Dočasné oživenie osobnej dopravy na trati Löbau – Ebersbach – Rumburk

16.5.2015 8:00 Helmut Böhme

Dočasné oživenie osobnej dopravy na trati Löbau – Ebersbach – Rumburk

Ako bolo oznámené aj na stránke VLAKY.NET, v dňoch 9. a 10.5.2015 vypravil spolok OSEF zvláštne vlaky na koľaje medzi mestami Löbau, Ebersbach a Rumburk, na ktorých je už niekoľko rokov osobná doprava zastavená. Mal som šťastie, že štrajk prívržencov pána Weselského moju cestu vôbec neovplyvnil, lebo z Weixdorfu do Ebersbachu chodia Städtebahn Sachsen a Trilex, kde sa neštrajkovalo.

 

 

 


Po príchode do Ebersbachu v 8:15 hod. som sa vydal pešo oproti prvému vlaku s odchodom v 8:24 hod. z Löbau. Za chvíľu som dorazil na priecestie, kde ešte pred niekoľkými rokmi boli mechanické závory. Škoda, že už neviem nájsť fotku, na ktorej som zachytil železničiara, ktorý tie závory ručne ovládol tým, že točil kolesom, čo je na fotkách súčasných ešte vidieť:


Strážny domček u Ebersbachu


Zvyšok závor

Vlak mi prišiel oproti práve u strážneho domčeka. Všetky tie domčeky na trati sú obývané, a preto v dobrom stave. Keby na trati ešte bola pravidelná prevádzka, asi by to nepovolili - na šírej trati sa nakladá štrk.


Nákladisko štrku na šírej trati

Ale pretože všetko musí mať svoj nemecký poriadok, postavili pred tým miestom lichobežníky. Pred zastávkou a bývalou stanicou Dürrhennersdorf za mnou trúbil vlak, ktorý sa vracal z Rumburka.


Bývalá stanica Dürrhennersdorf

Rýchlo som utekal dopredu, aby som mohol vyfotiť vlak so staničnou budovou, a koho nestretnem - kamaráta Nielsa, železničiara a železničného fanúšika, ktorý tam bol autom. Hneď sme sa dohodli, že budeme pokračovať spolu, a to bez colnej a pasovej kontroly do Jiříkova, kam sa dalo do mája roku 2004 prejsť iba pešo alebo bicyklom.


„Desiro“ idúce z nemeckého Ebersbachu do českého Jiříkova

Potom sme pokračovali do Rumburka, kde sa naše cesty dočasne rozišli. Niels išiel ďalej naháňať vlak, zatiaľ čo ja som si dal v staničnom hostinci rezeň, zemiaky, zeleninu a nealkoholické pivo a po niekoľkých záberoch v stanici som sa vydal do mesta na nákup.


V stanici Rumburk som zastihol vlak zvláštny ...


… aj dva pravidelné

V 13:10 hod. som nastúpil do málo obsadeného Desira, v ktorom ale nefungoval záchod. Pretože je jediné, ktoré nosí reklamu na miestne pamätihodnosti, asi sa ho usporiadatelia nechceli zriecť a nahradiť ho na zvláštnom vlaku bezchybným. Išiel som na zastávku Großschweidnitz, kde som si s Nielsom dohodol opätovné stretnutie. Bohužiaľ práve prišiel „službukonajúci mrak“, ako sme ho ironicky pomenovali, a pokazil nám slnečnú fotku Desira na viadukte. Tak sme museli fotenie pri ceste späť zopakovať:


„Desiro“ na viadukte pri obci Großschweidnitz

Pretože Niels chcel zdokumentovať zastávky Jiříkov-Filipov a Rumburk zastávka, pridal som sa k nemu.


Zvláštny vlak v zastávke Jiříkov-Filipov


Zvláštny vlak a Rumburk zastávka

Nákladisko štrku som síce už poznal, Niels ale ešte nie, a tak sme tam išli spolu. Potom ma odviezol na stanicu Rumburk, odkiaľ som linkou U28 pokračoval do vlasti.


Štrajk končil a pred príchodom S1 smer Drázd'any do Bad Schandau ešte prišla lokomotíva
firmy Captrain


Stroj SBB Cargo asi mal v Pirne dačo urobiť, kvôli štrajku ale zrejme nemal čo

Pokiaľ niekoho trať Löbau – Ebersbach – Rumburk zaujala, má už 25.5.2015 ďalšiu príležitosť na nej fotiť vlaky alebo sa nimi previezť v rámci Dňa mlynov. Kto tak urobiť nemôže, nech si aspoň prezrie moje video z osláv 25. výročia OSEF a ďalšie fotografie z nich.

Odkazy:

  1. Verein Ostsächsische Eisenbahnfreunde e.V. (OSEF)
  2. Bahnstrecke Bakov nad Jizerou–Ebersbach – Wikipedia
  3. Bahnstrecke Ebersbach–Löbau – Wikipedia
  4. Začala nejdelší stávka v historii Deutsche Bahn, má trvat do neděle – E15.cz
  5. zdroje uvedené pod odkazmi v texte

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy