Letní provoz u Balatonu

1.9.2015 8:00 Václav Vyskočil a Jiří Penc

Letní provoz u Balatonu

Před letošní letní sezonou nás Dodi ve svém článku informoval o tom, jak by měl vypadat letošní letní provoz na tratích okolo Balatonu. Vše nasvědčovalo tomu, že bude opět zajímavý. V této malé reportáži se podíváme na to, jak opravdu vypadal. Já jsem se k Balatonu letos bohužel nedostal, tak se s vámi podělím pouze o pár obrázků od kamaráda.

 

 

 


Jelikož Jirka Penc odmítá cokoliv napsat, tak vytvoření textu připadlo mně. Jako jiné roky, byl i letos hlavním lákadlem u Balatonu provoz nohabky M61.017 (2761.017). I v letošním roce se jednalo o víkendový pár vlaků Budapest Keleti – Szekesfehervár – Balatonfüred – Tapolca.


M61 017 s vikendovým vlakem k Balatonu před stanicí Badacsony © Jiří Penc

Letos se v Maďarsku slaví čtyřicáté výročí dodání prvního sergeje z tehdejšího SSSR maďarským železnicím. Toto výročí doprovází v Maďarsku vícero akcí. Jednou z nich je víkendové nasazené sergeje do čela jednoho páru vlaků mezi stanicemi Szabadbattyán – Balatonfüred a Tapoca. Na začátku sezony se mluvilo o nasazení lokomotivy M62.001, tu se však nepodařilo zprovoznit, proto jezdil celou sezonu stroj M62.265 (628.265).


M62.265 v čele vlaku TEKERGÖ 1973 ve stanici Tapolca © Jiří Penc

V letošním roce nejezdí z důvodu přestavby stanice Szekesfehervár „koupací“ vlak Györ – Komárom – Szekesfehervár – Siofok, na který byl nasazován stroj řady M40. Taktéž z důvodu přestavby stanice Szekesfehervár odpadl přepřah dálkových vlaků v této stanici. Stroje M41 tak zajíždějí na většině vlaků až do stanice Budapest Déli. Vlaky Katica, vedené jednotkami Desiro, se této stanici vyhýbají úplně a jezdí odklonem ze stanice Szabadbattyán přes Börgönd a Pusztaszabolcs do Budapesti.


První ranní KATICA S19712 z Budapesti dorazila do svého cíle v Balatonfüredu © Jiří Penc

Zajímavá akce se v Tapolce konala dne 11.7.2015. Jednalo se o Vasutasnap 2015, což by se volně dalo přeložit jako Den železnice. Při této příležitost se v Tapolce objevily další dvě nohabky a další přitažlivé stroje.


204 MÁV o Dnu železnice © Jiří Penc

Jak vidíte z tohoto malého přehledu a přiložených fotek, byla letošní letní sezona u Balatonu opět velmi zajímavá. Budeme doufat, že i v příštím roce se opět setkáme u Balatonu s nohabem, sergejem případně i s jinými historickými stroji maďarských železnic. Pokud jste tento kout ještě nenavštívili, rozhodně vám to doporučuji. Určitě neprohloupíte.

Úvodní snímek: 418 149 opouští Tapolcu v čele vlaku TEKERGÖ 16906 do st. Záhony © Jiří Penc

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy