Parní vlaky na Kolínské řepařské dráze s lokomotivou O&K 40 HP

26.7.2015 8:00 Pavel Stejskal

Parní vlaky na Kolínské řepařské dráze s lokomotivou O&K 40 HP

Kolínskou řepařskou dráhu snad není potřeba na stránkách Vlaky.net představovat. Dráha vychází s nádraží Sendražice, kde je provozní zázemí a měří 4,5 kilometru. Dráha nově končí před obcí Býchory, kde se dokončuje koncové nádraží s čekárnou a dalším zázemím. Pro letošní hlavní turistickou sezónu připravila řepařka na parní víkendy zpestření, nasazení lokomotivy O&K 40 HP, Ct2.

Tato lokomotiva je replika původního lokomotivního typu firmy Orenstein & Koppel pro úzkokolejné dráhy různého použití.

 

 

Právě německá firma Orenstein & Koppel patřila k největším výrobcům malých lokomotiv pro různé rozchody a použití na lesních, stavebních, zemědělských a průmyslových železnicích nejen v Německu, ale v celé Evropě. Mnoho lokomotiv O&K však bylo vyvezeno i na další dráhy i mimo Evropu. Zmíněná lokomotiva O&K 40 HP byla podle původní dokumentace vyrobena firmou 1.kolínská lokomotivní v roce v 2014 a firma má v programu podle zadání případných zájemců možnosti postavit podobným způsobem i lokomotivy o jiném výkonu, uspořádání náprav a rozchodu.


Lokomotiva O&K 40 HP v Býchorech © Pavel Stejskal

První nasazení této lokomotivy na Kolínské řepařské dráze bylo o víkendu 11. a 12. 7. 2015. Na řepařce tato lokomotiva nebyla poprvé, zde byla po vyrobení zkoušená. Nyní se však mohla zde předvést široké veřejnosti. Lokomotiva se mi velice líbí a tak jsem se rozhodl, že si na kolínské řepařce pořídím několik snímků. Ráno v neděli 12. července jsem sebe a kolo naložil do vlaku a vyrazil do Kolína. Z nádraží v Kolíně se Sendražice, kde začíná řepařská dráha, dají dosáhnout pěšky, na kole, vlastním autem i městskou dopravou. Pro mne je ale zde nejschůdnější právě kolo, velice výhodné i pro pohyb okolo dráhy pro mé potřeby fotografa.


První nedělní vlak do Býchor mezi výhybnami Výrovna a Na Mlejnku © Pavel Stejskal

Dorazil jsem na nádraží v Sendražicích a zde stála pouze souprava, lokomotiva jela zkušební jízdu na trať. Protože řepařka nevede žádným kopcovitým terénem, ale hlavně poli téměř rovinaté krajiny Kolínska, vezme zde snad každý fotograf za vděk i pozadí vesnice Ovčáry s kostelem na malém kopečku. Moje první snímky tedy byly v polích na jednom z přejezdů s pozadím právě obce Ovčáry. To se parní lokomotiva vracela ze zkušební jízdy. Fotografování této velice pěkné parní lokomotivy jsem se věnoval celé dopoledne, vlak se dal také předjet na kole po souběžné cestě, či dojet v koncové stanici Býchory.


Parní vlak mezi výhybnami Výrovna a Na Mlejnku © Pavel Stejskal

Byl pěkný slunečný den, snad jen nevýhodou bylo letní slunce, vysoko na obloze. Poslední snímek této pěkné neděle jsem chtěl pořídit přímo na nádraží v Sendražicích při odjezdu vlaku do Býchor, ale nakonec jsem jej pořídil u výhybny Černý Most. Tou dobou bylo časně odpolední slunce přetočené. To by nebylo až tolik na škodu, ale jinak docela fotogenické nádraží Sendražice kazí nedaleký stožár vysokého napětí. Po průjezdu vlaku do Býchor, jsem usedl na kolo a vyrazil do Kolína na vlak domů. Spěchal jsem domů, protože mě čekala noční směna.

Úvodní snímek: Vlak z Býchor projíždí obilnými poli © Pavel Stejskal

Galéria

Súvisiace odkazy