Jak se „bardotka“ s rychlíkem na Zborovičce ocitla

15.8.2013 8:00 Stanislav Plachý

Jak se „bardotka“ s rychlíkem na Zborovičce ocitla

Se souhlasem pořadatele jsem se rozhodl přiblížit v následujících řádcích čtenářům VLAKY.NET jízdu jednoho neveřejného vlaku po Moravě. První červencovou neděli v podvečer navštívil zborovickou trať rychlík R 13901/13902. Nejednalo se o běžný spoj, který by si mohl i laik najít v jízdním řádu, ale zvláštní rychlík, který se během prvního červencového víkendu proháněl po moravských hlavních tazích i zapadlých lokálkách.

 

 

 

 

Pořadatelem tohoto rychlíku v čele s veselskou T 478.1002 nebyl nikdo jiný, než velký fanda bardotek pan Russell Sedgwick z Velké Británie. Vlak ve složení T 478.1002 + 2 x B + BDs + B vyrazil již sobotního rána z Brna po trase Brno hl.n. (6:30) – Prostějov hl.n. – Kostelec na Hané – Senice na Hané – Červenka – Zábřeh na Moravě – Javorník ve Slezsku – Zlaté Hory – Krnov – Glucholazy – Šumperk (21:43). V neděli 7.7.2013 se Britové svezli po trase Šumperk (6:35) – Milotice nad Opavou – Vrbno pod Pradědem – Valšov – Rýmařov – Olomouc hl. n. – Hulín – Kroměříž – Zborovice – Kojetín – Brno hl. n. (22:22).


Fotografování ve Zborovicích © Stanislav Plachý

Jízda podobného vlaku po českých či moravských kolejích nebyla nikterak ojedinělá. Pan Russell Sedgwick po nich takto cestuje více než 20 let. Jeho záliba jízdy s bardotkami se začala projevovat již v roce 1992.


T 478.1002 objíždí ve Zborovicích soupravu © Marcel Záděra

Poslední akce na Moravě se konala před dvěma roky. Tehdy souprava dorazila i do Bílovce, kde místním tetkám v úžasu padaly motyky z rukou, co že jim to tam přijíždí, když do Bílovce jezdí běžně pouze Regionova. Podobná reakce byla k vidění i ve Zdounkách, kde na svém políčku zrovna hospodařil signalista Pavel Mikulenka, který nevěřil vlastním uším, když v dáli zaslechl dunivý šestiválcový motor ČKD.


Zvláštní vlak ve Zdounkách © Stanislav Domanský

Ve Zborovicích se hned po příjezdu seběhli zvědavci, jak z přilehlých políček, tak i z nedaleké hospody „U Přemka“. Pravidelný osobní vlakový spoj po 20. hodině tu byl viděn naposled v prosinci 2009. Nákladní vlaky zde dojezdily o rok dříve.


Pamětní snímek u T 478.1002 ve Zborovicích © Stanislav Plachý

Před odjezdem do Brna, cíle nedělní cesty, došlo i na společné fotografování.


Pozvánka na veřejnou jízdu s T 478.1010 © Rostislav Kolmačka

V této souvislosti je užitečné připomenout skutečnost, že pro fanoušky bardotek přichystalo o.s. Kroměřížská dráha na pátek 16.8.2013 jízdu zvláštního vlaku po trase Česká Třebová – Chornice – Prostějov – Nezamyslice – Kroměříž. S rychlíkovou retro soupravou, vedenou muzejní zamračenou T 478.1010, o kterou se stará Výzkumný Ústav Železniční, a.s., se mohou návštěvníci Tovačovského portálu a Kojetínských hodů svést také po celý následující víkend 17. a 18.8.2013 na trase Kroměříž - Kojetín – Tovačov. Všechny podrobnosti najdete v už dříve zveřejněné pozvánce.
Redakční poznámka:
O britském příznivci bardotek vyšel kdysi článek i v našem magazínu, ale bohužel musel být na přání dotyčného stažen. Nicméně najdete jej pod názvem „Okouzlen Bardotkou“ na 27. straně časopisu „ČD pro Vás“ 3/2010, který jsme pro vás archivovali.
(-zz-)
 
Úvodní snímek: Zvláštní vlak po příjezdu z Hulína do Kroměříže © Stanislav Plachý

Galéria

Súvisiace odkazy