Staničná budova v Bíni zbúraná

7.11.2012 8:00 Bc. Jozef Gulík

Staničná budova v Bíni zbúraná

Nestretávame sa veľmi často s výstavbou, ale ani likvidáciou staničných budov. A ak sa povie "staničná budova", nemyslíme tým jednoduché prístrešky, ale riadne stavby, ktoré v minulosti plnili všetky funkcie, aké sa od nich v stanici vyžadujú. Najnovšie to má "za sebou" aj budova v Bíni, na trati Štúrovo - Levice.

 

 

     Obec Bíňa dostala železničné spojenie 1. júna 1885, kedy bola otvorená pravidelná prevádzka na trati Štúrovo - Čata. Spoločnosť StEG, ktorá trať budovala, postavila v Bíni železničnú stanicu s tromi koľajami a príslušnými stavbami. Dominatnou bola staničná budova typizovaného vzoru StEG, aké sa neskôr udomácnili na celej trati Štúrovo - Levice i na odbočnej trati Čata - Šahy.

     Dopravná služba v Bíni skončila v roku 1995 a odvtedy to išlo "dolu vodou". Nasledoval známy scenár, aký sa v rôznych obmenách opakuje na mnohých miestach ŽSR. Do neobývanej budovy sa neskôr nasťahovali bezdomovci, ktorí spôsobili požiar a poškodená, deravá strecha dielo skazy dokonala.

     Budova v Bíni je už teda minulosťou. Búracie práce prebehli v druhej polovici októbra a pripojené fotografie zachytávajú aktuálny stav, ako aj spomienku na časy minulé, kým niekdajšia stanica Bíňa ešte mala svoj "domček".

 

Síce sa nedá povedať, žeby záber z 20. augusta 2005 ukazoval budovu v plnej paráde, ale ešte si držala svoju "fazónu". Stavbu ozvláštňovalo bočné krídlo s výklenkami.

 

Celkový pohľad z 15. januára 2010, kedy do Bíne výnimočne zavítal nákladný vlak.

 

Pre porovnanie s predošlým záberom tu máme dnešný stav (2. 11. 2012). Pred ruinou zastavil Os 5904 s motorovým vozňom 812.026.

 

Po 127 rokoch doslúžila ...

Snímky autor.

Súvisiace trate