Historickým motorákom do Levoče, 13. október 2012

4.10.2012 16:00 Zuzana Lehotská Zdroj: KHKV

Historickým motorákom do Levoče, 13. október 2012

Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) z Košíc sa s tohtoročnou nostalgickou sezónou rozlúči mimoriadnou jazdou do Levoče v sobotu, 13. októbra 2012. Vlak odíde z košickej hlavnej stanice o 7.50 hod. a späť sa vráti o desať hodín. Za ten čas je pre turistov v starobylom mestečku obohnanom hradbami pripravený zaujímavý program, zameraný najmä na spoznávanie histórie.

Dva vlaky aj pre Levočanov

Vo vlaku budú cestujúcich sprevádzať dámy v historických kostýmoch, o privítanie na stanici sa zasa postará miestna samospráva. Pripravené sú aj dve mimoriadne kyvadlové jazdy na trati Levoča – Spišská Nová Ves a späť tak, aby si jazdu historickým motorákom mohli vychutnať aj miestne deti s rodičmi.

Jazda osobného vlaku do Levoče je určite mimoriadna udalosť, pretože po tom, čo na tejto trati pred viac ako siedmimi rokmi zastavili osobnú dopravu sa vlaky s cestujúcimi objavia pod Levočskou horou iba počas júlovej púte. Aj preto pozývame malých aj veľkých cestovateľov, aby si prišli vychutnať romantické cestovanie na drevených laviciach tretej triedy,“ pozýva Zuzana Lehotská.

Rezervácie

Vzhľadom na to, že počet miest vo vlaku je obmedzený, na cestu z Košíc si treba rezervovať miesto vopred e-mailom na adrese khkv@khkv.sk. Podrobné informácie o jazde sú uverejnené na stránke www.khkv.sk.

Na kyvadlové jazdy miestenky netreba, no prvá jazda o 10:15 hod. je už plne obsadená deťmi z levočského centra voľného času. Širokú verejnosť z Levoče a okolia však pozývame na jazdu o 11:20 hod.“, informovala Zuzana Lehotská.

V tomto roku aktivisti plánujú už iba jedno podujatie, tradičné Mikulášske jazdy do Prešova. „Naše občianske združenie chce nostalgickými jazdami oživiť trate, po ktorých už osobná doprava nepremáva. Aj touto formou turistom približujeme krásne a atraktívne regióny Slovenska, ktoré sú aj vďaka zastavenej vlakovej doprave v menšej pozornosti návštevníkov,“ Ľubomír Lehotský, manažér KHKV. „Radi by sme v spolupráci s VÚC, miestnymi samosprávami, sponzormi, zanietencami a železnicami, obnovili na týchto atraktívnych tratiach aspoň sezónnu, resp. turistickú dopravu. Stačil by napríklad jeden pár víkendových vlakov v letných mesiacoch, ktorý by priviezol turistov do zaujímavého, ktorý je doslova nabitý historickými a prírodnými pozoruhodnosťami. Veríme, že práve takto by do regiónu prišlo ešte viac turistov a návštevníkov, čo by bolo obohatením pre všetky strany,“ uviedol Ľ. Lehotský.

Jazda sa uskutoční v rámci projektu Nostalgické jazdy po zabudnutých tratiach, ktoré v tomto roku podporil aj Košický samosprávny kraj prostredníctvom projektu Terra incognita, Slovenské národné múzeum, Železnice SR a mesto Levoča.

 

Foto v titulke: Magda v stanici Muráň, 9.6. 2012 © Kamil Korecz

Súvisiace trate