Hasiči jako náhradní autobusová doprava

5.12.2014 8:00 Milan Vojtek

Hasiči jako náhradní autobusová doprava

Kalamita, která tento týden postihla podstatnou část území České republiky, rozcupovala na prach obvyklý reklamní slogan „Auta stojí, vlaky jedou“. Bylo to přesně naopak, České dráhy, ale i oba soukromé dopravce z železničního koridoru, zastavila námraza na trolejích. Zatímco jeden soukromník v podstatě rezignoval a odříkal vlaky, druhý se snažil alespoň něco udržet v chodu. České dráhy v pozici největšího dopravce měly také nejvíce práce, aby zachovaly provoz.

A k největšímu počtu vlaků patří také nejvíce ostudy.

 

 

Hasiči, zachraňující cestující z rychlíku z Brna do Olomouce, nasazení všeho, co má kola i odmítnutí pomoci, kterou ČD nabídla její dceřiná společnost. Takové bylo například pondělí na železnici, kde námraza udělala z elektrických lokomotiv nefunkční hračky.

Asi nejdramatičtější cestu měli v noci na úterý lidé, cestující ve vlaku R 811 z Brna přes Břeclav do Olomouce. V cíli cesty měl být jejich spoj v 16:51. Nebyl. Stal se jedním z vlaků, které zastavily problémy s námrazou. Kolem dvaadvacáté hodiny vlaku chybělo do cíle stále ještě kolem čtyřiceti kilometrů. „Ve 22:11 hodin přijalo operační středisko hasičů žádosti o pomoc od cestujících z uvíznutého vlaku u Záhlinic nedaleko Hulína. Podle informací, oznámených na tísňové linky, se ve vlaku nacházely také osoby se zdravotními komplikacemi. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic a velící důstojník směny ze Zlína. Po příjezdu a provedení průzkumu velitel zásahu potvrdil, že se jedná o vlak jedoucí do Přerova, který uvíznul u Hulína-Záhlinic. Na místo byla povolána také zdravotnická záchranná služba, která cestující zkontrolovala. Žádnou osobu však nebylo nutné transportovat. Hasiči podali cestujícím horký čaj, a po vyhodnocení situace velitel rozhodnul o evakuaci všech 37 osob z místa události do budovy hlavního nádraží v Přerově. Na místo byl proto povolán evakuační autobus z centrální stanice Zlín, kterým byl převoz realizován,“ uvedl mluvčí hasičů Zlínského kraje Pavel Řezníček.
Záhlinice, respektive blízké Chrášťany, byly v tuto noc ještě jednou cílem výjezdu hasičů. V mezinárodním spoji EC 102 tam mrzli dlouhé hodiny cestující. „Tu 102ku vezl polský Taurus. Kolem devatenácté hodiny klekl úplně, a až do rána tam byli cestující bez topení. Jel v tom kolega,“ komentoval na facebooku dění Juraj Konečný.
„Při návratu na stanice byly hasičům oznámeny komplikace u dalších uvíznutých vlaků, a to v polích nedaleko místní části Chrášťany. Jednalo se o mezinárodní rychlík, ve kterém se nacházelo 150 cestujících a osobní vlak s 21 cestujícími. Vzhledem k tomu, že nebylo možné dostat se na místo zásahovými vozy, hasiči pokračovali asi 500 metrů k vlakům pěšky. Po provedení průzkumu a vyhodnocení situace nechal velitel dovést na místo várnici s horkým čajem, která byla umístěna do osobního vlaku. Protože nedošlo k ohrožení života ani zdraví a nenacházely se zde žádné osoby s komplikacemi, nebylo nutné provádět evakuaci. Po konzultaci s dopravci se jednotky v cca tři hodiny ráno vrátily zpět na své základny,“ uzavřel dění noci mluvčí zlínských hasičů.
Případ komentovali na sociálních sítích sami železničáři. A situace podle nich nemusela tak skončit. „Výborná zpráva pro všechny. ČD Cargo v Přerově nabídlo ČD na výpomoc dvě mašiny (řady 731 a 742). Byly odmítnuty. Jistě to ocení nejen cestující EC 102, které už stojí čtyři a půl hodiny v poli u Záhlinic,“ napsal ještě večer na sociální síti jeden strojvedoucí. Nezůstal jen u nářku na facebooku, ale podal i oficiální stížnost na pracovníky dispečerského aparátu.

Dobrý den,

dnes je na celém území ČR kalamita z důvodu mrznoucího deště, což je samozřejmě známo. SŽDC tuto skutečnost moc neovlivní, což je taky celkem jasné.
Ovšem absolutně mi není jasné, proč Váš dispečer (v cca. 18:30 hodin ) na oblasti Přerovska nebyl schopný využít nabídky od našeho DP-VS z Přerova lok. z ČD Carga (742, 731) , které byly i se strojvedoucím. Jeho vyjádření, že je nepotřebují, docela nevystihovalo stav, který panoval na tratích a ve stanicích. Nebo myslíte, že je lepší ušetřit za lok. z Carga, a nechat několik vlaků na trati v polích bez přístupu k civilizaci ( EC 102 a R před ním ). Jsem strojvedoucí Carga a vím (i když to nechápu ) , že nesmíme z důvodu rozdílnosti předpisů vozit vlaky s přepravou cestujících. Ovšem mohl by za mnou přejít kolega ze zmíněného uvázlého vlaku a vlak by byl stáhnut aspoň do nějaké příhodné stanice.
Před čtyřmi roky jsme měli v úseku Přerov-Otrokovice ještě horší kalamitu, kdy byla ještě větší krusta ledu a to na všem, ohřevy výměn nefungovaly. Ovšem ještě někdo přemýšlel a vlaky se tahaly vším, co bylo po ruce a bylo jedno, zda je to z Carga nebo z ČD (cca. 16 hodin přetahů - zpoždění do hodiny). Ovšem dnes je to nepřekonatelný problém a je asi lepší nechat vlaky stát několik hodin v poli na trati než si nechat pomoci od Carga.

Předem děkuji za odpověď.


Nešťastný rychlík R 811 po odtažení do Hulína v úterý 2. prosince © Aleš Krška

Požádali jsme v úterý o stanovisko mluvčího ČD Petra Šťáhlavského, dorazila ale jen obecná informace o celkovém stavu. „Hlavním cílem Českých drah bylo za této mimořádné situace zajistit bezpečnost všech cestujících. Byl jim umožněn pobyt ve vlakových soupravách, a to především v situacích, kdy bylo možné soupravy vytápět a osvětlovat. Prvním úkolem bylo zajistit také dopravu souprav, které uvázly na tratích, do nejbližší vhodné stanice tak, aby byl zajištěn přístup složek integrovaného záchranného systému a dalších osob k vlakům, resp. aby cestující mohli vlakové soupravy v případě svého zájmu opustit, což na širé trati není možné a bezpečné,“ uvedl mluvčí.
Jeho slova ale neplatila pro všechny vlaky. Především ne pro již zmíněné EC 102, ke kterému museli hasiči. „A přitom mohl být i EC 102 minimálně stažený do Hulína, kdyby povolali ČD Cargo z Přerova,“ reagoval na slova kolegy přerovský strojvedoucí. Na druhé straně ale například EC 144 byť stál v Drahotuších, tak svítil i topil. Dál ale nemohl, led na troleji to nedovolil.
Provoz na drahách zachraňovaly dieselové lokomotivy, které jinak jsou v záloze či slouží na méně důležitých výkonech. Počet použitelných strojů je omezený, po depech stojí desítky lokomotiv, z nichž majitel vypustil provozní kapaliny a čeká je povětšinou sešrotování. Není pro ně práce, výkony ČD Cargo převzali soukromí dopravci. „Ty do provozu nemohly, bylo by to na několik dní, než by je dali do provozního stavu. Jezdilo, co se dá. Ale byl to zajímavý pohled, když mašina, která celé roky nevyjede za Českou Třebovou, najednou uhání v čele EC do Prahy,“ komentoval dění jeden ze strojvedoucích. Nejeden vlak tak jel ale třeba z Brna do Prahy bez světel a topení, protože mnoho lokomotiv k vytápění vlaků není uzpůsobených.

Úvodní ilustrační snímek soupravy rychlíku linky Brno - Břeclav - Olomouc v normálních podmínkách © Milan Vojtek

Súvisiace odkazy