Setkání vladařů v Kroměříži 1885 – 2015 (2)

10.7.2015 8:00 Stanislav Plachý

Setkání vladařů v Kroměříži 1885 – 2015 (2)

Jestliže v první části tohoto článku jsme se přenesli do doby, kdy se v Kroměříži setkali vládci říše rakousko-uherské a ruské, v jeho části druhé se dovíme, kterak si „hanácké Atény“ tuto událost připomněly po 130 letech. Jak při té slávě dávné, tak i při letošních oslavách hrály nezastupitelnou roli vlaky, takže ohlédnutí za nimi na stránky internetového magazínu VLAKY.NET nepochybně patří.

 

 

 


Píše se rok 2015

Město Kroměříž na svých nových webových stránkách představuje seznam veřejných akcí, mezi kterými nechybí takové pozvánky, jako jsou:

  1. 23. 05. Setkání vladařů
  2. 11. 07. Dobytí Kroměříže Švédy
  3. 01. 08. Veteránem nejen Kroměřížskem
  4. 03. 10. Den uniformovaných sborů

O prvně jmenované akci dnes bude řeč. Jako každý rok s železnou pravidelností od roku 2006 vyjíždí koncem měsíce května zvláštní vlaky na trať Kroměříž – Zborovice. Jak loni, tak i letos vyjel parní vlak jako návoz zájemců do pohádkového lesa, konaného nedaleko Zdounek, v lese Bořím v Divokách.


23.5.2015 - Zdounky: 464.202 před odjezdem do Kroměříže © Stanislav Plachý

Letos již po 37. pořádali pohádkový les dobrovolní hasiči ze Zdounek spolu s ochránci přírody z Divok. Cestující z parního vlaku mají vždy zajištěnou autobusovou návaznost ze Zdounek z vlakového nádraží do Divok a zpět k zvláštním i pravidelným vlakům. Letos byla akce parního vlaku o něco zpestřena. Město Kroměříž spojilo tuto parní jízdu s oslavami Setkání vladařů v Kroměříži. Tímto dnem se odstartovala v městě turistická sezóna.


22.5.2015 - Kroměříž: 464.202, noční posun v depu © Stanislav Plachý

V prvním díle tohoto článku se mohli čtenáři seznámit s podrobnými událostmi, které nastaly v roce 1885. Teď si připomeneme událost z pohledu roku 2015.


22.5.2015 - Hulín: pohledem z parní lokomotivy © Jana Teplíková

Akce „Setkání vladařů“ proběhla letos jako dvoudenní. První připomenutí setkání dvou vladařů proběhlo v pátek na vlakovém nádraží v Hulíně. O čtvrt na sedm přijel k prvnímu nástupišti protokolární vlak v čele s lokomotivou 464.202. Za slavnostní salvy ostrostřelců vystoupil z vlaku František Josef I. s manželkou, následováni ruským carem Alexandrem III.


22.5.2015 - Hulín: simulovaná scénka setkání vladařů © Stanislav Plachý

Oba panovníky přivítaly chlebem a solí mladé družičky v hanáckých krojích, jakožto tradiční zvyk pohostinnosti zdejšího kraje. Po krátkém uvítání oběma panovníkům zatancovala Hanácká beseda v dobových krojích.


22.5.2015 - Hulín: Hanácká beseda © Stanislav Plachý

Po půlhodinové scénce se souprava zvláštního parního vlaku přesunula do Kroměříže. Tady celá souprava i s vladaři nocovala. Krátce po půl osmé večerní probíhal v prostorách kroměřížského nádraží (za humny) nácvik slavnostní estrády na sobotní dopoledne.


22.5.2015 - Kroměříž: nácvik na sobotní akci © Stanislav Plachý

Sobotní ráno bylo plné očekávání. Původní předpověď nebyla příliš příznivá. Déšť mohl v sobotu ráno udělat velkou tlustou čáru jak nad pohádkovým lesem, tak i nad samotnou scénkou příjezdu obou panovníků do Kroměříže. Naštěstí se deštivá mračna Kroměříží a okolím přehnala až v odpoledních hodinách a vše mohlo tak proběhnou v původním plánu.


23.5.2015 - Kroměříž: ranní focení účinkujících u parní lokomotivy © Stanislav Plachý

Přivítání Františka Josefa I. a jeho rodinou bylo naplánováno na brzkou ranní hodinu. Krátce po půl osmé přijel „za humna“ na 13. kolej parní vlak v čele s lokomotivou 464.202 vyzdobenou znakem rakouského mocnářství a dekoracemi z téže doby. Olomoucká rosnička vyrobená v Leninových závodech v Plzni roku 1956 musela nouzově zaskočit za parní lokomotivu 314.303 zvanou „valašský kocúr“, vyrobenou v roce 1897 ve Vídni. Třistačtrnáctka původně chystaná na tuto akci totiž neprošla při poslední kontrole tlakovou zkouškou kotle. Ani tato malá historická nepřesnost nemohla pokazit tak velkolepé oslavy, na které se město Kroměříž chystalo.


Plakát parního vlaku ČD (kliknutí do náhledu otevře celý ve formátu JPG)

Po příjezdu císařské excelence s chotí proběhlo krátké přivítání, po kterém se císařská rodina odebrala do přichystaného kočáru a vydala se od nádraží k městu. Tato sehraná scénka byla jako by malou generálkou na dopolední scénu sehranou před 10. hodinou dopolední.


23.5.2015 - Kroměříž: František Josef I. s císařovnou Alžbětou © Stanislav Plachý

Po návratu parního vlaku ze Zborovic, který se vydal po 8. hodině ranní s cestujícími na první kolo návozu do pohádkového lesa, proběhlo přivítání příjezdu ruského cara Alexandra III. Nádraží v Kroměříži se zaplnilo několika stovkami přihlížejících.


23.5.2015 - Kroměříž: přivítání Františka Josefa I. a Alexandra III. © Stanislav Plachý

Oba vladaře doprovázely při setkání i jejich rodiny. Na nádraží proběhlo slavnostní přivítání na červeném koberci za slavnostní salvy ostrostřelců. Následovala uvítací scénka s chlebem a solí. Jak bylo znát, panovníkům na Hané chutnalo. Po přivítání starostou města Kroměříže se odebrali vladaři na spanilou jízdu městem až na Velké náměstí, kde probíhal další program doplněný o jarmark lidových řemesel.


23.5.2015 - Kroměříž: jízda Františka Josefa I. a Alexandra III. do města © Stanislav Plachý

Své sobotní návštěvníky si našlo také malé železniční muzeum Kroměřížské dráhy, které mělo v ten den otevřeno a praskalo ve švech.


23.5.2015 - Kroměříž: muzeum Kroměřížské dráhy © Stanislav Plachý

Velké poděkování si zaslouží organizátoři celé akce, mezi kterými nechyběli: České dráhy, Kroměřížská dráha, Biskupští manové, Ostrostřelci z Kroměříže, Lokte, Brna, Prahy, kapela, hasiči z Kvítkovic apod. Z krojovaných se účastnili – Hanáci z Hulína, Mánes Prostějov, Hagnózek z Hnojic, Omladina Martinice, Hanácká beseda Kojetín, MC Klubíčko, Majetínští Hanáci, Ječmínek Chropyně a Šimon Všechovice. Dále vystoupily pěvecký sbor Moravan a T. J. Sokol Kroměříž.


23.5.2015 - Zborovice: doprovod zvláštního vlaku © Stanislav Plachý

Na samotný závěr přidávám odkazy na dvě svá videa z této nesporně vydařené akce: Setkání vladařů v Hulíně (22.5.2015) a Setkání vladařů v Kroměříži (23.5.2015).

Úvodní snímek: Parní vlak v čele se 464.202 v Kroměříži © Stanislav Plachý

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy