Moje cesty po Norsku

23.4.2015 8:00 Jan Kubeš

Moje cesty po Norsku

Norsko je skandinávská hornatá země v severní části Evropy. Je bohaté na nerostné suroviny. Mnoho vodních toků je spoutáno přehradami s hydroelektrárnami. Jeho členité pobřeží z mnoha fjordy (úzkými zálivy) je velmi poutavé pro turisty. Rovněž tak velké množství vodopádů. Železniční síť není hustá, ale je velmi efektivně využívaná. Většina tratí je elektrifikována západním napětím 15kV/16.7Hz.

Poznávací autobusové zájezdy, směřující vesměs do středního Norska, daly autorovi v roce 2004 a 2008 možnost poznat mimo jiné, také  i některé následující  dopravní zajímavosti.

 

Åndalsnes

Železniční stanice Åndalsnes je koncovou stanicí tratě ve středním Norsku, vedoucí ze stanice Dombås. Je umístěna na břehu fjordu Romsdalsfjorden. V koncové části je bez elektrifikace. Ve stanici je umístěna historická osobní souprava, včetně parní lokomotivy a výstavní vagon, reprezentující tuto železnici.

Åndalsnes, výpravní budova, ?2003? , sbírka Jan Kubeš
Åndalsnes, výpravní budova, 2003? , sbírka Jan Kubeš

Lillehammer

Město a železniční stanice Lillehammer se nachází ve středním Norsku. Známé je střediskem zimních sportů, včetně skokanských můstků, jeden z nich opatřený umělým povrchem. Železniční stanice leží na trati Oslo-Trondheim a je elektrifikována.

Lillehammer, staniční budova, 21.6.2004, Jan Kubeš
Lillehammer, staniční budova, 21.6.2004, © Jan Kubeš

Geilo

Rychlíková železniční zastávka Geilo leží na elektrifikované trati Bergensbanen z Osla do Bergenu. Je po ní vedena dálková doprava, osobní i nákladní. Samotné městečko poskytuje služby hlavně příznivcům zimních sportů, proto zde zastavují také dálkové spoje.

Geilo, Staniční budova, 21.7.2008, © Jan Kubeš
Geilo, Staniční budova, 21.7.2008, © Jan Kubeš

Bergen

Železniční stanice Bergen je koncovou stanicí na v nejzápadnější částí Norska. Je důležitým železničním uzlem hlavně pro dálkovou železniční dopravu a překládkovým místem mezi námořní dopravou a suchozemskými komunikacemi (železniční i silniční). Zajímavostí je také jedna trolejbusová linka, vedoucí na konečnou stanici Birkelundstoppen nad městem.

Staniční Budova, 23.6.2004. © Jan Kubeš
Staniční Budova, 23.6.2004. © Jan Kubeš

Flåm

Koncová železniční stanice Flåm místní elektrifikované dráhy Flåmsbana je umístěna na břehu fjordu Aurlandsfjord. Její začátek je ve stanici Myrdal na trati Oslo-Bergen. Jedná se trať horské typu se značným výškovým rozdílem s maximálním stoupáním 55 promile. Ve stanici je možné přestoupit na lodě osobní dopravy a na lodě hotelového provedení. Historii tratě připomíná malé železniční muzeum.

Flåm, budova muzea, 22.7.2008, © Jan Kubeš
Flåm, budova muzea, 22.7.2008, © Jan Kubeš

Oslo

Oslo Sentralstasjon je hlavním nádražím v hlavním městě Norska. Původně bylo koncovým nádražím pro východní železnici Østfoldbanen. Po jejím rozšíření a po proražení tunelu pro tranzitní tratě se stalo centrálním nádražím. Je zde přestup na metro, tramvajové linky, včetně autobusových a také na lodní linkovou dopravu. V blízkosti je moderní stavba radnice.

Původní nádraží Østbanehallen východní dráhy, 24.7.2008, © Jan Kubeš
Původní nádraží Østbanehallen východní dráhy, 24.7.2008, © Jan Kubeš

Oslo-Majorstuen station

Stanice MHD Majorstuen station je společnou stanicí všech linek metra, které vjíždějí do tunelu pod hlavním městem Norska. Na povrchu nad tunelem je zastávka tramvajových linek. Dopravní terminál se nachází pod lyžařským areálem Holmenkollen.

Majorstuen station, 20.6.2004, © Jan Kubeš
Majorstuen station, 20.6.2004, © Jan Kubeš

Prameny:

  • Wikipedie.org
  • sbírkové snímky Altavista.com

Foto v titulke: Geilo, širá trať, 21.7.2008, © Jan Kubeš

Galéria

Súvisiace odkazy