Výstava vláčikov v Nitre

15.4.2013 8:00 Miroslav Sekela

Výstava vláčikov v Nitre

Minulý víkend bola v nitrianskom nákupnom centre Mlyny otvorená výstava železničných modelov, prezentujúca sa podtitulom „Najväčšia výstava železničných modelov na Slovensku“. Po celom nákupnom centre sú umiestnené modelové a modulové koľajiská niekoľkých maďarských klubov a bojnického Klubu železničných modelárov. Bojnickí modelári sú na výstave jedinými zástupcami slovenských modelárov.

 

 

 

Na všetkých poschodiach nákupného centra sa nachádzajú väčšie, či menšie modelové koľajiská a nechýbajú ani rozmerné modulové koľajiská. Na svoje si prídu nielen milovníci „vlakodromov“, ale aj zanietení modelári. K dispozícii sú koľajiská hádam všetkých modelárskych veľkostí, od veľkosti Z, cez klasické TT a H0, až po modely záhradnej železnice v mierke 1 : 22,5. Osobitnú kategóriu tvorí modelová železnica postavená z LEGA.

Okrem jedného modulového koľajiska, patria všetky ostatné koľajiská maďarským modelárom. Veľmi pekne sú prevedené moduly predstavujúce reálnu trať okolo Balatonu. Netypicky, ale pre mňa o to zaujímavejšie pôsobia moduly s električkovou traťou. Len tie dráty mu chýbajú, povedal by major Terazky. Na ďalšom koľajisku ma okrem jeho rozsiahlosti zaujali aj autíčka, ktoré sa samé pohybovali.

Slovensko je na výstave zastúpené modulovým koľajiskom bojnických modelárov, ktoré zobrazuje železničné trate v okolí Prievidze.  Na tomto najväčšom koľajisku sa nachádzajú moduly, ktoré verne zobrazujú napr. stanicu Nováky, zastávku Pravenec, či prievidzské depo. Celkovo je toto bojnické koľajisko najväčšie a najrozsiahlejšie na celej výstave. Prevádzka na ňom funguje podľa dohodnutého grafikonu, jazdy vlakov sú zabezpečené telefonickým dorozumievaním.

Mňa osobne na koľajiskách najviac fascinovali do najmenších detailov prepracované  výjavy z okolia tratí a rôzne stavby v okolí trate. Klobúk dole pred ľuďmi, ktorí vedia takéto niečo vytvoriť.

Aj keď v porovnaní z poslednou výstavou mi táto súčasná pripadá slabšia, aj tak odporúčam každému zastaviť sa v Nitre a pokochať sa všetkými vystavenými koľajiskami. Zo železničnej stanice ste na výstave za cca 10 minút pešej chôdze. Vláčiky v Nitre si môžete ešte pozrieť do nedele 21.4.2013.

Galéria

Súvisiace trate