoboda. Předem děkuji za potvrzení Vaší účasti, abychom Vám zajistili vstup. Těším se na setkání. Ani pozvánka samotná nebyla výmluvnější:


Druhá strana pozvánky (kliknutí do náhledu otevře celou ve formátu PDF)

Veletrh se konal ve dnech 21 – 23.11.2017 v Průmyslovém paláci. V jeho pravém křídle se nacházela expozice autobusů, z mého pohledu především elektrobusů, a v levém křídle se byly vystavovány „obslužné“ systémy nutné pro zajištění automobilového a autobusového provozu. Prostřední část Průmyslového paláce byla zavřená, protože nedávná vichřice, která se prohnala naší republikou, se vyřádila i na jeho střeše. Před palácem byla venkovní expozice autobusů, řada z nich je v běžném provozu, některé jsou prezentovány jako nabídka. Zaujal mne zde vystavený a u pražského dopravního podniku zkoušený 21 metrový jednokloubový autobus Mercedes-Benz CapaCity L, viděl jsem jej poprvé. Byl zde vystaven také v Praze rovněž zkoušený elektrobus SOR EBN 11.


Elektrobus SOR EBN 11 © Jiří Řechka

Ten známe už z jedné předchozí reportáže. Z mého pohledu se tak trochu jevila jako kuriózní prezentace po krku si jdoucích společností FlixBus a RegioJet, dalo by se říci téměř ve vzájemném objetí. Pro ty, kteří se zabývají autobusovou problematikou nebo jsou fandy autobusů, měl veletrh určitě co nabídnout. Jak jsem se již na začátku zmínil, byla zde zajímavá prezentace elektrobusů několika značek. Asi to nebude moc dlouho trvat a zejména pro městský provoz to bude stěžejní segment. Nejdůležitější z hlediska mé přítomnosti na veletrhu však byla v úvodu zmíněná tisková konference společnosti Škoda Electric, která v rámci veletrhu poprvé veřejnosti ukázala svůj nový elektrobus (čili autobus s bateriovým pohonem) s označením Škoda E’City.


Nový elektrobus Škoda E’City © Jiří Řechka

Vozidlo představil obchodní ředitel akciové společnosti Škoda Electric Radek Svoboda. Zdůraznil, že spolupráce s firmou Iveco, která dodala jeho karoserii, není žádnou novinkou. V minulosti se realizovala řada společných projektů trolejbusů a nyní se spolupráce rozšiřuje i o elektrobusy. Řekl, že k prototypovému dvanáctimetrovému vozu přibude krátká desetimetrová i dlouhá osmnáctimetrová verze. Mimo jiné se zmínil, že v trolejbusech se očekává řada zajímavých tendrů, zejména v západní Evropě, a že na trhu vzniká nový segment elektrobusů, ve kterém chce Škoda Electric hrát také nějakou roli. Pokud jde o prezentovaný prototyp, vedení firmy prý váhalo, zda jej v tuto chvíli vystavit, protože přestavba dodaného autobusového „korpusu“ na elektrobus není jednoduchá.


Plně vybavený interiér vozu Škoda E’City © Jiří Řechka

Od firmy Iveco je dodávána holá karoserie, do níž je montována modulárně navržená výzbroj. Ta je zcela nově koncipovaná a ještě nikdy nebyla použita. Odběratel zvolí optimální konfiguraci, odpovídající zamýšlenému provozu, jestli má vůz ujet na jedno nabití maximum kilometrů nebo bude preferováno průběžné dobíjení. Modulární koncepce umožňuje osadit různé typy trakčních motorů, V tomto voze je použit osvědčený asynchronní trakční motor, je ale připravena také varianta synchronního motoru či úprava na integrované trakční motory. A jaké jsou technické parametry tohoto prototypu? Na jedno nabití ujede 250 km, kapacita baterií je 350 kWh. Některé další technické údaje obsahuje zvukový záznam (nenechejte se odradit jeho počáteční nízkou kvalitou).


Radek svoboda představuje elektrobus Škoda E’City © Jiří Řechka

Ale ještě některé parametry doplním: maximální rychlost je 80 km/h a nominální výkon trakčního motoru (umístěného za zadní nápravou) je 160 kW. Kapacita bezúdržbové baterie Li-Ion (uložené na střeše a v zadní části vozidla) se bude přizpůsobovat přání zákazníka, stejně jako možnost dobíjení přes pantograf; vozidlo je vybaveno rekuperací brzdné energie a klimatizací celého interiéru. Škoda Electric klade důraz na modularitu, což činí tento projekt v Evropě ojedinělým, protože jedním provedením není možno vyhovět každému zákazníkovi. Nový elektrobus se bude zkoušet v České republice, kde je už provozováno několik jeho předchůdců (nejvíc v Třinci) a na další, třeba do Českých Budějovic, byly podepsány smlouvy. Škodovácké elektrobusy budou dodány také do Žiliny.


Elektrobus Škoda Perun pro Třinec na loňské výstavě Czechbus © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Elektrobus – Wikipedia – německy (heslo v češtině či slovenštině není)
  2. Škoda Electric – Wikipedie
  3. Iveco – Wikipedie
  4. Škoda Electric představila nový elektrobus - tisková zpráva (formát PDF)
  5. Zvukový záznam prezentace elektrobusu Škoda E’City (formát MP3)
  6. Czechbus - Incheba
  7. Výstaviště Praha – Wikipedie
  8. Plzeňská Škoda Electric poprvé představila nový elektrobus E'City - ČeskéNoviny.cz
  9. Škoda a Iveco oprášily spolupráci, představily společný elektrobus a trolejbus – Zdopravy.cz
  10. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Elektrobus Škoda E’City před prezentací © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy