Zvláštní parní vlak na Kokořínsko

8.5.2016 8:00 Jiří Řechka

Zvláštní parní vlak na Kokořínsko

Pod tímto názvem mně přišlo v e-mailu oznámení o jízdě zvláštního parního vlaku na trase Praha – Neratovice – Všetaty – Mělník – Mšeno dne 30.4.2016. Při pohledu na trasu vlaku mi bylo zřejmé, že musí jet takříkajíc pod mými okny. Zbývalo zapsat si to do kalendáře, již jsem totiž díky zapomnětlivosti přišel o jednu nostalgickou akci v Milovicích v dubnu, a zvolit si místo kde si na hradeckého bulíka počkám.

 

 

 


Další informací bylo, že za tímto parním vlakem pojede klasický motorový vlak jako cyklovlak, tvořený dvěmi přívěsnými vozy, které jsou upravené na převravu jízdních kol. Tento vlak měl jet hned za vlakem parním. Místo jsem si vybral a pro zpestření sobotního dopoledne jsem se rozhodl podívat se a projet ještě spojovací trať mezi stanicemi Praha-Libeň a Praha-Hostivař přes Malešice. Mnozí o ní vědí a znají ji, ale pro ty neznalé dodám, že tato trať je součástí linky z Libně do Roztok nad Vltavou, kde ještě jezdí letité žabotlamy neboli elektrické jednotky řad 451 a 452. A pouze v sobotu a neděli, případně ve svátek je tato linka prodloužena z Libně do Hostivaře, přičemž v tyto dny jsou na linku vystavovány motorové vozy řad 809 a 810.


809.345 jako Os 12170 v Praze-Hostivaři  © Jiří Řechka

Takže program byl vytvořen a vzhledem k nejistému aprílovému počasí jsem byl zvědav, jak to vše dopadne. Sobotní ráno bylo probuzeno sluníčkem, a tak po snídani jsem pěšky vyrazil k mým oblíbeným místům na trati SŽDC číslo 070, která jsou, jak jsem se již při jiných příležitostech několikrát zmínil, nedaleko mého bydliště. Zvláštní parní vlak projel okolo mne podle svého jízdního řádu a i cyklovlak se obejvil během několika minut za parním vlakem. I po průjezdu těchto v tento den pro mne stěžejních vlaků jsem u trati ještě nějakou dobu setrval, tedy s určitou změnou místa, a po zhotovení dalších záběrů projíždějících vlaků (pozdravuji strojvedoucího rychlíku 1146, který mě srdečně zdravil), jsem se rozhodl pro další pěší přesun na autobusovou zastávku v Čakovicích.


464.008 se zvláštním parním vlakem na Kokořínsko v Praze-Třeboradicích © Jiří Řechka

Odtud jsem chtěl dál pokračovat na stanici metra. Po cestě jsem si ještě provedl malou dokumentaci dvou silničních přejezdů a při pohledu na stanici Praha-Čakovice jsem si uvědomil, že do města můžu vlastně jet vlakem. Je to výhoda Pražské integrované dopravy, že svou jízdenku můžu používat i železnici. Na stanici jsem čekal asi patnáct minut, než přijel osobní vlak na hlavní nádraží. Z něj jsem vystoupil ve Vysočanech a odtud autobusem jsem odjel do Libně, odkud jsem po příjezdu osobního vlaku odjel přes Malešice do Hostivaře. Zpáteční jízda byla možná po dvaceti minutách, a tak jsem měl pár minut na zhotovení snímků této rekonstruované stanice.


Opravovaná bývalá výpravní budova žst. Praha-Hostivař © Jiří Řechka

Na bývalé výpravní budově se provádějí opravy, ale nejvíce mne zaujala jedna technická záležitost, zarážedlo typu, které jsem u nás já ještě neviděl a uvítám o něm jakoukoliv informaci. Posléze jsem vystoupil ve stanici Praha-Holešovice a po zhotovení několika záběrů, hlavně protijedoucího motorového vozu na této lince, jsem odjel domů. Po kontrole snímků mě napadlo, že nebude špatné, když zachytím také vracející se parní vlak. Na rozdíl od rána jsem k podvečernímu fotografování použil kolo, vlak projížděl mým místem okolo páté hodiny a v tu dobu u nás začala akce pálení čarodějnic. Měl jsem chuť na nějakou tu pochutinu, tak jsem chtěl být relativně brzy zpět. Pro mne tento den dopadl dobře, bylo po čase hezké počasí a i klobáska byla dobrá.


„Bulík“ se do Prahy vrací uhlím napřed © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. České dráhy, a.s.:  Vlakem za zážitky - Parní vlak zahájí cykloturistickou sezonu na Kokořínsku – aktualita ČD
  2. Parním a cyklistickým vlakem ČD na Kokořínsko – krátká zpráva na VLAKY.NET
  3. Chráněná krajinná oblast Kokořínsko – Máchův kraj – Wikipedie
  4. Kokořínsko a hrad Kokořín – specializovaný web

Úvodní snímek: 464.008 se zvláštním parním vlakem na Kokořínsko v Praze-Třeboradicích © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy