Oslavte 120 let místní dráhy Svitavy - Polička

10.5.2016 8:00Zdroj: Chornický železniční klub, z. s.

Oslavte 120 let místní dráhy Svitavy - Polička

V roce 2016 uplyne již 120 let od zahájení provozu na železniční trati ze Svitav do Poličky. Toto významné výročí si připomeneme v sobotu 21. května 2016 velkolepými oslavami, které pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, PhD, za podpory národního dopravce České dráhy, a. s. a ve spolupráci s městy Svitavy a Polička připravily spolky Chornický železniční klub, z. s. a Poličská lokálka, z. s.

 

 

 

Dalšími spolupořadateli akce budou Městské muzeum a galerie ve Svitavách, M ěstská knihovna Polička, Česká pošta, s. p., Klub filatelistů 05-78 Svitavy a obce Vendolí, Květná, Sádek, Oldříš, Borová, Pustá Kamenice a Čachnov. Hlavním bodem programu budou sobotní jízdy zvláštních vlaků, sestavených z historických vozů bývalé třetí třídy a vedených parní lokomotivou 423.009 z roku 1922. V soupravě, doprovázené vlakovým personálem ve stejnokrojích ze třicátých let dvacátého století, bude zařazen i historický poštovní vůz s fungujícím úřadem vlakové pošty. Cestující si tak budou moci zakoupit pohlednici, vydanou k výročí tratě a odeslat ji přímo z jedoucího vlaku. Filatelisté jistě ocení nejen speciální razítko vlakové pošty, ale i pamětní list nebo známku.


Leták oslav (kliknutí do náhledu otevře celý ve formátu PDF)

Další zvláštní vlak bude veden historickou motorovou lokomotivou T 444.162 a sestaven ze služebního vozu pro přepravu jízdních kol a dvou vozů řady Bai. Jeho personál bude ustrojen ve stejnokrojích z padesátých let dvacátého století. Hlavní mimořádně vypravené spoje oslav doplní ještě několik zvláštních vlaků s kratšími trasami, na které bude nasazen historický motorový vůz řady M 240.0113. Také personál těchto spojů bude ustrojen v historických uniformách, které byly na železnici používány od šedesátých let dvacátého století. Odbavení cestujících ve všech zvláštních vlacích zajistí jejich personál, a to dobovými lepenkovými jízdenkami. Na čtyři pravidelné spoje nasadí České dráhy moderní motorovou jednotku řady 844 RegioShark. V těchto vlacích bude platit tarif ČD a odbavení jejich cestujících proběhne standardním způsobem.


Plakát oslav (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

Po celou dobu oslav bude k dispozici pamětní razítko, zajištěn prodej upomínkových předmětů s železniční tématikou i občerstvení. Návštěvníci oslav se mohou těšit na výstavy lokomotiv ve stanicích Svitavy a Polička, doprovodné programy nebo koncerty. Již v pátek 20. května 2016 proběhne v Městském muzeu a galerii ve Svitavách vernisáž velké výstavy "Vlaky, vláčky, koleje". Během ní bude veřejnosti představena kniha Pavla Stejskala a Josefa Vendolského, vydaná k výročí místní dráhy. Spolek Poličská lokálka otevře během sobotních oslav malou železniční expozici, umístěnou v bývalé čekárně železniční stanice Květná. Chornický železniční klub by chtěl spolu s ostatními pořadateli akce poděkovat všem, kteří s přípravou oslav pomáhají, a to jak finančními dary, tak nezbytnou pomocí při propagaci.

Zveme všechny zúčastněné i veřejnost, abychom mohli společně důstojně oslavit výročí lokálky Svitavy - Polička.

Úvodní ilustrační snímek: 423.009 v královéhradeckém depu dne 25.9.2015 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy