Krátka návšteva v Košiciach a v Moldave nad Bodvou

28.3.2016 8:00 Helmut Böhme

Krátka návšteva v Košiciach a v Moldave nad Bodvou

26. februára toho roku sme s manželkou čakali pred hlavnou stanicu v Drážďanoch na žltý autobus Student Agency, ktorý v dopravnej špičke síce trochu meškal, do Prahy sme ale dorazili skoro včas. Manželka sa iba sťažovala, že autobus má strmé schody, takže si nemohla vystrieť nohy. Po pešom presune z Florenca na hlavnú stanicu sme si urobili pohodlie v predajni RegioJetu a potom sme cestovali do Košíc.

 

 

 


Do cieľa sme prišli presne podľa cestovného poriadku. Švagriná nás už čakala s autom, najprv som si ale pozeral, ako rekonštruovali staničné námestie.


Ešte na úsvite vznikla nepríliš podarená fotka na stanici v Košiciach


Cez víkend chodili zväčša moderné električky


Dokonca už pripravili plánované pokračovanie električkových koľají na stanicu, ...

... odkiaľ v ďalekej budúcnosti majú električky chodiť ako mestská dráha až do Moldavy nad Bodvou.

Poobede sme oslavovali v Ležiacej bosorke narodeniny mojej švagrinej, takže sa mi na výlet veľmi nechcelo, čo sa ukázalo ako chyba, lebo v sobotu pekne svietilo slnko, zatiaľ čo nedeľný deň začínal so zamračenou oblohou. Poobede ale predsa vyšlo slnko, tak som sa vzchopil a išiel na bezplatný vlakový výlet. Mojím cieľom bol nový „terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Moldava nad Bodvou mesto“.


Vyrazil som spojom R 934 „Domica“ o 13:23 hod.

Keď som tak fotil, pribehol sprievodca, potriasol mi rukou a nadšene ma privítal. Pozeral som naňho udivene: „Mali by sme sa poznať?“ „Vy nie ste ten strojvodca vo výslužbe?“ „Nie, som železničný fanúšik z Nemecka.“ „Tak prepáčte, s niekým som si vás poplietol.“


V Moldave som čakal na príchod R 933 „Gemeran“, ...

... kým na lúke istý jedinec „občianskeho pôvodu“ odvážal v kočíku nejakú recyklovateľnú surovinu.


Obnovená trať do Moldavy nad Bodvou mesto a už obmedzenie rýchlosti na 40 km/hod.?


Výhybka a na stĺpe kontrolná kamera


Pískačik a začiatok obmedzenia rýchlosti


Nástupište a prestupný terminál

O 14:56 hod. má odísť autobus do Poproče a o 14:59 hod. prichádza motoráčik z Košíc. Môže tomu človek rozumieť? V praxi ten autobus síce do 14:59 hod. čakal, keďže ale motorový vozeň meškal 10 minút, odišiel naprázdno.


Načo je tam druhá koľaj, keď je nezjazdná?


V nedeľu manipulák do Medzeva nehrozí, tak sa dá bezpečne behať po koľaji


 A načo bolo treba na prístupovej ceste budovať protihlukovú stenu?


Nevadí, EÚ to zaplatila …


Priestor pre bicykle, ale žiadne tu nie sú, ...


... možno aj pre toto


 Aspoň, že o vlak je záujem

Motorový vozeň riadil strojvodca vo výcviku, možno preto vlak trochu meškal. Keďže výdajňa cestovných lístkov v termináli je zatvorená, trvalo to sprievodcovi až do Barci, než predal posledný cestovný lístok. V Barci sme stretli nákladné vlaky, ktoré som mohol zaznamenať len cez okno.

Aj naspäť do Prahy sme išli s RegioJetom a dorazili sme tam včas. Na „hlaváku“ som vidiel premiéru spoja Arrivy v 6:02 hod. do Benešova u Prahy. Veľa cestujúcich som síce nezaznamenal, ale to sa môže ešte meniť. Aj nasledujúca cesta „écéčkom“ do Drážďan prebehla bez problémov.

Ďalšie fotky z tohto výletu nájdete v mojom verejnom albume a video na YouTube.

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate