Výluka v Děčíně, která mi udělala radost

18.7.2015 8:00 Helmut Böhme

Výluka v Děčíně, která mi udělala radost

Dne 13.07.2015 od 08:30 do 14:10 hod. bude vyloučen provoz v úseku Děčín hlavní nádraží - Děčín východ. Všechny vlaky jedoucí po trati 081 budou nahrazeny autobusy náhradní dopravy. Vlaky z tratě 073 Ústí nad Labem-Střekov - Děčín hl. n. pojedou ve vyloučeném úseku odklonem přes Děčín-Prostřední Žleb. Tak nějak zněly vývěsky, které jsem četl týden předtím na hlavním nádraží v Děčíně.

 

 

 


A protože takový odklon umožňuje cestu po trati, po níž vlaky osobní dopravy už dávno nejezdí, rozhodl jsem se tam zase zavítat. Ve stanici Schöna jsem měl zase skoro 40 minut času na přestup, takže jsem tam cosi vyfotografoval.


Nejprve jela souprava „polotovarů“, jak byly označeny vozy pro vagonku Niesky


Následoval EN do Prahy ...


… a Transwaggony rovněž směrem k hranici

Jako jediný cestující jsem potom jel Desirem do Dolního Žlebu, kde samozřejmě přistoupili další cestující do Děčína. Při pohledu z vlaku jsem už často uvažoval, co to na druhém břehu Labe nad přístavem jsou za budovy a zda by se odtud nedalo dobře fotit, jak také naznačuje mapa. Na místě jsem potom zjistil, že se jedná o zazděnou kostelní zříceninu a sochu Bohemie.


Pohled na přístav a stanici Prostřední Žleb

Původně jsem tam chtěl zůstat, ale protože začínalo pršet, sešel jsem raději dolů, kde jsem se na druhé straně cesty dozvěděl, že nějaká školní třída s učitelkou revitalizovala zanedbaný lesopark Kvádrberk, který založil v 19. století okrašlovací spolek. Pokračoval jsem na východní nádraží, kde se shromáždila spousta vozidel.


Rychlík z Liberce a odstavení „žraloci“

Odtud jsem náhradní autobusovou dopravou pokračoval na hlavní nádraží, kde jsem filmoval a fotografoval provoz. Žabotlamu z Prahy tentokrát pro náhradu za rychlíky z/do Ústí nad Labem neposlali a ani sysla neměli, …


… tak musela lokomotiva objíždět klasickou soupravu


Výrazné upozornění na odjezdovém panelu


Důvod výluky už z vlaku – oprava výhybky

Celou jízdu odklonem z hlavního na východní nádraží jsem zachytil formou pohyblivých obrázků.


Na této straně východního nádraží už normálně žádný osobní vlak nezastavuje

Autobusem MHD č. 4 jsem se potom vrátil na hlavní nádraží, kde jsem před návratem do vlasti ještě trochu filmoval, abych doplnil své souhrnné video. Další fotografie z toho dne najdete v mém veřejném albu.

Odkazy:

  1. Děčín – Wikipedie, železniční doprava
  2. Železniční trať Děčín – Benešov nad Ploučnicí – Rumburk-Česká Lípa – Wikipedie
  3. Železniční trať Ústí nad Labem – Děčín – Wikipedie
  4. Prostřední Žleb – Wikipedie
  5. České dráhy, a.s. - Omezení provozu – Výluka 13.07.2015
  6. zdroje uvedené pod odkazy v textu 
Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy