Vápencové vlaky

28.4.2014 8:00 Jiří Řechka

Vápencové vlaky

Při projíždění stanicí Hostivice jsem téměř vždy viděl prázdné nebo ložené výsypné vozy z Lomů Mořina. Slouží k přepravě odsiřovacího vápence z onoho zdroje do elektráren Tušimice a Prunéřov. Tato přeprava byla původně provozována společností ČD Cargo, ale z té doby nemám žádný snímek, bohužel. V současné době je přeprava v režii SD-Kolejová doprava a.s.

 

 

 

 

Koncem března jsem se rozhodl, že je čas konečně se podívat na tuto přepravu také někde jinde než ve stanici Hostivice. Jako základnu pro své konání jsem zvolil stanici Nučice. V pondělí 31. března jsem ráno přijel na smíchovské nádraží a odtud osobním vlakem pokračoval právě do stanice Nučice, kde tento osobní vlak končí svou cestu.

Měl jsem v plánu při návratu do Prahy v Rudné u Prahy přestoupit na vlak do Hostivic, pohled do jízdního řádu mne ale tuto možnost nenabídl. Vlaky zde jezdí jen o víkendu. Takže někdy jindy. Trať SŽDC číslo 173 je zajímavá tím, že je v Praze vedena přírodní rezervací Prokopské údolí a údolí Dalejského potoka. Pár dní před touto jízdou jsem se prošel také touto rezervací, stojí to za to. Ale vraťme se k předmětu tohoto článku a mé cestě.


„Regionova“ číslo 156 jako Os 25844/25849 v Nučicích © Jiří Řechka

Protože (jak si myslím) tato trať prošla rekonstrukcí, jízda byla klidná, bez nějakého kodrcání. Můj fotografický problém nastal ve stanici Rudná u Prahy, kde jsem bohužel promeškal příjezd vápencového vlaku do této stanice ze stanice Hostivice. Tento vlak pokračuje úvratí ze stanice Rudná u Prahy přes stanici Nučice do dopravny Hořelice. Škoda, mohl to být hezký záběr přijíždějícího vlaku.

Jedno pozitivum to pro mne mělo, byl jsem přesvědčen, že vlak bude bezprostředně pokračovat v jízdě, a tak budu mít možnost si jej přece jen nafotit. V této mojí úvaze mě utvrdil výpravčí ze stanice Nučice, u kterého jsem si ji nechal potvrdit. A protože do příjezdu nákladního vlaku zbývalo pár minut, bylo nezbytné se rozhodnout, kde ho budu fotit. Nakonec jsem zvolil variantu jít směrem odjezdu vlaku ze stanice.


Stoupání před vjezdem do stanice Nučice © Jiří Řechka

Bylo to správné rozhodnutí, jinak bych vlastně přišel o možnost si vyfotit dvojče Lomů Mořina s nákladem, což jsem v tento moment netušil. Také skutečně netrvalo dlouho a nákladní vlak s dvojčetem VIAMONTU DSP projížděl kolem mne. Jel po kolejovém spojení do dopravny Hořelice. V minulosti bylo z této dopravny přímé spojení do Kladna. Netuše, že zde dochází k výměně hnacích vozidel, kvapně jsem se přesunul k trati, správně k vlečkové trati Lomů Mořina.

Rychle jsem se rozhodl, kde budu fotit, času moc nebylo, protože souprava se již blížila a k mé radosti bylo v čele dvojče řady 740 Lomů Mořina. Jak jsem se později dočetl, toto dvojče zde operuje pravidelně. Po zhotovení několika snímků jsem se podél tratě přesunul do dopravny Hořelice. Zde jsem zastihl posun lokomotivy na loženou soupravu odsiřovacího vápence.


741.704-1 čeká s loženou soupravou na odjezd z dopravny Hořelice © Jiří Řechka

Po dotazu u člena vlakové čety jsem zjistil, že vlak bude odjíždět až po průjezdu manipulačního vlaku do stanice Nučice. Takže další přesun k trati, tentokráte k té od Berouna, a to hodně rychle, neboť manipulák dával pískáním zřetelně najevo, že se blíží. Také tento pěší přesun jsem zvládl ke své plné spokojenosti a onen manipulační vlak si zvěčnil. Netrvalo dlouho a „můj“ vlak se objevil také.

Dvojče bylo rozděleno a vlak pomalu projížděl dlouhým stoupáním do stanice Nučice. Moje představa pro tento den byla naplněna a tak jsem se vydal zpět do stanice Nučice. Zde jsem ještě zastihl oba nákladní vlaky, za pár okamžiků jsem zažil překvapení v podobě odjezdu lokomotivy ČD Cargo, domníval jsem se, že se vrací na Beroun. Nevěděl jsem, že v dopravně Hořelice na ní čekaly dva ložené vagony a za pár minut se posunem i se soupravou vrátila do stanice Nučice.


Posun ložené soupravy do stanice Nučice © Jiří Řechka

Vědět to, počkal bych ještě u trati. Během čekání na můj zpáteční vlak do Prahy se náklad vápenců dal do pohybu a odjížděl do Rudné u Prahy, takže jsem doufal, že jej tam ještě zastihnu. To mně ale nevyšlo a pokračoval jsem dál do Prahy bez úlovku. Na smíchovském nádraží jsem si ještě udělal pár snímků tamního provozu, následovala cesta osobním vlakem na hlavní nádraží, kde jsem také cosi nafotil, a odtud již domů.

Doma jsem si následně zjišťoval další podrobnosti o provozování „vápencového vlaku“ a rozhodl jsem se udělat si v blízké budoucnosti za ním ještě jeden výlet, zejména k vlečkové trati Lomů Mořina. Nic neslibuji, ale na tomto základě se možná tato reportáž dočká svého pokračování. Je to, alespoň podle mého úsudku, docela zajímavé téma, navíc mnohdy okořeněné i čímsi jiným.


Dvojice „kocourů“ s prázdnou soupravou na vlečce Lomů Mořina © Jiří Řechka

Prameny a odkazy: 

  1. Mokrá vápencová vypírka spalin
  2. Cesty vápence - K-REPORT český dopravní server
  3. Poslední vozba vápence ČD Cargo v sobotu 30.6 2012
  4. SD - Kolejová doprava a.s.
  5. Lomy Mořina – oficiální stránky
  6. Lomy "Amerika" u Mořiny
  7. Vlečka na provozu Mořina
  8. Kladensko - nučická dráha
  9. 150 let Kladensko-nučické dráhy

 Úvodní snímek: 741.703-3 + 741.704-1 se soupravou prázdných vozů v Nučicích © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy