Aktuálny pohľad na Balaton

30.7.2017 8:00 Jozef Gulík

Aktuálny pohľad na Balaton

Stalo sa dobrou tradíciou, že na stránkach VLAKY.NET v letnom období nazrieme aj na železničné dianie v okolí maďarského Balatonu. Však, kým sú v ponuke rôzne zaujímavosti - a máme zato, že zatiaľ áno - radi ju zachováme aj naďalej a rok 2017 preto nebude výnimkou. Tentokrát si budeme všímať, ako sa v aktuálnej sezóne darí najmä Sergejom.

 

 

 

 

"Aký by to bol prázdninový Balaton bez Sergejov?", hovoríme si v duchu rok čo rok. Po tom, ako severnú trať opustili Nohaby, totiž práve Sergeje patria k tomu, čo akosi vylepšuje a pridáva korenie ku tamojšej atmosfére. Ale či vôbec a v akej miere sa nakoniec objavia, to býva pred sezónou neraz nezodpovedanou otázkou. Po minulé obdobia bola totiž situácia dosť premenlivá - od riadneho turnusového nasadenia na viacerých obratoch  denne až po takmer úplný "pôst", narušený len občasným výjazdom v prípade mimoriadnosti. Zažili sme aj vybrané "retro vlaky", na ktorých bola nasadená stará, nerekonštruovaná verzia Sergeja.

Tie sa však už minulý rok nekonali a ani remotorizovaný typ 628.3 nebol na vlakoch zaturnusovaný. Na prelome júla a augusta sa však ukázalo, že to bez veľkého dízla predsa len nepôjde a depo Székesfehérvár vyčlenilo na jeden obrat do Tapolce mašinu 628.320. Išlo o každodenný výkon, na ktorom ju len občas vystriedalo iné inventárne číslo. A keď už fanúšik železníc zavítal ku Balatonu, pekný zážitok mu mohol ponúknuť aj spoj Szombathely - Keszthely, kde sa na súprave zeleno-žltých vozňov GySEV pravidelne predvádzal Ragulin spoločnosti GySEV s číslom 651.008.

Obrazovo teda začneme najprv krátkym pohľadom do minulého roku 2016.

628.320 počas križovania v stanici Badacsonytomaj, 11.8.2017.

V rovnaký deň popoludní sa vracia späť, zachytený v úseku medzi stanicami Tapolca a Badacsonytördemic-Szigliget.

A o necelú polhodinku neskôr sa pekne dal odchytiť aj spomínaný Ragulin 651.008, ako odchádza z Tapolce opačným smerom - na Ukk a Celldömölk.

Teraz je už na rade zodpovedanie otázky, ako sa nám vyvíja situácia v roku 2017. Na základe doterajších pozorovaní sa dá povedať, že z pohľadu fanúšika 6-nápravových strojov sa v niečom zhoršila, v inom naopak trošku zlepšila. Bohužiaľ, Ragulina spoločnosti GySEV na vlakoch Szombathely - Keszthely už nenájdeme, namiesto toho sa príležitostne 651.002 objavuje na rôznych výkonoch v nákladnej doprave v západnom Maďarsku.

Naproti tomu máme reálnu šancu zaznamenať na pamäťové karty fotoaparátov a videokamier nefalšovaného zástupcu starého typu 628. Obvykle ide o stroj 628.265, nasadzovaný často na vlaky 19792, ktorý premáva v sobotu a v nedeľu, s odchodom zo Székesfehérváru o 11. hodine a príchodom do Tapolce o 13:41 h. Späť sa vracia buď o 18:41 h s vlakom 1971 alebo už o 16:41 h s vlakom 1973. Nejedná sa pritom o žiadnu propagovanú retro akciu, ako tomu bolo kedysi, ale o bežný výkon, na ktorom však môže byť nahradený niektorým z radu 628.3. Každopádne, Sergej, či už taký alebo onaký, je už od júna na uvedenom obrate stávkou na istotu.

Okrem toho nie je ničím zriedkavým stretnúť na trati Székesfehérvár - Tapolca Sergeja 628.3 aj v priebehu týždňa na ľubovolnom vlaku kategórie Kék hullám alebo Tekergő, keďže kategóriu Katica majú pokryté výlučne motorové jednotky Desiro. Treba tiež dodať, že aj vyššie spomenutý spoj Szombathely - Keszthely (ten, ktorý bol minulý rok v réžii Ragulína), bol síce od začiatku letnej sezóny pevne v rukách Csörgő radu 418.3, ale pri troche šťastia sa Sergej objaví aj tam - v čase písania článku, dňa 25.7., to bol konkrétne 628.312.

628.265 so sedemvozňovým vlakom 19792 zaznamenaný najprv medzi stanicami Polgárdi a Csajág (23.7.2017).

A tu už rušňovodič "prikladá pod kotol" pri odchode z Balatonalmádi.

Keďže je však prevádzka pri Balatone nielen o Sergejoch, ale najmä o 418-tkach, jednu takú - 418.304 - sme si dali v rámci obedného fotodezertu, a to s malebným pozadím obce Csajág (23.7.2017).

Ďalší zástupca tohto radu, 418.332, sa v ten istý deň mihol pred objektívom počas prechodu cez Polgárdi.

Na záver sa vráťme ešte k minuloročnému článku, v ktorom odznela informácia o chystanej elektrifikácii trate v úseku po stanicu Aszófő (5 km za Balatonfüredom) s plánovaným ukončením do decembra 2018. Koncom roka 2016 bola skutočne vyhlásená verejná súťaž na vykonanie prác, v rámci ktorej boli predložené 4 ponuky, neskôr však došlo k zrušeniu súťaže. Či bude vyhlásená nová a v akom termíne, nie je zatiaľ známe.

Snímky autor.

 

Súvisiace odkazy