Stacja Ścinawka Średnia a přilehlé tratě

26.10.2014 8:00 Václav Vyskočil

Stacja Ścinawka Średnia a přilehlé tratě

Nedaleko Broumova na polském území leží železniční stanice Ścinawka Średna. Při pohledu na mapu by se mohlo zdát, že se jedná o bezvýznamnou stanici, ale opak je pravdou. Osobní doprava zde není silná. V současné době se jedná o čtyři páry osobních vlaků vedených motorovým vozem dopravce Koleje Dolnośląskie S.A., a to většinou v trase Kłodzko Gł. - Wałbrzych Gł.

Ve stanici je silná nákladní doprava. V současné době se v blízkosti stanice na dvou místech nakládá štěrk, který se vozí na různé stavby v Polsku.

 



Nejprve něco z historie: Stanice Ścinawka Średna leží na trati Kłodzko Gł. - Wałbrzych Gł., jejíž výstavba byla zahájena v roce 1874. Dne 14.10.1879 byl zahájen provoz v úseku Kłodzko – Nowa Ruda a 15.10.1880 zbylý úsek Nowa Ruda - Wałbrzych. Na tomto druhém zprovozněném úseku se nachází tři tunely a několik velkých mostů. Za zastávkou Nowa Ruda Przedmieście se nachází nejvyšší most v Polsku (původně v Prusku), jeho délka je 149,46 metru a výška 36,18 metru. Mezi lety 1908 – 1913 byla trať zdvojkolejněna. Stanice Ścinawka Średna leží v km 14,0 od Kłodzka, v nadmořské výšce 354 m.n.m.


Ścinawka Średnia, staniční budova © Václav Vyskočil

Stanice zde byla vybudována při stavbě trati. Od roku 1889 stanice plní i funkci pohraniční stanice. V tomto roce byla vybudována trať Ścinawka – Tłumaczow – st. Hranice – Otovice – Broumov. Trať byla otevřena 5.4.1889. V roce 1902 zde bylo vybudováno tzv. Malé nádraží, Kolej Sowiogórska. Koleje vedly do stanice Dzierżoniów přes Srebrnu Góru otevřenou 5.8.1902. Trať měřila 45 km a sedlo Srebrna Góra překračovala pomocí ozubnice. Nejvyšší stoupáni překračovalo 60 ‰ v délce 6,6 km, ozubnice byla systému Abt. 1.9.1903 byla otevřena 9,4 km dlouhá trať do Radkowa. Tím byla výstavba tratí v této oblasti ukončena.


Radków, staniční budova © Václav Vyskočil

Ve 30. letech začalo postupné rušení tratí. Jako první byla 12.10.1931 pozastavena doprava na trati z Woliborza do Srebrnej Góry a pak 11.5.1932 ze Ścinawki Średniej do Woliborza. V letech 1933 - 1934 byly demontovány kolejnice mezi stanicemi Woliborz a Srebrną Góra, tím byl uzavřen příběh jediné ozubnicové železnice v dnešním Polsku. Po válce ještě do 70 let ještě fungovala doprava do Woliborza. V současné době je zde provozována pouze nákladní doprava na vlečku cca 2 km za stanicí Słupiec. Doprava na trati do Radkowa byla ukončena v roce 1987 a trať snesena v roce 1999. Ještě před dvěma roky ležely koleje i výhybky ve stanici Radków.


Radków, kolejiště © Václav Vyskočil

Dnes již jsou také sneseny. Ve staniční budově v Radkowě stále funguje staniční bufet. Doprava na trati Ścinawka Średna – Broumov, byla přerušena po válce a to po odsunu německého obyvatelstva z obou stran hranice a to 18.3.1946. Opětovně byla obnovena 30.8.1949 a to jen na krátkou dobu. Doprava přes hranice definitivně utichla v 50. letech, a to doprava nákladní, osobní již nebyla po válce obnovena. Nákladní doprava na polské straně fungovala do 80. let do nákladiště Tłumaczow, kde se nakládal štěrk. Na české straně fungovala osobní doprava do zastávky Otovice zastávka do 10.12.2005. Od devadesátých let vzniklo několik studií na obnovení dopravy mezi Broumovem a Ścinawkou Średnou.


Tłumaczów, současný konec trati © Václav Vyskočil

V roce 1995 však došlo ke snesení mostů přes Stěnavu v Ścinawce Górne a veškeré naděje uhasli. V roce 2009 však došlo k přípravným pracím na obnově trati do Tłumaczowa a to z důvodu výstavby obřího kamenolomu v Tłumaczowě. Provoz zde byl zahájen 28 července 2010. Trať je postavena s možností, v současné době minimální, obnovení trati až do Broumova. Na Polské straně byli okolo roku 2010 velké snahy o její dostavbu z důvodu možnosti přeprav štěrku, jak ve směru Wałbrzych tak i do vnitrozemí. Proti výstavbě se však postavil hlavně starosta Otovic, tak vše prozatím skončilo na mrtvém bodě.


Otovice zastávka, konec tratě © Václav Vyskočil

Přes Otovice tak dnes proudí větší množství nákladních aut dopravující z Polska štěrk, na což si opět stěžuje starosta Otovic. V roce 1913 byla vybudována ze stanice cca 2 km dlouhá vlečka do elektrárny ŠKG Ścinawka Średna. Tato zásobovala elektřinou slezské tratě. Budova elektrárny stojí do dnešních dnů, ale slouží již k jiným účelům, je zde slévárna. V současné době probíhá nákladní doprava v úseku Kłodzko - Ścinawka Średna, Ścinawka Średna – Słupiec s pokračováním vlečkou do kamenolomu a Ścinawka Średna – Tłumaczow, zde v celém úseku jako vlečka. Jedinou přepravovanou komoditou je štěrk.


Tłumaczów, SM 42.2058 © Václav Vyskočil

Jak již jsem napsal výše osobní dopravu zde zajišťuje společnost Koleje Dolnośląskie S.A. s motorovými vozy. V nákladní dopravě zde můžeme potkat jak lokomotivy státního dopravce PKPC a to převážně Sulzery ST 43. Tak i množství soukromých dopravců s různými stroji. Převažují stroje SM 42 a sergeje ST 44.  Nákladní doprava je však rozkolísaná, silnější je od jara do podzimu, přes zimu je velmi slabá. V neděli se nejezdí. Na trati do Słupce jezdí většinou dva páry vlaků PKPC vedená většinou sulzery ST 43 a to vždy s postrkem.


Úsek Ścinawka Średnia – Slupiec, ST 43.217 PKPC © Václav Vyskočil

První vlak jezdí okolo 10 hod., druhý okolo 15 hod. Zpět se vrací cca po třech hodinách. Do Tłumaczowa se jezdí podle potřeby, první vlak přijíždí okolo osmé hodiny. Návštěvu každému rozhodně doporučuji není to nijak daleko od Českých hranic. Z Broumova cca 20km. Já osobně jezdím na kole. Cesta se dá prodloužit s možností cesty až do Náchoda což je cca 70 km, krásnou krajinou přesGóry Stolowe okolo Hejšoviny. Stanice je dosažitelná i vlakem přes Lichkov Międzylesie.

Malé upozornění ke galerii, fotografie v ní nejsou seřazeny podle tratí, ale podle data vzniku.


Ścinawka Średnia, SA 135.001 jako Os 69382 KD © Václav Vyskočil

Zdroje:

  1. Jízdní řád Kudowa Zdrój - Polanica Zdrój - Kłodzko Gł. - Wałbrzych Gł. – formát PDF
  2. Ścinawka Średnia (stacja kolejowa) – Wikipedia, wolna encyklopedia
  3. POD SEMAFORKIEM - stacja Ścinawka Średnia
  4. Stacja kolejowa Ścinawka Średnia – dolny-slask.org.pl
  5. Linia Ścinawka Średnia – Radków
  6. Kolejka Sowiogórska, Dzierżoniów – Ścinawka Średnia
  7. Linia Wałbrzych - Kłodzko
  8. Linia Ścinawka Średnia - Tłumaczów (- Broumov)
  9. Obnova trati Ścinawka Średnia - Tlumaczów - K-REPORT

Úvodní snímek: Šcinawka Średnia, zhlaví směr Nowa Ruda © Václav Vyskočil

Galéria

Súvisiace odkazy