Jaguáři ve vlaku Českých drah

15.8.2014 8:00 Jiří Řechka

Jaguáři ve vlaku Českých drah

Když se v mé poště objevil dotaz, jestli se mohu zúčastnit jisté úterní večerní akce, trochu mne to zaskočilo. Měl jsem v plánu se v tuto dobu pohybovat teprve směrem ku Praze. Mám zakoupenou Jízdenku na léto, a to znamená pro mne čtrnáct dní na kolejích. A v úterý jsem se chtěl vracet z jedné takové vyjížďky. Začal jsem tedy upravovat svůj program, protože vidět vlak plný jaguárů, to není vůbec špatné.

 

 

 


Redakci internetového magazínu VLAKY.NET přišlo pozvání na akci Jaguaři v autovlaku, jejíž podstatou bylo nakládání automobilů značky Jaguar na autovlak Českých drah, jímž členové Jaguar Enthusiasts' Clubu se svými miláčky cestovali do Popradu na start své akce nazvané Jaguar Slovakia Tour 2014. Přitom účastníci poměrně nevšední přepravy jako první využili nově připravovanou službu našeho národního dopravce a nadnárodní společnosti 3M Česko spol. s.r.o., zakrytí přepravovaných vozidel ochrannou fólií.


Zakrývání auta do dočasné ochranné folie 3M © Jiří Řechka

Ochranná fólie 3M 24S56W je určena k dočasné ochraně pro řadu povrchů, nejčastěji lakovaných povrchů, plastů nebo kovů. Jedná se o speciální transportní fólii pro dočasnou ochranu laku při transportu vozidel. Tolik část tiskové zprávy ČD a společnosti 3M Česko spol. s.r.o. Jednalo se tedy o promo akci, jíž jsem se málem nezúčastnil. Tedy přišel bych o týden později. V úterý před polednem jsem si při pohledu na kalendář uvědomil, že jsem neotočil stránku na nový týden. Musel jsem si tedy pospíšit, protože jsem se chtěl cestou podívat na nově budovanou zastávku Praha-Podbaba, která bude uvedena do provozu koncem tohoto měsíce.


Vizualizace zastávky Praha-Podbaba; zdroj: MHMP

Zastávku, tedy stále ještě probíhající stavbu, jsem si uložil na své záznamové médium, a vydal jsem se zpátky na zastávku Praha-Bubeneč. Zde jsem počkal, asi naposledy, na osobní vlak na Masarykovo nádraží. A odtud pěšky příjemnou procházkou na pražské Hlavní nádraží. A protože byl přede mnou trochu delší večer, zakoupil jsem si v místním supermarketu něco málo poživatin. Odešel jsem na sedmé nástupiště, odkud je nerušený pohled na autoterminál. Kromě u nájezdové rampy přistavených autovozů, které nakonec byly odtaženy, nic nenasvědčovalo tomu, že se zde bude konat nějaká akce.


Celkový pohled na autoterminál a hlavní nádraží © Jiří Řechka

V klidu jsem uspokojil potřebu svého žaludku a pak jsem se něco málo věnoval provozu na nádraží. Když jsem usoudil, že je čas se přesunout do autoterminálu, rozhodl jsem se nádraží  obejít a nafotit přístupovou cestu, jak auta přijíždějí. Přišel jsem včas, první účastníci začali přijíždět. Celá promo akce, tedy potažení některých aut ochrannou fólií, byla závislá na počasí. Při dešti se nedá s fólií pracovat, ale naštěstí pršet nezačalo. Vybraná auta byla zakryta folií a již se čekalo jen na přistavení vozů od Košičanu a vyložení vozidel. Pak již nic nebránilo naložení vozů a nastoupení jejich posádek do přistavené soupravy EN 445 Slovakia.


Pózování u Jaguára © Jiří Řechka

Jak jsem dozvěděl, členů klubu je asi sedmdesát a po příjezdu do Popradu-Tater a vyložení vozidel je čekal oběd v Kežmarku. Z Prahy vyjíždělo, tedy použilo autovlaku, celkem šestnáct posádek Jaguárů. Návrat domů by měl probíhat již po vlastní ose, přičemž celá Jaguar Slovakia Tour 2014 má být ukončena slavnostním obědem v Kroměříži. To je asi tak vše, co se dá k této zajímavé akci napsat a teď už vám zbývá jen pokochat se snímky těch krásných vozidel v připojené galerii. Aby se ale neproměnila v autosalon, najdete v ní také cosi železničního.


Nakládání Jaguárů vrcholí © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Jaguar – Wikipedie
  2. Jaguáři míří pod Tatry, jedou autovlakem chráněni fóliemi 3M – tisková zpráva ČD
  3. České dráhy, a.s. - Autovlaky
  4. Jaguar Enthusiasts' Club
  5. 3M Česká republika
  6. Informační bulletin 4/2013 - Jaguar Slovakia Tour (formát PDF)
  7. Jaguar Slovakia Tour – fotogalerie z vykládání automobilů v žst. Poprad-Tatry
Úvodní snímek: Nakládání Jaguárů začíná © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy