„Šachový vlak“ vyrazil z Prahy do Drážďan, Vratislavi, Bratislavy a Vídně

10.10.2015 8:00 Jiří Řechka

„Šachový vlak“ vyrazil z Prahy do Drážďan, Vratislavi, Bratislavy a Vídně

V pátek 9. října tohoto roku vyjel na svojí železniční pouť Šachový vlak 2015. Jedná se o pátý ročník unikátní akce, kterou společně realizují Pražská šachová společnost a České dráhy. Naše redakce byla obeslána pozvánkou na její zahájení, a tak vás mohu krátce, hlavně fotograficky, seznámit s dopoledním děním na pražském hlavním nádraží.

 

 

 


Podle získaných informací se letošního ročníku zúčastní 122 šachistů, což je zatím rekordní počet. Zastupují 19 národních federací. Před odjezdem Šachového vlaku mne napadlo, že si odjezd můžu zaznamenat jinde než na hlavním nádraží. A tak následoval přesun na metro a odjezd do Holešovic. A zde na železničním mostě přes Vltavu jsem zachytil Šachový vlak na jeho cestě do Drážďan. Zde si dovolím připojit text tiskové zprávy, který vám poskytne přesnější informace.


Fronta šachistů před vládním salonkem pražského hlavního nádraží © Jiří Řechka

Již popáté v historii vyjíždí v pátek 9. 10. na pouť po střední Evropě „Šachový vlak“, mimořádný projekt Pražské šachové společnosti a Českých drah, který nemá v historii obdoby. Letos tento vlak s jedenácti vagóny, pojmenovanými po mistrech světa šachové historie, poveze rekordní množství šachistů.


Registrace cestujících „Šachového vlaku“ © Jiří Řechka

„Šachový vlak 2015“ se vydává na trasu Praha – Drážďany – Vratislav – Bratislava – Vídeň – Praha, během které se 122 šachistů z 19 různých národních federací utká ve vlaku po dobu jízdy v rapid turnaji na 11 kol. Mezi účastníky turnaje jsou amatéři i profesionálové z celého světa.

 
Zahájení akce „Šachový vlak 2015“ ve vládním salonku © Jiří Řechka

Hraje se nejen o čest a slávu, ale také o zajímavé ceny. Hodnota cenového fondu převyšuje 100 tisíc korun. Největšími favority na vítězství jsou čtyři velmistři – Julio Sadorra z Filipín, Lars Karlsson ze Švédska, Raj Tischbierek z Německa a Ján Plachetka ze Slovenska. „Šachovým vlakem 2015“ pojede i loňský vítěz, australský velmistr Ian Rogers, který ale letos ze zdravotních důvodů soutěžit nebude.

 
„Šachový vlak“ je zařízen i na převoz rozměrných zavazadel © Jiří Řechka

Bojovat se bude nejen o celkové vítězství, ale také o prvenství v soutěži družstev (vítězové dostanou poukázky na pobyt v hotelu Czech Inn Hotels v Harrachově) a o nejlepší výkon nad vlastním ratingem (vítěz vyhraje výborné sjezdové lyže Sporten Glider 5).


Ex 10010 „Šachový vlak 2015“ Praha hl. n. – Dresden Hbf © Jiří Řechka

Výsledky budou známy v úterý 13. 10. 2015 večer při příjezdu „Šachového vlaku“ do Prahy. Fotoreportáž z cesty vlaku a další informace můžete průběžně sledovat na stránkách Pražské šachové společnosti, průběžné výsledky na webu Chess-Results.com.


„Šachový vlak 2015“ na holešovickém mostě © Jiří Řechka

Tento vlak také přijede do Bratislavy a tak můžete, pokud máte zájem a chuť, zachytit jeho cestu přes Slovensko do Vídně.

Úvodní snímek: Pohled z interiéru šachového vozu © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy