Čelechovický cukrovar je dnes již minulostí

21.3.2016 8:00 Martin Skopal

Čelechovický cukrovar je dnes již minulostí

V sobotu 27. února jsem si udělal procházku kolem bývalého cukrovaru v Čelechovicích na Hané. Ve fotodokumentaci jsem se soustředil nejen na dosud existující sjízdnou, nicméně již nepoužívanou vlečku, ale i na samotný areál cukrovaru, jehož budovy byly nedávno srovnány se zemí. Přišel jsem tak pět minut po dvanácté. Ale i tak mi to stojí za napsání těchto řádků, které se zabývají nejen onou procházkou, ale také historií cukrovaru a vlečky.






Čelechovice na Hané jsou hanácká dědina ležící vzdušnou čarou 5 kilometrů severozápadně od Prostějova a 12 kilometrů jihozápadně od Olomouce. Cukrovar zde byl postaven v roce 1839 tehdejším majitelem čelechovického panství, hrabětem Filipem Ludvíkem de Saint Genois na místě bývalého pivovaru. Vnitřní zařízení cukrovaru instalovali angličtí odborníci. Byl to po cukrovaru v Hluchově nejstarší cukrovar na Moravě.


Čelechovice na Hané na mapě, zdroj mapy.cz

Technologické zařízení cukrovaru bylo postupně modernizováno. V roce 1879 byly instalovány difuzéry a v roce 1883 byl cukrovar vybaven elektrickým osvětlením. V témže roce byla do Čelechovic postavena dráha od Olomouce s vlečkou do cukrovaru. Nádraží bylo vybaveno výpravní budovou se skladištěm, třemi kolejemi a výtopnou. V roce 1889 byla postavena trať Moravské západní dráhy z Prostějova do Třebovic v Čechách, která vedla přes nedaleký Kostelec na Hané, odkud byla postavena do Čelechovic odbočka. Nádraží se stalo průjezdným, výtopna tak ztratila na významu a byla zbourána.


Pohlednice Čelechovicého cukrovaru, zdroj celechovice-na-hane.cz

V roce 1901 byl cukrovar zakoupen „Akciovou společností rolnického cukrovaru v Čelechovicích“. 9. února roku 1905 cukrovar vyhořel. V krátké době byl cukrovar znovu postaven, rozšířen a moderně vybaven. V době německé okupace došlo v roce 1941 spojením s drahanovickým cukrovarem k utvoření nové akciové společnosti. 3. června 1948 byl cukrovar znárodněn. 4. července 1963 došlo k požáru cukrovaru. Byla zničena střecha a značně poškozeno strojní zařízení.


Cukrovar v provozu, zdroj celechovice-na-hane.cz

Cukrovar byl v roce 1982 zrušen. Poslední řepná kampaň se uskutečnila na podzim roku 1981. Areál cukrovaru byl poté využíván jako sklad agrochemikálií, vlečka byla dosti silně využívána. To je již asi 10 let minulostí, nicméně dnes je vlečka kompletní až po bránu cukrovaru. Samotné budovy cukrovaru, dlouhá desetiletí tvořící dominantu obce, byly v roce 2015 zbourány. Zbyl akorát komín. Je škoda, že se na ochranu krásných historických industriálních budov zapomíná. Podle Týdeníku Prostějovska by měl v areálu fungovat sklad pohonných hmot, je otázkou, zdali k tomu bude využívat i železnici. Vlastníkem vlečky je firma KM – Prona a. s., zabývající se právě distribucí pohonných hmot a provozem čerpacích stanic.


Tento pohled je již bohužel minulostí, zdroj fabriky.cz

K vlečce patří samozřejmě i lokomotivy. Dvě ze zdejších parních lokomotiv se dochovaly do dnešních dnů. Tou starší je dvounápravová parní lokomotiva vyrobená v továrně Krauss-Linz pod výrobním číslem 1172 v roce 1921. Celý svůj provozní život jezdila v cukrovaru Čelechovice. V roce 1978 byla postavena na pomník ve Veselí nad Moravou, dnes je exponátem železničního muzea ve Zlonicích.


Lokomotiva Krauss-Linz 1172/1921 na vlečce cukrovaru. Dnes je v železničním muzeu Zlonice.
Foto: sbírka Tomáš Čech

Dále existuje lokomotiva CN 350 vyrobená v ČKD v roce 1949 pod výrobním číslem 2641. Po ukončení provozu cukrovaru byla přesunutá na pomník v žst. Vsetín a v roce 2015 byla prodána soukromému majiteli do Brna, přičemž má určitou naději na znovuzprovoznění.

Posledním strojem působícím na zdejší vlečce bylo prasátko T211.1750. I to je však již minulostí. Fotografii z jeho působení na vlečce najdeme zde. Dnes tento stroj jezdí na vlečce ZZN Přerov.

V onu sobotu 27. 2. jsem měl jít na procházku se psem. Nicméně v okolí mého bydliště to již znám, a tak jsem sedl do auta a zajel právě do Čelechovic, asi 8 km od domova. Procházku po Čelechovicích jsem tak absolvoval za doprovodu fenky amerického buldoka Čiky. Začal jsem dokumentací nádraží.


Čelechovické nádraží © Martin Skopal

Zdejší nádražní budova je jednou ze tří na místní dráze od Olomouce, které byly postaveny ve stejném roce jako trať (1883) a dochovaly se v celkem původní podobě dodnes. Těmi dalšími jsou Příkazy a Náměšť na Hané. V místě odbočení vlečky na kosteleckém zhlaví je námezník značící hranici provozovatele dráhy a kilometrovník s 34. kilometrem od Olomouce. To, že se po vlečce nejezdí, dokazují také auta zaparkovaná v průjezdném profilu vlečky. Po dvou přejezdech a prudkém oblouku se vlečka začíná rozvětvovat. Přístřešek, do něhož jsou zavedeny koleje s betonovým podložím, napovídá, že zde docházelo k přečerpávání chemikálií do blízké nádrže.


Vlečka je stále kompletní a udržovaná © Martin Skopal

Vlečka se rozvětvuje na dvě části a vchází branou do areálu cukrovaru. Já jsem ovšem mohl vidět již jen sutiny a dosud stojící komín. Postupně obcházím celý areál cukrovaru kolem rybníků a kolem areálu, kde jsem byl loni v létě na hasičských závodech. Bohužel mě ale nenapadlo vyfotit tehdy ještě stojící budovy cukrovaru.


Pouze komín stojí © Martin Skopal

K nádraží se vracím ulicí, přičemž fotím dosud zde stojící historické budovy, zřejmě patřící k cukrovaru jako nějaké administrativní či ubytovací. Cukrovar bude v Čelechovicích snad ještě dlouho připomínat Hospoda u cukrovaru stojící v Cukrovarské ulici. Ve výklenku stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Po příchodu zpět na nádraží udělám ještě pár fotografií i tady a jedu domů.


Bez komentáře © Martin Skopal

Případ zániku čelechovického cukrovaru není u nás ojedinělý. Velká vlna zavírání cukrovarů u nás začala v 90. letech, kdy byl zrušen i blízký cukrovar v Drahanovicích, zmodernizovaný v 70. letech. Dalším příkladem je i cukrovar v Hrochově Týnci, jehož osud je popsán zde, nicméně doporučuji, abyste na odkaz neklikali, pokud máte vysoký tlak nebo se nechcete nas...štvat.

Zajímavé je také to, že vlečka je ještě dnes, přes třicet let od ukončení provozu, až po bránu cukrovaru zcela kompletní a sjízdná, a to díky tomu, že byla hojně využívána ještě před nějakými 10 – 15 lety. To se o sousedním cukrovaru drahanovickém říct nedá, a to i přesto, že tento cukrovar byl zavřen o dvanáct let později, v roce 1994. Zdejší vlečka je již nekompletní a zarostlá.

Po lokálce olomoucko-čelechovické, která vděčí za svoji existenci právě cukrovaru, se můžeme svézt dodnes. Úsek přes Čelechovice najdeme v jízdním řádu pod číslem 273 jako trať Červenka – Prostějov a provoz je zajišťován výhradně vozy řady 810. Nákladní vlaky přes Čelechovice v úseku Třebčín – Kostelec na Hané nejezdí.


Současná podoba železniční dopravy přes Čelechovice  © Martin Skopal

Na závěr ještě video dokumentující krásu budov cukrovaru dva roky před zbouráním.

Zdroje a odkazy:

Děkuji panu Tomáši Čechovi a webu fabriky.cz za poskytnutí několika fotografií pro tento článek.

Galéria

Súvisiace odkazy