Železnica alebo cyklotrasa?

24.8.2014 8:00 Vladimír Vacula

Železnica alebo cyklotrasa?

To je otázka, ktorá rezonuje v piešťanskom regióne v poslednej dobe čoraz častejšie. Zatiaľ čo niekto propaguje svoju snahu zachrániť trať pre jej ďalšie, hlavne netradičné využitie, iní hľadajú tie svoje riešenia, ale niektorí už majú v svojich myšlienkach jasno.

 

 

 

 

Občianske združenie ČANGO sa snaží už niekoľko rokov presvedčiť kompetentných mocipánov, že symbióza oboch trás je to najlepšie riešenie. Môžeme ich nazvať ako zelená  a železná cesta. Je pravdou, že táto železná cesta nemôže konkurovať považskému koridoru, môže ale postačovať na účely o ktoré sa združenie usiluje.


Železničný koridor tak trochu inak. Foto: Vladimír Vacula

O komerčnom využití trate je zbytočné hovoriť, ale sú tu aj iné možnosti, ako zachovať dedičstvo našich predkov. Doterajšie nostalgické jazdy žilinského hurvínka majú veľký úspech nielen u tých vekovo najmladších, ale aj u tých, ktorí tieto vozne zažili, či už pri cestovaní do práce alebo do školy. Na trati z Piešťan do Vrbového táto možnosť stále je, ale v takých Rakoviciach už vláčik motoráčik nikdy nezatrúbi.


Zatiaľ som tu ako doma. Foto: Vladimír Vacula


Aj iní sa chcú povoziť. Jazda pre zahraničných turistov v minulom roku. Foto: Vladimír Vacula

Do povedomia sa železnička dostáva aj na medzinárodnom poli usporiadavaním Medzinárodných  majstrovstiev v jazde na pákových drezinách. Je to podujatie, ktoré je jedinečné nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Pravidelná účasť majstrov sveta z majstrovstiev, ktoré sa pred časom konávali vo fínskej Kottale, na pretekoch vo Vrbovom, podnietila k organizovaniu obdobných majstrovstiev v českom Děčíne. Sezónna  prevádzka drezín pre turistov by mohla byť lákadlom, akým sa na Slovensku zatiaľ nemôže popýšiť žiadna iná trať. 


Na drezine dobre, na drezine zdravo (ale chvíľu to potom bolí). Foto: Vladimír Vacula


Najkrajší pohľad na šikmú vežu vo Vrbovom je z plošiny dreziny. Foto: Vladimír Vacula

Cyklotrasa, alebo ako sme ju nazvali zelená cesta, je potrebná pre bezpečnosť občanov, ale určite nie je jedno kadiaľ bude viesť. A sme znova pri nezodpovedanej otázke. Železnica alebo cyklotrasa? Sú tu dve reálne možnosti.
Po prvé - železnica prehrá svoj boj o záchranu a zanikne pod asfaltom cyklotrasy.
Po druhé - železnica využije svoju príležitosť a bude využívaná na občasné jazdy historických vlakov, ale hlavne sa na nej bude dať povoziť na rôznych druhoch drezín a kto bude chcieť, povezie sa na bicykli vedľa trate po novom cyklochodníku.
Obce Trebatice a Krakovany a mestá Vrbové a Piešťany si dali vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti cyklotrasy. Táto štúdia zatiaľ nie je zverejnená, ale obec Krakovany už vydala zmenu územného plánu, ktorá rieši situovanie cyklotrasy vedenej po súčasnej trase jednokoľajnej železnice Piešťany – Vrbové, ktorá, podľa vyjadrenia obce Krakovany, nie je v súčasnosti funkčná. Jedným z veľkých problémov sa zdá byť prechod cyklistov cez diaľničný privádzač.
Vytrhanie koľají na železničnom moste ponad diaľnicu a nahradenie koľajníc asfaltom by zaiste bolo možným riešením. Zdá sa ale, že je tu aj iné riešenie. Po odstránení teplovodného potrubia pod diaľnicou do objektu bývalého podniku Tesla Piešťany,  vznikol tunel široký päť metrov.


Jedno z možných riešení sa zdá byť podjazd. Foto: Vladimír Vacula

V tejto dobe ministerstvo dopravy nemá záujem rušiť trať a podľa uistenia predsedu Trnavského samosprávneho kraja ani oni nemajú záujem o fyzickú likvidáciu. Skutočnosť sa zdá byť trochu odlišná. Ako to dopadne? Nuž uvidíme.


Bez komentára. Foto: Vladimír Vacula


Budeme tu jazdiť obaja ? Foto: Vladimír Vacula

Posledná augustová nedeľa je dňom, kedy sa znova rozozvučí húkačka Vrbovského Čanga. Zostáva nám len dúfať, že to nebude naposledy. Všetky podrobnosti o jazdách mimoriadnych vlakov na trati Piešťany - Vrbové nájdete na prloženom plagáte.


Kliknutím na obrázok otvoríte veľký plagát vo formáte .pdf

 Tešíme sa na Vás. OZ ČANGO 

Súvisiace trate