Úzkorozchodná dráha Mixnitz – Breitenau

2.11.2016 8:00 Helmut Böhme

Úzkorozchodná dráha Mixnitz – Breitenau

Zo stanice Mixnitz-Bärenschützklamm na rakúskej Južnej dráhe odbočuje od roku 1913 trať s rozchodom 760 mm. Vznikla pre zásobovanie podniku na magnezit v obci Breitenau napríklad uhlím a odvoz hotových tovarov, ale aj na prepravu dreva z okolitých lesov. Elektrifikovaná bola jednosmerným prúdom, pôvodne o napätí 600 V, neskôr 800 V. Do roku 1966 na nej premávali aj osobné vlaky.

 

 

 

 

Toto a ďalšie podrobnosti sa môžete dočítať v nemeckej Wikipedii. Presne 90 rokov po otvorení dráhy na nej rakúski fanúšikovia vypravili nákladný vlak s prepravou cestujúcich. Oficiálne oslavy mali prebehnúť v sobotu a v nedeľu, ja som tam ale išiel už v piatok, aby som si na sobotu vopred zistil, kde by sa dalo najlepšie fotiť. Keď som vyrazil z Mixnitzu, zbadal som na ceste kopu šotoušov,  plných očakávania a pozerajúcich smerom k Breitenau. Tak som sa pridal a dočkali sme sa pre mňa nečakaného pohľadu.


Vlak v obci Mixnitz

Ukázalo sa, že to bola neverejná jazda pre členov klubu, ktorý podujatie organizoval. Český fanúšik, ktorý ma na oslavu upozornil, mi potom napísal, že tam bol v sobotu a zažil tam hotový chaos, pretože toľko Rakúšanov sledovalo vlak autom, že dochádzalo na úzkej ceste k zápche. V úzkorozchodnej časti stanice Mixnitz-Bärenschützklamm bol potom odborný výklad, tam som sa ale netrúfal pripojiť, veď niekto by mohol zistiť, že k nim vôbec nepatrím.


Stanica  Mixnitz-Bärenschützklamm Lokalbahn

Členovia klubu potom vlakom išli späť do Breitenau.


Zmiešaný vlak na spiatočnej ceste

Vo výhybni Rossgraben chceli odstaviť nákladné vagóny, najprv sa ale museli popasovať s výkoľajkou, ktorá sa asi niekoľko rokov nepoužívala.


Prehováranie výkoľajky vo výhybni


Vlak pokračuje smerom na Breitenau ...


... až dorazil na konečnú

Do roku 1966 pokračovala trať ešte trochu ďalej, do St. Erhardt, tam je ale teraz výrobná hala magnezitovej firmy. Členovia klubu potom išli ešte raz, už len s osobným vozňom, do Mixnitzu a na ceste vyplašili kone.


Kone pod kapotou aj na pasienku

Vlak som na jeho trase fotil ešte niekoľko raz (snímky sú k dispozícii v mojom verejnom albumu) a čosi som zvečnil aj v normálnorozchodnej časti stanice Mixnitz-Bärenschützklamm.


Nákladný vlak v stanici Mixnitz-Bärenschützklamm

Zo svojej účasti na oslavách som nakrútil aj video, ktoré je uložené na zvyčajnom mieste. Ešte dodám, že v auguste roku 2005 bola trať poškodená povodňou, ale do 14. októbra 2005 bola zasa opravená. Spolok Die Freunde der Breitenauerbahn na nej prevádzkuje sezónne nostalgické osobné vlaky, ktoré opäť vyrazia v máji roku 2017.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy