StreetView a vláčiky

16.11.2012 8:00 Bc. Jozef Gulík

StreetView a vláčiky

Koncom októbra 2012 spoločnosť Google spustila pre Slovensko aplikáciu StreetView, vďaka ktorej sa z pohodlia domova môžeme virtuálne prechádzať a rozhliadať všade tam, kde od apríla do júna 2012 zavítal špeciálny automobil spoločnosti Google. A neboli by sme to my, keby sme aj pri tejto príležitosti nehľadali vláčiky.

 

    

 


     Službu StreetView si spustíme cez internetovú stránku www.maps.google.sk. Keď si následne na mape zväčšíme miesto na cestnej sieti, ktoré nás zaujíma, ľavým tlačidlom myši si presunieme "panáčika" na vybrané miesto. Vtedy sa nám modrou farbou zobrazia cesty, ktoré sú službou StreetView pokryté. Po takejto ceste sa už potom ľubovoľne posúvame dopredu či dozadu a rozhliadame okolo seba na všetky svetové strany.

     Služba má podľa vyjadrení spoločnosti primárne slúžiť na podporu turistického ruchu, ale jej prakticé využitie je omnoho všestrannejšie. Sediac pohodlne za počítačom máme odteraz výbornú možnosť virtuálne sa poprechádzať v ktoromkoľvek kúte republiky a pozrieť si, čo nás zaujíma.

    Na internete sa krátko po spustení začali objavovať zaujímavosti, ktoré pozorní Slováci pri prezeraní objavili. Pri pohľade na zhromaždené kuriozity nám napadlo, že by nebolo zlé podobne sa poobzerať aj po vlakoch a rušňoch, a aspoň zopár ich vytiahnuť na svetlo sveta. Myšlienka jednoduchá - realizácia však o niečo náročnejšia. Najmä na idúce vlaky je potrebná dávka šťastia, aby sa objavili na tých správnych miestach - vedľa súbežných komunikácií alebo na iných miestach, kde sa križuje cesta so železnicou. Posúdenie, nakoľko úspešne sa "pátraciu misiu" podarilo splniť, ponecháme na vás.

     Skúsite sa zapojiť aj vy? Poobzeráte sa vo svojom okolí, či tam niekde, na fotogenickom mieste nie je schovaný vlak a pridáte ho do diskusie?

 

Traťovácke Prasiatko sa objavilo pri stanici Hronská Dúbrava.

 

Modernizovaný Okuliarnik radu 757 vyráža na trať zo stanice Martin.

 

Traťové zábery sú vzácne. Tento nákladný vlak s Dvojičkou sa ukázal pri Dubnej Skale.

 

742.055 odpočíva v levickom depe.

 

Perfektné načasovanie s Bagetou na Handlovskom viadukte.

 

Motorové jednotky RegioJetu odstavené v Dunajskej Strede.

 

Jeden "kuk" do stanice Lehnice, kde práve prebieha križovanie osobných vlakov.

 

Palárikovo.

 

Súkromné Skútre radu 121 v košickom depe.

 

 

 

Tri zaujímavé pohľady do železničného uzlu Maťovce.

 

A na záver jeden PushPull v úseku Trnovec nad Váhom - Jatov.

Snímky: google, StreetView

Za pomoc pri zhromažďovaní obrázkov ďakujem Dušanovi Ščepkovi, Marekovi Guspanovi a Kamilovi Koreczovi.

Súvisiace odkazy