125 rokov električiek v Halle (Saale)

3.7.2016 8:00 Helmut Böhme

125 rokov električiek v Halle (Saale)

Spoločnosť HAVAG (dopravná akciová spoločnosť mesta Halle) na deň 18. júna 2016 avizovala Deň otvorených dverí. Zúčastnil som sa tejto akcie a vďaka tomu vám môžem predstaviť krátku reportáž s fotografiami.

 

 

 

 

 

Keďže mám k tomuto kraju osobný vzťah (narodil som sa v meste Mücheln (Geiseltal), kam do roku 1957 tiež premávala električka), zakúpil som si Sachsenticket za 23 €, ktorý od 1. apríla 2016 konečne platí vo všetkých dopravných prostriedkoch VVO vrátane MHD. Do Lipska som cestoval regionálnym expresom, z tunelu do Halle S-Bahnom a do vozovne zasa električkou.

Video: https://youtu.be/LLHDN-MN3mw
Podľa tohto odkazu bolo Halle prvé mesto v Európe, kde od roku 1891 premávala električka.

Vstup do vozovne, vzadu posilová linka 9E.

Historická súprava odbočuje pred budovou Komunálnych služieb do vozovne. Ako vo veľa mestách v Nemecku, aj v Halle sú komunálne služby a dopravný podnik spojené. S tým, že komunálne služby pracujú so ziskom a dotujú dopravný podnik, ktorý je naopak stratový. Zaujímavé je tiež, že motorový vozeň bol vyrobený v Prahe, lebo v rámci RVHP smela iba ČSSR vyrábať električky a v tomto prípade ich robila s licenciou Waggonbau Gotha.

Za bránou boli vystavené cestné a koľajové vozidlá pre práce na trolejovom vedení.

Električky historické …

… ale aj moderné. Pri vozni č. 1201 prebieha ukážka, ako sa dvíha električka zdvihákom v prípade vykoľajenia.

Vo vozovni bol aj nešťastný vozeň č. 625, s ktorým chcel vodič cúvať a pritom si nevšimol kamene v koľajovom žliabku, takže plnou parádou vykoľajil a skončil pred dverami obchodu. Neostalo im nič iného, než električku rozobrať a dve časti odviesť na pomocných podvozkoch.

Rozobratá električka č. 625.

Okrem toho každú hodinu predviedli umývanie električky.

Zaujímavý aj pohľad na električku zhora.

Zatiaľčo súprava T4 išla ako historická linka …

… sú jej "sestry" odstavené ako dopravná rezerva.

Trochu som bol sklamaný – oslavy v Drážďanoch boli veľkorysejšie a bolo viac pracovníkov, ktorí pri vozidlách aj všeličo vysvetlili.

Mali tam aj tabuľku, na ktorú ľudia mohli zavesiť svoje prania. Jedno dieťa na ňu napríklad napísalo: „prajem si prívetivejších vodičov“. Pri tom som si zaspomínal, ako sme pred rokmi s Ostravčanom išli do Merseburgu na linku 15, kde vyšiel učeň a vysvetľoval dačo o ochrane osobných údajov a pritom som ho za jazdy filmoval iba zozadu. Keď sme pokračovali na linke 5 do Bad Dürrenbergu, dokonca električka medzi zastávkami prudko zastavila, vyšiel z kabíny a nahlas kričal, že mám okamžite prestať s filmovaním. Asi tam žijú ešte v socializme…

Potom som sa ešte zastavil na hlavnej stanici v Halle, kde bola výstava k jubileu.

Výstava.

Stanica je momentálne zmrzačená a prebehne veľká rekonštrukcia.

Potom som pokračoval cez lipské letisko do Lipska, kde ma pobavila Aziatka, ktorá bojovala s automatom na cestovné lístky a ... vyhrala, zatiaľčo dvaja Nemci mohli odchádzajúcemu vlaku už len mávať. No áno, vlaky tam idú každých 30 minút.

Poschodový rýchlik do Hannoveru.

Nové súpravy sa ukázali zatiaľ ako veľký neúspech, lebo sa natoľko kolísali počas jazdy, až cestujúcim spôsobovali nevoľnosť.

Modernizované vozne z NDR na rýchliku do Chemnitzu zasa majú čeľusťové brzdy, ktoré tak pískajú, že sa obyvatelia nad tým rozčuľujú.

Nasledovala cesta domov zasa regionálnym expresom, z ktorého som okrem iných vecí fotil aj

najstaršiu zachovanú staničnú budovu na trati v obci Niederau.

Dalšie fotky sú na tomto a tomto odkaze.

Súvisiace odkazy