Stretnutie historických rušňov v topoľčianskom depe

28.7.2012 8:00 Miroslav Sekela

Stretnutie historických rušňov v topoľčianskom depe

Po minuloročnej úspešnej akcii, ožil po roku opäť areál topoľčianskeho depa zvukmi mašín a vravou veľkých aj malých návštevníkov. Sobotu 7. júla sa v depe uskutočnilo stretnutie historických rušňov. Nechýbala parná lokomotíva, motorové rušne, motorové vozne a historická drezína.

 

 

 

Akcia sa uskutočnila v domovských priestoroch Klubu Modrý horizont ( KMH ). Prípravy na akciu prebiehali viacero týždňov, najintenzívnejšie boli však posledné dva týždne pred akciou. Aj ma občas napadla „hriešna“ myšlienka – „Stihne sa to všetko ?“  Nakoniec sa to podarilo a návštevníkom boli prezentované všetky  novinky, ktoré mali členovia KMH v pláne. Piatok, deň pred akciou sa niesol v horúčkovitom dokončovaní rozrobených prác ( hlavne modelári sa poriadne zapotili ), tak, aby bolo všetko pripravené do príchodu konvoja Klubu priateľov histórie železničnej dopravy z Bratislavy, ktorý viezol exponáty na výstavu.

Nočné dokončovacie práce na modulovej železnici; 6.7.2012 © Miroslav Sekela

Poobede sa na topoľčianskej stanici ozvali zvuky píšťal Mazutky a Pomaranča – neklamný to znak, že dlhočizný konvoj šťastne dorazil. Do parády si ho zobrali posunovači a za pár desiatok minút boli všetky mašiny na svojich určených koľajách. Šikovní to chlapci. Kto videl usporiadanie koľají v depe a prístup do depa – pochopí.

Karkulka počas posunu zo stanice do depa; 6.7.2012 © Miroslav Sekela

Po dotiahnutí posledných detailov a nočnom prediskutovaní aktuálnych problémov v železničnej doprave, nadišiel Deň D. Akcia sa začína. Po odchode rýchlika Bratislava – Prievidza, ladne zastavila pred staničnou budovou súprava motorových vozňov M 262.004 a M 262.007, do ktorých hneď začali nastupovať prví návštevníci. Príjemným prekvapením bola medzi nimi prítomnosť jednej z „ikon“ vlaky.net – dědka.

Prví návštevníci nastupujú do pendlu; 7.7.2012 © Miroslav Sekela

Motoráky sa zaplnili do posledného miesta a vyrazili na prvý pendel medzi stanicou a depom. Počas celého dňa zabezpečovala Fontána M 262.004 spolu s bratislavskou sedmičkou M 262.007 kyvadlové jazdy medzi topoľčianskou stanicou a depom. Aj keď sme mali pridelený rámcový grafikon jázd, nakoniec ani neviem, koľkokrát sme s Fontánou tieto pendle otočili, keďže sme sa prispôsobovali prúdom návštevníkom, robili prípoje ku vlakom trate 140 a pod.

M 262.004 + M 262.007 počas pobytu v stanici medzi dvomi pendlami; 7.7.2012 © Miroslav Sekela

Po príchode do areálu depa, padla každému do oka zrekonštruovaná parná lokomotíva Mazutka 555.3008. Parná mašina takýchto rozmerov sa v topoľčianskom depe objavila naposledy v 70-tych rokoch minulého storočia, keď do depa chodili zbrojiť Štokre. Málokto odolal, aby si nepozrel stanovište a odfotil sa pri nej. Záujem budil aj Pomaranč T 679.019, ktorý bol počas akcie odstavený vedľa koľaje zbrojenia, na ktorú prichádzali pendle zo stanice.

Fotografovanie sa s Mazutkou; 7.7.2012 © Miroslav Sekela

Koľaj vedľa Mazutky, patrila drezíne Vm 05, ktorú chlapci z Klubu Modrý Horizont zrekonštruovali. Počas celého dňa sa drezína poriadne nezastavila, toľko ľudí sa na nej chcelo povoziť. Samozrejme, každá jej jazda bola riadne vypravená pánom výpravcom.

Záujem o zvezenie sa na drezíne bol obrovský; 7.7.2012 © Miroslav Sekela

Vedľa uhoľnej koľaje, po ktorej vozila drezína návštevníkov, pribudli nové statické historické exponáty, v podobe mechanických návestidiel, funkčných mechanických závor, 80 rokov starého výhybkového prestavníka, dreveného námedzníka a veľa ďalších predmetov. Z mnohými z nich sme sa ešte vcelku nedávno mohli stretnúť v bežnej prevádzke na staniciach.

Expozícia mechanických návestidiel a závor; 7.7.2012 © Ľudovít Vanek

Po mnohých desaťročiach bola v tomto roku v depe vybudovaná nová koľaj. Nie je však normálnorozchodná. Jej rozchod je 184 mm. Návštevníkom sa tak predstavila prvá záhradná  železnička na Slovensku – K-M-Hačka. Zatiaľ je postavená prvá časť koľajiska – priama koľaj v dĺžke 35 m. Budúce leto by už mala fungovať v celej svojej dĺžke a návštevníkov na nej bude voziť rušeň radu 751, na ktorom sa usilovne pracuje. Počas tohtoročnej akcie prevádzku zabezpečoval požičaný modelový rušeň od chlapcov z Prešova. Na plošinovom vozni, ktorý bol zapriahnutý za rušňom sa povozili detskí návštevníci, ale aj mnohí dospelí.

Nádejný budúci železničiar; 7.7.2012 © Miroslav Sekela

V budove Olejárne si návštevníci mohli prezrieť zariadenú dobovú dopravnú kanceláriu a historickú expozíciu rôznych železničných dokumentov a predmetov. Medzi najhodnotnejšie exponáty podľa mňa patrili lepenkové cestovné lístky z roku 1914, železničné preukážky z 20-tych a 30.tych rokov minulého storočia, uniforma prednostu stanice Bánovce nad Bebravou z roku 1942 a služobná prísaha z roku 1943. Modelári sa v Olejárni prezentovali modulovým koľajiskom v mierke H0, ktoré verne zobrazovalo stanice Veľké Bielice a Veľké Uherce, ležiace na trati č. 140, v okolí Partizánskeho. Na modulovom koľajisku modelári verne simulovali skutočnú prevádzku, tak, ako ju poznáme na „veľkej“ železnici.

Dobová dopravná kancelária; 7.7.2012 © Miroslav Sekela

V pivničných priestoroch Olejárne sa opäť premietali filmy so železničnou tématikou. Každý, kto si prišiel pozrieť film, obdržal aj bonus v podobe perfektného chládku. Pri 35 stupňových horúčavách, ktoré panovali vonku, bol pobyt v Olejárni príjemným a vítaným osviežením.

V Olejárni bola možnosť vychutnať si film, spolu s príjemným chládkom; 7.7.2012 © Miroslav Sekela

Súčasťou akcie bola aj jazda historického vlaku vedeného Karkulkou T 444.0060 a historickými osobnými vozňami z Topoľčian, cez Zbehy do Radošiny. Od roku 2003, kedy bola na trati Zbehy – Radošina zastavená osobná doprava, sa len výnimočne naskytne možnosť previesť sa touto traťou. Vlak bol zaplnený do posledného miesta nielen návštevníkmi z Topoľčian, ale počas jazdy doňho pristúpilo množstvo ľudí z obcí medzi Zbehami a Radošinou. Počas pobytu v Radošine si v dopravnej kancelárii cestujúci mohli prezrieť výstavku dobových fotografií z prevádzky trate, prípadne sa pokochať historickými veteránmi, ktorých príchod obohatil pobyt v Radošine.

Pred odchodom vlaku do Radošiny; 7.7.2012 © Miroslav Sekela

Počas celého dňa v depe vyhrávala hudba mixovaná „dvorným DJ-om“ Jožkom Majtáňom, sprievodným slovom ho doprevádzal „dvorný spíker“ Paťo Bujna. Záver akcie patril spanilej jazde Modrého expresu -  spoločnej prezentačnej jazde členov Klubu Modrý horizont na drezíne. O devätnástej hodine sa ozval zvuk dobovej železničnej trúbky, ktorým Peťo Boris, čoby predseda KMH, odtrúbil koniec vydarenej akcie.

Spanilá jazda Modrého expresu; 7.7.2012 © Miroslav Sekela

Do skorého videnia, pri ďalších akciách organizovanými Klubom Modrý horizont.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy