Jarné upratovanie vo fotografiách

18.2.2016 8:00 Detská železnica Košice, o. z. Zdroj: Detská železnica Košice

Jarné upratovanie vo fotografiách

Pozývame verejnosť k jarnému upratovaniu vo fotografiách. Cieľom je nájsť zaujímavé rodinné či archívne fotografie, doposiaľ nezverejnené, ktoré sa nachádzajú v súkromných albumoch či zbierkach Košičanov alebo ľudí, ktorí v minulosti navštívili Košickú pioniersku železnicu. Poskytnuté zábery podporia budovaný archív a tie najzaujímavejšie budú uverejnené v pripravovanej monografii o detskej železnici, ktorá vyjde na jar tohto roku.

 

 

 


Pripravovaná publikácia pod názvom Veľký príbeh malej železnice po prvykrát komplexne sumarizuje doteraz všetky známe informácie a podrobnosti o zrode, budovaní a fungovaní unikátnej košickej atrakcie, ktorá neodmysliteľne sprevádza už celé generácie Košičanov a návštevníkov mesta.

Zaujímajú nás akékoľvek zábery, dokumenty, ale aj spomienky. Aj na prvý pohľad neatraktívne fotografie môžu v sebe niesť cenné informácie o minulosti tejto technickej pamiatky. Môžu veľa vypovedať o vybavení železničky, jej budov, trate, ľudí na nej a podobne. Fotografie by mali byť datované od roku 1955 až po rok 2000,“ hovorí jeden z autorov publikácie a riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský.

Fotografie môžu ľudia zasielať naskenované elektronicky na kezelzenica@gmail.com, prípadne poštou na adresu Detská železnica Košice, Aténska 15, 040 13 Košice. Materiály budú uverejnené iba so súhlasom ich majiteľov a po archivácii budú vrátené.

Pripravovaná kniha od autorov Tomáš Haviar – Ľubomír Lehotský: „Veľký príbeh malej železnice“ je prvou komplexnou historickou monografiou o míľnikoch vzniku a prevádzky unikátnej a jedinej dochovanej pionierskej – detskej železnice na území Slovenska a Česka.

Vzniku publikácie predchádzal výskum, zhromaždenie dostupných materiálnych i nemateriálnych zdrojov, spomienok aktivistov, historických dokumentov a fotografií. I napriek tomu, že detská železnica v Košiciach existuje už 60 rokov, ide o prvé, komplexné zmapovanie jej dejín, ktoré odborne a vecne zachytáva nadšenie, rutinnú prevádzku, ale i jej tienisté stránky. Kniha nabrala na hodnote aj erudovanými lektormi, ktorí sa ochotne zapojili do jej prípravy a zostavovania.

Miestami sa práca na tejto knihe podobala puzzle, kedy kúsok po kúsku sme odkrývali nové a nepoznané skutočnosti z histórie železničky. Cieľom autorov nie je šokovať, ale ponúknuť doteraz neznáme poznatky o vskutku originálnej myšlienke, ktorú sa podarilo realizovať,“ hovorí jeden z dvojice autorov Tomáš Haviar.

Cennou súčasťou publikácie bude jej obrazová časť, zložená z veľkého počtu historických, dosiaľ nezverejnených fotografií a dokumentov. Nesporne hodnotný bude aj reprezentatívny charakter publikácie, vytlačený na lakovanom papieri, vo veľkom formáte a v tvrdej šitej väzbe.

Pri tejto príležitosti prosíme aj všetkých potencionálnych sponzorov, ktorí by vydanie knihy podporili, aby čo najskôr kontaktovali občianske združenie Detská železnica Košice. Viac na našej internetovej stránke.

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy