Jak se jaru nechtělo na moravskoslezské koleje

12.4.2013 8:00 Karel Furiš

Jak se jaru nechtělo na moravskoslezské koleje

Astronomické jaro přišlo o den dříve, a to 20.3.2013. V ten den jsem se vydal pořídit horskou fotografii. Tak jsem cestoval do Beskyd, jednu zastávku před Mosty u Jablunkova, do Bocanovic. V plánu bylo zachytit expresní vlak. Krásné sluneční počasí, vlaky jely na čas, vše pěkně vyšlo a cestou domů jsem si udělal ještě jednu fotografii v Českém Těšíně.

 

 

 

 

Ale to bylo tak všechno, co pro mne letošní příchod jara opravdu jarního připravil. Většina z nás očekávala lepší počasí na Velikonoce. Místo toho, aby přišlo s jarem oteplení, tak nastal pravý opak, na „svátky jara“ se roztrhla nad Moravou peřina a pořádně sněžilo. Tepoty zůstaly nízké, bylo větrno a řádila chumelenice - taková byla Velikonoční neděle 31.3.2013, kdy kalamita na Moravě byla plné síle.


Velikonoční neděle v Ostravě © Karel Furiš
 
Vlaky na hlavním tahu sice jezdily podle grafikonu, ale na dvou regionálních tratích musel být provoz z důvodů sněhové kalamity zastaven. Jednalo se o tratě 318 Kravaře ve Slezsku – Chuchelná a 276 Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou. Jejich koleje byly celkem dost zaváté a musela na ně vyjet sněhová fréza. Velikonoční neděli jsem částečně zdokumentoval v Ostravě-Svinově.
 

Poněkud atypický velikonoční hrkač (31.03.2013, Ostrava-Svinov) © Karel Furiš
 
Po Velikonocích přišlo výjimečně krásné slunečné úterý. Onoho dne jsem se vydal zdokumentovat EC 110 Praha na hlavní nádraží v Ostravě. Hned další den, ve středu 3.4.2013, jsem se rozhodl zajet do Suchdolu nad Odrou. Novinky.cz v aktuální zprávě toho dne oznamovaly: Doprava mezi Ostravou a Olomoucí ve středu dopoledne zkolabovala. To se však týkalo hlavně silnic, vlaky v tento den měly problémy jen na jedné trati.
 

Informace z mapy na portálu Českých drah
 
Sněhové závěje znovu zastavily dopravu na trati mezi Suchdolem nad Odrou a Budišovem nad Budišovskou. Trať je zavátá mezi Vítkovem a Budišovem, cestující přepravujeme náhradní autobusovou dopravou, sdělila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová s tím, že trať by měla být zprovozněna v průběhu dne. V Suchdole nad Odrou jsem měl štěstí a zaznamenal odjezd prvního vlaku po zprovoznění trati. A nejen to.
 

1216.237 s nákladem a EP09-027 na EC 110 (03.04.2013, Suchdol nad Odrou) © Karel Furiš
 
Než jsem se rozhodl cestovat zase zpátky domů, tak se mi poštěstilo vyfotografovat také první průjezd taura s nákladním vlakem trasovaným přes náš kraj. Fotografie mi vyšla i s EC 110 Praha, který projížděl stanicí omezenou rychlostí. Pěkně vymrzlý jsem byl nakonec rád, že už přijíždí můj vlak a v jeho teple jsem se vydal k domovu.
 

162.120-0 v čele IC RegioJet (03.04.2013, Suchdol nad Odrou) © Karel Furiš
 
Další dny jsem se rozhodl navštívit má bývalá ostravská působiště, nejprve seřadiště AWT a na druhý den i obdobné pracoviště ČD Cargo v Ostravě a zaznamenat ten podivný příchod jara také tady. Sníh pomalu ustupuje, teploty jsou sice stále ještě zimní, ale na konec letošního 15. týdne už rosničky slibují opravdu jarní počasí. Snad už to zima vzdala a žádné další sněhové kalamity momentálně nehrozí. 
 
Průjezdy vlaků ostravským hlavním nádražím © Karel Furiš
 
Myslím si že ta zima byla opravdu dlouhá a slunečných dnů by člověk na Ostravsku napočítal na prstech jedné ruky. Jen by mne zajímalo, jak by doprava vypadala, kdyby ten sníh napadl někde jinde a ne u nás na Moravě, kde jsem přece jen zvyklí na všelijaké podivnosti. I když to čtyřtýdenní období od 11. března do 7. dubna bylo podle meteorologů nejchladnější za posledních 100 let, jak se vyjádřil odborník.
 
Úvodní snímek: Velikonoční nálada ve stanici Ostrava-Svinov © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy