Ako som sledoval Mn 88701

11.10.2017 8:00 Helmut Böhme

Ako som sledoval Mn 88701

Táto neveľmi rozsiahla reportáž je v mojej tvorbe z poslednej doby akousi výnimkou. Jej obsah nie je zameraný na opis cestovania po viacerých tratiach ani na návštevu dajakej železničnej akcie. Jej motívom je jediný vlak, ktorý som sa rozhodol sledovať, a to ešte viac-menej náhodou. Po návšteve daždivého Dňa železnice v Trutnove 10.9.2017 som sa vydal pre zmenu na Slovensko.

 

 

 

Z inak zaujímavých východočeských regionálnych osláv v meste pod Černou horou, ktoré tu boli tamojším rodákom a pražským reportérom VLAKY.NET už opísané, som sa presunul cez Hradec Králové do Pardubíc, odkiaľ som odišiel vlakom spoločnosti LEO Express do Žiliny.


LEO Express v Žiline

Pretože mi ZSSK bezplatný cestovný lístok do vlaku Zemplín už nechcela poskytnúť, vydal som sa na autobusovú stanicu a viezol som sa do Trenčína po cestnej komunikácii. Pretože je nudné sledovať stále iba osobné vlaky, listoval som v pomôckach GVD 2017, či by sa dalo sledovať aj niektorý nákladný vlak bez auta, a tak som našiel Mn 88701 Leopoldov – Hlohovec – Nitra – Ivanka pri Nitre:


Výrez z Plánu vlakotvorby ND (kliknutie do náhľadu otvorí celý vo formáte PDF)

Po vyfasovaní kávy z automatu som si spravil pohodlie v REX 1730 Tematín a raňajkoval som. Prišla krátkovlasá „občianka“ a začala sa ma vypytovať, či hovorím po slovensky, čo robím a vravela, že vraj zablúdila a či by som jej nepožičal peniaze na spiatočnú cestu. Pretože by som tie peniaze určite v živote nikdy neuvidel, odmietol som a ona vyskočila a bežala po vlaku hľadať inú obeť. Za chvíľku sa objavil sprievodca a viedli sme takýto rozhovor: - Dobré ráno, prepáčte prosím, poznáte tu ženu tam vonku? - Nie, ale práve po mne chcela peniaze. – Ona totiž tvrdí, že ju poznáte a že jej zaplatíte lístok. - Nemám to v úmysle. - Ďakujem, tušil som to. A tak sme odošli bez nej. V Leopoldove som vystúpil a sledoval dianie na stanici.


Leopoldov

Tu sa zasa na mňa obrátila mladá žena s otázkou, kde môže fajčiť. Možno ma považovala za zamestnanca mestského úradu, lebo kto by tam ináč sedel ráno na lavici s fotoaparátom v ruke? Potom ale sama prišla na to, že treba ísť pred staničnú budovu. Pokračoval som osobným vlakom do Hlohovca, kde som si prehliadol mesto. Presne v 7:01 h sa objavil pomerne dlhý manipulačný vlak.


Mn 88701 v Hlohovci

Ďalšiemu dianiu v oblasti nákladnej dopravy však prekážal vlak dopravy osobnej, spoj spoločnosti Arriva na linke Nitra – Praha.


Arriva pred odchodom a čakajúca vlečková lokomotíva

Po jeho odchode s manipulačným vlakom trochu posunovali, odovzdali nejaké vagóny vlečkovej lokomotíve a iné od nej prevzali. Aby som Mn 88701 mohol ďalej sledovať, musel som pokračovať vlakom do stanice Zbehy, kde som však iba prestupoval.


Zbehy, vpravo vzadu je môj prípojný vlak

Mojím ďalším cieľom totiž boli Lužianky. Tam som najprv dokumentoval odchod vlaku do Prievidze.


Lužianky, vlak do Prievidze

Potom ma už Mn 88701 opäť dohnal, takže som filmoval posun v stanici, než som v 9:25 h pokračoval do Nitry.


Mn 88701 v stanici Lužianky

Na tamojšej stanici práve zostavovali Legiovlak, ktorý mal byť prístupný verejnosti nasledujúceho dňa.


„Legiovlak“ v Nitre

Napokon dorazil aj „môj“ manipulačný vlak a začal sa rozsiahly posun v stanici.


Mn 88701 dorazil do Nitry

Síce potom ešte pokračoval do Ivanky pri Nitre, ale na jeho ďalšiu dokumentáciu som už nemal chuť, lebo pred jeho odchodom mi išiel vlak do Šurian. V Šuranoch bola odstavená lokomotíva PSŽ …


„Okuliarnik“ s maďarskou registráciou 468.002-4

… rušeň radu 742 a aj akási nezvyčajne sfarbená „muvka“.


Nevšedná „muvka“ a všedný „kocúr“

S meškaním asi desať minút mi napokon prišiel vlak do Košíc, kde som sa potom zdržal až do piatku. Ďalšie statické obrázky z opísaného naháňania manipulačného vlaku nájdete v mojej verejnej galérii a pohyblivé na zvyčajnom mieste.

Úvodná snímka: Posun v Nitre

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský