Pohľady zo stanovišťa (4)

30.10.2012 8:00 Marek Rychnavský

Pohľady zo stanovišťa (4)

Po minulom dieli ladenom príliš realisticky, do pesimistického, prevažne jesenného počasia som sa rozhodol, že Vám sprostredkujem pár dielov aj zo zahraničných stanovíšť lokomotív, na ktorých som mal tú česť odviezť sa spolu s rušňovodičmi.

 

     Keďže mám prejazdenú skoro celú Európu a v mnohých krajinách som sa dostal na stanovište vďaka kolegialite a ochote tamojších pánov majstrov, tak tomu zodpovedá aj veľký počet fotografií, ktoré by sa určite nevošli do jedného dielu, teda pokiaľ nechcem zahltiť celý diel niekoľkými stovkami fotografií, ako to podaktorí robia.

     V iných európskych krajinách nebýva problém odviezť sa časť, prípadne i celú cestu s kolegom rušňovodičom, vždy som sa stretol s ústretovým a veľmi milým prístupom a to dokonca aj v mojich študentských časoch, keď som ešte rušňovodičom nebol. Holt u nás je žiaľ iný prístup a vrchnosť je okamžite pripravená pripomenúť sa zbytočným sankcionovaním.

     Takmer som sa hanbil, keď som pred časom viezol anglického kolegu rušňovodiča, ktorý bol evidentne potešený a nadšený, nakoľko mi oznámil, že som prvý s kým sa dalo odviezť sa na lokomotíve, pretože iní kolegovia ho zo strachu nevzali. V zahraničí to nie je problém, tak neviem prečo by mal byť u nás, vzhľadom na fakt, že rušňovodič je dostatočne spôsobilá osoba, aj ak jazdí v zahraničí na inom type lokomotívy. Kompetentní by sa nad tým mali zamyslieť, na to predsa netreba ani vysokú školu, stačí zdravý rozum.

 

     Ale vráťme sa k téme. Dnes vám v pripojenej galérii ponúkam prvý zostrih zo stanovíšť zahraničných lokomotív, tak ako som ich videl ja a následne zachytil svojím fotoaparátom.

Galéria

Súvisiace odkazy