Stanica Mirage, nastupovať!

28.9.2016 8:00 Martin

Stanica Mirage, nastupovať!

Tak sa nazývala výstava, ktorá v dňoch 7. - 21. septembra tohto roku prebehla v žilinskom obchodnom centre Mirage na 1. poschodí. Výstava bola venovaná železnici z čias minulých aj súčasných. V presklených vitrínach sa nachádzali modely rušňov aj vagónov v mierke 1 : 120 (veľkosť TT) a zároveň aj veci, ktoré v minulosti boli súčasťou práce na železnici.

Na záver pripojenej galérie môžete vidieť výsledky šesťročnej práce železničného modelára Martina Krasulu, ktorej výsledkom je rozsiahle koľajisko v mierke 1 : 120.

 

 

Ako začala moja návšteva v Stanici Mirage? Podnet bol od kolegu z našej stránky VLAKY:NET. Nedalo mi to a začal som hľadať informácie súvisiace s výstavou. Cez časopis OC Mirage som zistil informácie, ktoré som aj ja uviedol v úvode. Domov prišiel starší syn. Bol v meste, v obchodnom centre, ale ja som to nevedel. Vravím mu, že v Mirage je výstava železnice a vláčikov a on, že vie. Ako to? Bol som tam, odpovedal.


Modely slávnej sovietskej lokomotívy prezývanej „sergej“

Tak ja som si myslel, že budem prvý, a nakoniec som bol posledný, nakoľko on to aj videl, mladší syn to samé, a ja? Ja som len netrpezlivo čakal na ďalší deň, aby som mohol zhliadnuť to, čo ponúka výstava. Do práce som si vzal aj kameru, aby som po robote mohol výstavu natočiť aj nafotiť. Do OC som prichádzal zhora, aby som mal nadhľad na výstavu, postupne som schádzal po schodoch k vystavovaným modelom.


Model rušňa pancierového vlaku z obdobia 2. svetovej vojny

Začal som s dokumentovaním výstavy, bol som sám, čo pozitívne prispelo k natáčaniu aj foteniu, ale postupne ľudia prichádzali a prejavovali záujem. Nad celou výstavou dohliadala bezpečnostná služba, ktorá si ma všimla a aj hodila so mnou reč. Sklamanie bolo len v tom, že koľajisko bolo nefunkčné, nič nebehalo, údajne niečo sa pokazilo. Aj napriek tomu, ja som bol spokojný.


Modely na vagóniku

Informácie, ktoré uvádzam pri jednotlivých obrázkoch, boli prevzaté od vystavovateľa. Modely boli uložené vo vitrínach aj s textom, aby aj neznalí návštevníci sa niečo dozvedeli, keďže nežili v tých časoch. Aj pre mňa boli informácie užitočné. Čo ma zaujalo? Bolo toho určite dosť, ale predsa len nákladný plošinový vozeň a na ňom veci, ktoré môžete vidieť na snímkach.


Koľajisko Martina Krasulu vo veľkosti TT

Odkazy:

  1. Mirage Shopping Center – Wikipédia

  2. OC MIRAGE – oficiálny web

  3. Pozvánka na výstavu z webu OC MIRAGE (formát JPG)

  4. Stanica Mirage, nastupovať! - Žilinský večerník

    Úvodná snímka: Koľajisko Martina Krasulu vo veľkosti TT

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy