Mašinky jako vyšité? Nejen jako! (2)

22.2.2016 8:00 Marek Kováč

Mašinky jako vyšité? Nejen jako! (2)

Milí čtenáři, uběhl již nějaký ten pátek (přesněji řečeno víc jak rok), a tak bych se chtěl s vámi opět podělit o nové přírůstky ve sbírce vyšívaných mašinek. Tohle krátké povídání jsem se rozhodl věnovat výlučně mašinkám dopravce AWT.

 

 

 

 

 

Po ukončení prvních pokusů jsem se vzhledem k pozitivním ohlasům rozhodl, že bych zkusil zpracovat do předlohy nějaký stroj výše zmíněného dopravce. Volba na AWT nepadla náhodou, jelikož u společnosti pracuje otec i bratr. Když se mi povedlo sehnat barevné řešení, pustil jsem se do předlohy. Od poslední předlohy jsem se cosi přiučil v grafickém programu na tvorbu předloh, ale jak jsem posléze zjistil, pořád to nebylo vše, co daný program umí. Stačí jen u toho sedět, zkoušet a přemýšlet, jak to udělat. Jako první mašinku jsem si zvolil jednu z mých oblíbených – legendu a fenomén (nejen) našich tratí – ř. 770/771, přezdívaná též čmelák. Výsledné dílo o rozměrech 107 x 34 cm můžete vidět níže.

Když byl čmelák hotový a visel na zdi, obraz se zalíbil otci natolik, že mu vznikl v hlavě další nápad. Jelikož jim odcházela na zasloužený důchod zaměstnankyně finanční účtárny, požádal nás (rozuměj já jako grafik předlohy a máma jako zhotovitelka díla) o vytvoření dalšího originálního dárku na památku. Volba nakonec padla na stroj ř. 753.7 a k tomu bylo posléze přiobjednáno i věnování od spokojených zaměstnanců.

Pak přišel bratr s tím, že i on chce čmeláka na zeď jako vyšívaný obraz. Na druhé straně se ale mámě nechtělo opět vyšívat obraz, který ji už jednou stál přibližně 4 měsíce života a volného času a navíc by již hotový obraz ztratil svou exkluzivitu jakožto jediný exemplár. Celá tato etapa nakonec dopadla tak, že máma (ačkoliv se v železničních vozidlech nevyzná) vybrala stroj ř. 181, který se ji líbil ze všech nejvíc. Posléze pak obraz vyšívala tajně, jelikož tím obrazem chtěla bratra překvapit k svátku a nadělit mu hotový výtvor jako dárek. Samozřejmě že jsem o tom věděl dopředu, a tak si průběh prací na obrazu můžete shlédnout v galerii.

Co dodat závěrem? V této volnočasové aktivitě budeme určitě nadále pokračovat a už teď se můžete těšit na další volné pokračování. Dokonce jsem se sám po několika letech začal opět věnovat vyšívání, ale o tom se rozepíšu až příště. Nadále platí také výzva, že bych chtěl udělat ř. 350 v provedení „kakadu“, pak ř. 811 v provedení „mandarinka“ a posléze i slovenskou ř. 131. Jestli tedy máte tato barevná schémata k dispozici a můžete mi je poskytnout, budu velmi rád.

Galéria

Súvisiace odkazy