Pocestujte s nami. Do Nededu!

6.8.2015 8:00 VLAKY.NET

Pocestujte s nami. Do Nededu!

... Na zabudnutú lokálku, ktorú nákladný vlak prebrúsi nanajvýš raz za rok a mimoriadnych vlakov je ešte menej ako šafranu. Ibaže aj ony, bez výnimky, končievajú svoju jazdu vo Vlčanoch. My vás v nedeľu 30. augusta 2015 pozývame na exkluzívnu jazdu, ktorá si kladie za cieľ pokračovať ďalej - a to až do "mŕtvej" konečnej stanice Neded.

 

 

 



História hovorí, že výstavba 20 km dlhej železnice v rovinatom kraji trvala päť mesiacov a prevádzka na nej začala 17. októbra 1909. Časy prežila raz lepšie, raz horšie, až bola v roku 2003 zaradená do balíčka tratí so zastavením dopravy. Doprava sa neskôr síce obnovila, ale už iba v obmedzenom rozsahu, a beztak smerovala k zániku.

V GVD 2009/2010 figurovali v cestovnom poriadku ešte dva páry vlakov, premávajúcich počas pracovných dní - jeden ráno a druhý popoludní. Nasledujúci grafikon, ktorý mal platiť od decembra 2010, počítal už iba s rannou dvojicou. Z úsporných dôvodov však padlo rozhodnutie nahradiť ju autobusom. Znamenalo to koniec pravidelnej dopravy na trati Šaľa - Neded a zároveň všetkej dopravy v koncovom úseku Vlčany - Neded.

Vlčany, 23. júla 2006, ešte za čias pravidelnej prevádzky ZSSK. (snímka Jozef Gulík)

Do Vlčian totiž príležitostne zavítajú cisterny. Okrem toho tam 24. júna 2012 "zablúdil" vlak s anglickými turistami alebo 6. marca 2015 ďalší vlak, na súkromnú objednávku. Je to však málo na to, aby sme aj túto časť trate mohli zbaviť prívlastku "opustená".

Na rozdiel od úseku Šaľa - Vlčany, po ktorom teda z času na čas aspoň niečo prejde, koncový úsek osirel úplne. Pri pohľade na stav, do akého upadal, zrejme už nikto nedúfal, žeby na konečnú stanicu docestoval vlakom - ešte aspoň raz...

Posledný vlak z Nededu odišiel v roku 2010. (snímka Jozef Gulík, 23.8.2012)

Cestička, ktorá viedla od prvého nápadu až sem, nebola jednoduchá, a preto vás o to srdečnejšie pozývame v nedeľu 30. augusta 2015 na túto výnimočnú jazdu motoráčikom po dočasne sprístupnenom úseku.

S našou M 262.004 vyrážame zo Zvolena o 7.10 h a cestou do Šale si prejdeme aj trať Kozárovce - Zlaté Moravce, ktorá je už tiež bez pravidelnej dopravy. Nebude na nej chýbať ani fotozastávka.

Medzi Šaľou a Nededom budú k dispozícii dva páry vlakov - vedené sú tak, aby prvý mohol prednostne slúžiť cestujúcim zo smeru Zvolen, a druhý prednostne pre cestujúcich zo smeru Bratislava a CZ. Obidva páry vlakov postoja na vybraných miestach, aby sme vám ponúkli príležitosť na fotografovanie. Posledný spoj z Nededu bude potom priamo pokračovať až do Bratislavy hl.st., pričom zastaví aj na zastávke Vinohrady.

M 262.004 počas cesty na narodeninovú akciu VLAKY.NET do Banskej Štiavnice 10.5.2014, zachytený v Zlatých Moravciach-Prílepoch. Na trati Kozárovce - Zlaté Moravce fotozastávku opäť nevynecháme. Snímka Kamil Korecz.

Predbežný cestovný poriadok:

vlak č. 1: Zvolen ost.st. (odch. 07:10) - Zlaté Moravce - Šaľa (odch. 10:20) - Neded

vlak č. 2: Neded - Šaľa (prích. 12:38)

vlak č. 3: Šaľa (odch. 12:48) - Neded

vlak č. 4: Neded - Šaľa (prích. 14:38) - Bratislava-Vinohrady - Bratislava hl.st. (prích. 15:40)

Z dôvodu obmedzenej kapacity motorového vozňa je potrebná registrácia. Na výber sú nasledujúce možnosti:

Zvolen - Zlaté Moravce - Šaľa - Neded + Neded - Šaľa (vlakmi č. 1 + 2)
20 € / osoba

REGISTRUJ

  

Šaľa - Neded a späť  (vlakmi č. 1 + 2)
10 € / osoba

   
REGISTRUJ

 

Šaľa - Neded a späť  (vlakmi č. 3 + 4)
10 € / osoba

 REGISTRUJ


Šaľa - Neded + Neded - Šaľa - Bratislava (vlakmi č. 3 + 4)
14 € / osoba
   
REGISTRUJ

 

Zvolen - Zlaté Moravce - Šaľa - Neded + Neded - Šaľa - Neded + Neded - Šaľa - Bratislava hl.st. (vlakmi č. 1 + 2 + 3 + 4)
30 € / osoba

REGISTRUJ

 

Prednostné miesto na sedenie majú cestujúci s online rezerváciou na dlhší úsek trasy.

S prípadnými otázkami a požiadavkami sa môžete obrátiť na jozef.gulik@vlaky.net

Platba je možná platobnou kartou online alebo prevodom na bankový účet v SR. Záujemcovia z Českej republiky majú možnosť platby aj na CZ účet.

Zmena programu z organizačných dôvodov vyhradená. Prípadné zmeny budú pred akciou uverejnené na stránke VLAKY.NET. Akcia sa koná za každého počasia. Cestovné sa vracia len v prípade zrušenia akcie. Na cestovné sa nevzťahujú režijné výhody a zľavy.

Každý účastník sa zaväzuje, že bude dodržiavať pokyny usporiadateľov a osôb zabezpečujúcich jazdu mimoriadnych vlakov, nebude ohrozovať svoje ani cudzie zdravie a majetok. Účasť na akcii je na vlastnú zodpovednosť. Organizátor nezodpovedá za ujmy na zdraví či škody na majetku, ani za prípadné meškanie vlaku a následne zmeškania prípojov. Účastníci sa tiež budú snažiť neprekážať si navzájom v zábere počas fotografovania.

Tešíme sa na stretnutie s vami na lokálke. Podporíte tým aj naše odhodlanie do ďalších odvážnych projektov. Dovidenia!

Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí v rámci organizovania neváhali a ochotne podali pomocnú ruku.

 

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy