Staronová lávka vo Fraštáku opäť fičí, ale má lyžinový problém

8.8.2016 8:00 Ľudovít Lacko

Staronová lávka vo Fraštáku opäť fičí, ale má lyžinový problém

Spoločnosť Bekaert Hlohovec, a.s., uzavrela lávku, vedúcu ponad trať a spájajúcu ulicu Mierová a Železničná, ešte v júli minulého roka. Dôvodom uzavretia bol jej havarijný stav a hroziace riziko úrazu. V minulosti patrila národnému podniku Drôtovňa Hlohovec, ktorý sa neskôr transformoval na akciovú spoločnosť, ktorú neskoršie kúpil Bekaert Hlohovec.

Riešenie sa po roku našlo! SBH, a.s., a zástupcovia mesta Hlohovec sa dohodli na oprave lávky na náklady SBH, a.s., a následnom odpredaji lávky mestu za symbolické 1 éčko.

 

 

Lávka pre peších je od mesiaca jún opäť v prevádzke. Zlaté časy si pamätá ešte pred rokom 1989, vtedy ju využívali robotníci. Po lávke chodili do práce nielen zamestnanci Drôtovne (výroba kordov, zváraných sít, ostnatého drôtu..., predtým podnik zamestnával 3500 ľudí, dnes už len 800-1200), ale aj Mieru (výroba nábytku), Lubonasu (drevovýroba), Slovakofarmy (výroba liekov) a žiaci SOUs (SOŠT) a ľudia, ktorí bývali v blízkosti trate. Areály týchto podnikov dnes zívajú prázdnotou, ale industriálna atmosféra ostala.

Po rekonštrukcii lávka svoj vzhľad výrazne nezmenila. Odstránené bolo jedno schodisko na strane od Mierovej ulice. Drevenú časť lávky, po ktorej sa chodilo, nahradil perforovaný plech s povrchovou zinkovou úpravou proti korózii. Pre dodržanie BOZP bola každá hrana začínajúceho a končiaceho schodu natretá žltočiernymi pruhmi.

Úsporné žiarivkové osvetlenie vystriedalo led osvetlenie. Skorodované priečne nosníky, ktoré prenášali záťaž „aktívnej“ časti lávky, boli nahradené novými. Vyblednutý bledomodrý email bol odstránený pieskovaním (o čom sa presvedčili aj vodiči, ktorí parkovali auto v blízkosti) a nahradený o niečo tmavším odtieňom.

Posunujúca bangladéška T448.0688 BEKAERT, 24.6.2016, © Ľudovít LACKO

Posunujúca bangladéška T448.0688 BEKAERT, 24.6.2016, © Ľudovít LACKO

Na lávke sa však nedoriešili lyžiny. Väčšina cyklistov tlačí bicykel po schodoch po svojom pravom boku. A tu je problém. V minulosti boli lyžiny po oboch stranách, dnes je lyžina len jedna a to na ľavej strane. Ak cyklista ide hore schodmi, tak musí bicykel niesť!

Ak ide dolu schodmi, cyklista zistí, že lyžina je príliš plytká a predné koleso vybieha z lyžiny. Cyklista sa teda sústredí na vedenie bicykla v lyžine a nepozerá pod nohy!

Ďalším problémom lyžiny je príliš veľká vzdialenosť od kraja schodov, kde môže chodec zakopnúť alebo stúpiť na problematicky umiestnenú lyžinu. V minulosti bol opačný problém, lyžiny boli až príliš na okraji, aby cyklista nezaprel pedálom o zábradlie, musel mať pedál v hornej úvrati a bicykel naklonený k sebe.

Otázkou zostáva komu bude dnes lávka slúžiť a kto vyrieši lyžinový problém?

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy