Slovensko-maďarské putovanie v septembri 2017

26.10.2017 8:00 Helmut Böhme

Slovensko-maďarské putovanie v septembri 2017

Ísť či neísť, tak som rozmýšľal dňa 13. septembra tohto roku, lebo počasie nebolo mojim cestovateľským zámerom veľmi priaznivo naklonené. Predsa len som sa nakoniec vzchopil a išiel som bicyklom na košickú železničnú stanicu. Zatiaľ čo kvôli rekonštrukcii električkového koľajiska na triede SNP autá stáli v zápche, ja som na tom pri jazde po ceste pre cyklistov bol lepšie.

 

 

 

Najprv som trochu fotil na stanici ...


Košice

... a potom som sa presunul do Barce, kde sa ale skoro nič nedialo.


Barca

Tak som sa vydal do Krásnej nad Hornádom, naložil bicykel do 25 minút meškajúceho vlaku a viezol som sa do Slovenského Nového Mesta. Cestou som aj čosi zvečnil. Napríklad v Kuzmiciach Rakaňu čakajúcu na ďalšie postrkové úlohy.


Kuzmice

Alebo cisternový vlak v Michaľanoch.


Michaľany

V Slovenskom Novom Meste som zaznamenal dlhý slovenský aj krátky maďarský názov stanice.


Slov netreba

Zo slovenského Újhely som sa potom presunul do maďarského Nového Mesta pod Šiatrom.


Stanica Sátoraljaújhely

Tam vozne iba čakajú na zošrotovanie. Ale aj dačo išlo, čo som zachytil až za mestom.


Vlak za stanicou Sátoraljaújhely

Potom som sa vrátil do Košíc. Ďalšie fotografie z tohto výletu nájdete v mojej verejnej galérii.

● ● ● ● ●

Nasledujúceho dňa, teda 14. septembra, som sa vydal z Košíc rýchlikom do Prešova. Tam som dokumentoval aktuálnu prevádzku.


Rušeň nášho rýchlika ide okolo odstaveného rušňa

V čase pravidelného odchodu manipuláku najprv odišla MUVka a Mn nasledoval až o 15 minút neskôr.


Manipulačný vlak do Lipian

Za nim som išiel aj ja osobákom. Manipulačný vlak mal ešte vo Veľkom Šariši manipulovať, ale pretože nebolo čím, tak tadiaľ iba prešiel. Keby rušňovodič musel platiť naftu, tak by ho možno napadlo počas hodinového pobytu v Sabinove vypnúť motor.


Manipulačný vlak v Sabinove

Keď som sa vrátil do Prešova, čakala tam na odchod kuriózna súprava – lôžkový a ležadlový vozeň od rýchlika, s ktorým som ráno prišiel, plus elektrická jednotka radu 460.


Nevšedná súprava v Prešove

Potom som išiel do Bardejova, kam už predčasne dorazil manipulák.


Bardejov

Pri jeho obsluhe som zachytil aj podnikový rušeň T 334.0, ktorý k "veľkej radosti" automobilistov zašiel až na priecestie.


Podniková lokomotíva

Potom posunoval manipulačný vlak.


Manipulák posunuje cez stanicu Bardejov

Keď som si myslel, že všetci železničiari išli na obed, učinil som takisto. Po návrate na nástupište som zistil, že medzitým dorazil pracovný vlak.


Pracovný vlak ŽSR

Po krátkom výlete do Hanušoviec som sa vrátil do Prešova, kde som si myslel, že celé mesto vyrazilo na výlet. Nevšimol som si, že nasledujúceho dňa majú na Slovensku sviatok. To by som využil možnosť cestovať cez Plaveč do Popradu … No nič, išiel som do Kysaku. Predtým ma ešte pobavili akýsi Nemci, čo po nemecky „vyšetrovali“ istého Slováka, prečo nie je na odchodovom paneli uvedené u vlaku do Kysaku nástupište. Vysvetlil som im, že sa tak stane až veľmi krátko pred odchodom. Ale ani v čase odchodu tomu tak nebolo, objavila sa iba informácia, že vlak mešká 10 minút. Až po tej dobe sme sa dozvedeli, že odíde od 1. nástupišťa. V Kysaku som dokumentoval prevádzku na stanici.


Kysak

Potom sa ozvalo hlásenie, že ďalší vlak z Prešova sa pokazil a „cestujúci majú voliť iný spôsob dopravy“. Ako náhrada potom prišla jednotka radu 861, ktorá mimoriadne ukončila jazdu v Kysaku a nepokračovala do Košíc. V podvečer som sa potom vrátil do svojho prechodného domova v Košiciach. Ďalšie snímky z tohto dňa sú k dispozícii na zvyčajnom mieste.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy