Vlakom na púť do Šaštína aj v roku 2013

8.9.2013 8:00 Ing. Marko Engler, PhD.

Vlakom na púť do Šaštína aj v roku 2013

Aj keď zavedenie mimoriadnych vlakov na celonárodnú púť do Šaštína realizované po minulé roky (vždy 15. septembra) bolo v roku 2013 ohrozené pre predpokladanú návštevu pápeža na Slovensku, nakoniec sa z dôvodu odvolania tejto návštevy jazdy mimoriadnych vlakov do Šaštína predsa len uskutočnia.

Opäť tak bude možné cestovať vlakom bez prestupu na netradičných ramenách, ale aj vidieť na niektorých tratiach vlaky s neobvyklou dĺžkou vzhľadom k miestnemu stereotypu. Vďaka niektorým pracovníkom zo Sekcií marketingu Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s., môžeme zverejniť už oficiálne informácie o týchto vlakoch.


Tento rok budú zavedené dva mimoriadne vlaky v rozsahu ako minulý rok. Jeden pôjde z Prievidze cez Topoľčany, Leopoldov a Trnavu (s prípojmi pravidelným vlakom od Hornej Štubne 4:17 a Handlovej 4:40 a mimoriadnym vlakom z Nitry 7:00 do Zbehov, prípadne pravidelným osobným vlakom z Nového Mesta nad Váhom 6:40 do Leopoldova, ktorý má prípoj aj od Trenčína osobným vlakom o 5:54).


Prospekt mimoriadneho vlaku z Prievidze

Druhý vlak pôjde zo Zlatých Moraviec cez Šurany, Nové Zámky, Galantu, Sereď a Trnavu.


Prospekt mimoriadneho vlaku zo Zlatých Moraviec

Zavedenie celoplošného taktového grafikonu na ŽSR od decembra 2012 spôsobilo stratu niektorých prípojov na tieto mimoriadne vlaky najmä od Žiliny a Banskej Bystrice (tam je do budúcna zrejme jediná možnosť, aby sa farnosti zorganizovali a požiadali Železničnú spoločnosť Slovensko, a.s., o zavedenie mimoriadnych vlakov aj zo vzdialenejších regiónov). Na mimoriadny vlak zo Zlatých Moraviec bude možné prestúpiť v Nových Zámkoch (kde sa bude vymieňať rušeň) napr. aj od osobného vlaku zo Štúrova (6:29), z Komárna (6:41) a z Nitry (6:31), v Galante od osobného vlaku z Bratislavy (7:07).


Mimoriadny vlak zo Zlatých Moraviec vedený 263.007-7 (15.9.2012) © Marko

Z Bratislavy cez Kúty sa do Šaštína bude dať dostať osobným vlakom 2004/2407 (odchod Bratislava hl. st. 6:28), prípadne s použitím EC vlakov 378 a 174, alebo ísť z Bratislavy rýchlikom 603 Čingov do Trnavy a odtiaľ pravidelným vlakom 2604 do Šaštína alebo spomenutými mimoriadnymi vlakmi.


V zamračené ráno vychádza zo stanice Boleráz mimoriadny vlak z Prievidze do Šaštína
(15.9.2012) © Marko

Opačným smerom sa dajú tiež vyhľadať spoje smerom na Bratislavu, Žilinu, Štúrovo alebo Zvolen, len je potrebné v niektorých staniciach dlhšie čakať na vlak. Ešte upozorním, že staničná budova a okolie železničnej stanice v Trnave stále prechádzajú rekonštrukciou, takže sú tu obmedzené možnosti občerstvenia a služieb, ale horné podlažie haly je už po rekonštrukcii a umožňuje príjemné čakanie na vlak.


Návrat mimoriadneho vlaku do Prievidze so strojom 240.084-4 pri vchádzaní do Trnavy
(15.9.2012) © Marko

Podľa informácií Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v mimoriadnych vlakoch budú platiť cestovné lístky rovnako, ako v pravidelných vlakoch podľa platného Cestovného poriadku, s možnosťou využitia zliav, ktoré ZSSK pre svojich zákazníkov ponúka. Mimoriadne vlaky budú nepovinne miestenkové, takže ich budú môcť využiť aj cestujúci bez miestenky, pri naplnení kapacity vlaku však bez nároku na miesto. Cestovné lístky pre cestu tam aj späť na deň 15.9.2013 si môžete zakúpiť aj v predpredaji. Z neobsadených zastávok budete vypravení bez prirážky vo vlaku sprievodcom.


Pravidelný osobný vlak Kúty - Trnava 2611 posilnený o dva vozne pred stanicou Trnava
(15.9.2012) © Marko

Pre železničných fotografov bude jazda mimoriadnych vlakov určite lákadlom na ich zdokumentovanie, to však bude závisieť aj od počasia, o ktorom je dnes ťažko s istotou hovoriť. Minulý rok nebolo až tak príjemné, slniečko vykuklo len občas. Cestovanie vlakom však umožňuje si aj odpočinúť cestou, nadviazať nové známosti, zabaviť sa a najmä neotravovať ľudí bývajúcich popri cestách vedúcich do Šaštína splodinami a hlukom z áut. Kto má záujem ísť na púť do Šaštína vlakom aj v roku 2013, onedlho bude mať tú možnosť.


Mimoriadny vlak zo Zlatých Moraviec do Šaštína ide prekonať pohorie Malých Karpát
(15.9.2012) © Marko

Odkazy:

 Úvodná snímka: Mimoriadny vlak do Zlatých Moraviec  dňa 15.9.2012 © Marko

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy