Slovensko-české víkendové putovanie

2.11.2017 8:00 Helmut Böhme

Slovensko-české víkendové putovanie

Jesenná dovolenka mi pozvoľna končila, a tak som premýšľal o tom, ako stráviť sviatok 15. septembra a akým spôsobom sa vrátiť z východoslovenských Košíc domov do saských Drážďan, aby som to premiestňovanie využil čo najlepšie nie len z pohľadu cestujúceho, ale aj (ba skôr hlavne) železničného fanúšika. Nakoniec som si akýsi plán vytvoril a začal ho realizovať na košickej stanici.

 

 

 

Bola to kombinácia prechádzania zaujímavých slovenských tratí, noci v medzištátnom vlaku a návštevy jednej akcie k oslavám Dňa železnice v Českej republike. Až do odchodu vlaku do Zvolena o 9:23 hod. mi ostal akýsi čas navyše, a tak som blízko stanice v Košiciach trochu fotil. Dokonca sa mi podarilo zvečniť stretnutie nákladných vlakov.


Košice, Rampová ulica

Zo Zvolena som chcel ísť popoludňajším vlakom do Margecian. Meškanie vlaku z Bratislavy do Banskej Bystrice sa zvýšilo z pôvodných 10 až na 70 minút. Asi bol problém s lokomotívou, ktorú v Zvolene vymenili. Vlak z Banskej Bystrice do Margecian na nás čakal, lebo to bol posledný spoj.


Zvolen

Zaregistroval som, že pracovné miesto závorárky v Chvatimechu je ohrozené.


Staré a nové závory v Chvatimechu

V Brezne som stretol mravca v skúšobnej prevádzke.


Brezno

V Závadke nad Hronom má závorárka ešte stále dosť čo robiť.


Závadka nad Hronom-obec

V stanici Dobšinská Ľadová Jaskyňa sa vymenil vlakový personál.


Dobšinská Ľadová Jaskyňa

V Stratenej turisti jasali, že im vlak vôbec ešte prišiel a že sa po ceste nestratili.


Stratená

V Nálepkove končí väčšina osobných vlakov z Margecian.


Nálepkovo

Konečne sme dorazili do cieľovej stanice.


Margecany

Z nej som potom išiel do Popradu, kde som prestúpil do LEO Expressu, v ktorom som cestoval do Prahy, odkiaľ som mal namierené do Českých Budějovíc. Čierny vlak však meškal 15 minút, tak som vlak cez Tábor nestihol. Aj keď to trvalo dlhšie, zvolil som ako náhradu spojenie cez Beroun.


Březnice, vlak do Rožmitálu pod Třemšinem

Ako som vedel z pozvánky na tejto stránke, v Českých Budějoviciach práve prebiehal Deň otvorených dverí v SOKV ČD Cargo.


556.0506 s „pendlom“ v budějovickej stanici

V depu vystavené lokomotívy neboli pre fotografov veľmi priaznivo usporiadané, to riešili napríklad v Trutnove podstatne lepšie.


Výstava vozidiel v rotunde SOKV České Budějovice

Parný vlak s 556.0506 z depa pokračovala do teplárne, kde bolo možné zúčastniť sa prehliadky.


Parný vlak v budějovickej teplárni

O tú som ale nemal záujem, odišiel som cez Tábor do Prahy, kde som prestúpil na vlak do Děčína a odtiaľ som už išiel domov do Drážďan. O víkende chodia na rýchlikoch medzi Prahou a Děčínom mestské slony.


Děčín hl.n.

Takto som celkom zaujímavým spôsobom strávil koniec svojej dovolenky. Ďalšie snímky z môjho putovania nájdete v dvoch verejných galériách: Feiertagsverkehr SK a České Budějovice. Video z jeho slovenskej časti potom na zvyčajnom webe.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy