S Magdou do Muráňa

19.7.2012 8:00 Oliver Dučák

S Magdou do Muráňa

Tentoraz sme sa s našou Magdou vybrali na návštevu malebnej trate, na ktorej bola pravidelná osobná doprava zrušená iba nedávno a to 1.5. 2011. Bola to moja prvá návšteva tejto trate a opäť sme sa stretli v dobrej nálade a atmosfére. Celé to začalo 9.6. 2012 na košickej železničnej stanici.








Spolu s Terčíkom sme sa ujali prezenčky a postupne odbavovali cestujúcich. Jazdy sa zúčastnil aj člen nášho klubu vlaky.net Kamil Korecz, ktorého by som chcel pozdraviť a ospravedlniť sa mu za to, že som ho nespoznal. Nadišiel čas odchodu a Magda si to vzala smerom na Rožňavu. Pomaličky som sledoval ubiehajúcu krajinu popri rozhovore s jedným z cestujúcich. Pomaly sme míňali tunel pod Soroškou, Rožňavu, pri ktorej ma zarmútil pohľad na spálený hrad Krásna Hôrka, až sme prišli do Plešivca.


Odtiaľ sme sa vydali na lokálku smer Muráň, na ktorej bol zrušená osobná doprava začiatkom mája 2011. Cestou sme sa zastavili v Lubeníku, kde nás na nástupišti čakali dvaja uniformovaní chlapi. Najprv sme spolu s kamarátom Maťom Susedíkom nevedeli o čo ide, ale keď sme vošli do miestneho železničného múzea, ktoré v Lubeníku v ten deň otvorili, tak nám to hneď došlo.


Celá expozícia bola v jednej miestnosti v staničnej budove a skladala sa zo zbierky predmetov súvisiacich s prevádzkou na železnici. Prišiel čas a Magda sa pobrala ďalej až do stanice Muráň. Po príjazde sa naši cestujúci pobrali na autobusoch smerom na hrad na hradné hry a vlaková čata sa po chvíli pobrala na obed.


O menšiu fotodokumentáciu sa postaral Kamil. Neskôr prišla na rad kyvadlová jazda, na ktorú išla iba Magda z dôvodu menšieho počtu cestujúcich, ktorých odradilo premenlivé počasie a hradné hry. V Revúcej, ktorá bola konečná stanica našej kyvadlovej jazdy sme chvíľu čakali popri rozhovore s miestnymi železničiarmi. Počas celej kyvadlovej jazdy nás naháňali fotografi na gumokolese, takže o pekné o fotky určite nie je núdza aj na iných portáloch.


Po napojení nášho prívešáku sme sa pobrali smerom na Plešivec. V Plešivci sme čakali až prejde rýchlik do Zvolena a mohli sme sa pobrať ďalej na Košice. Po príchode do Košíc sa naši cestujúci pobrali každý svojou cestou, rovnako aj Magda domov do depa v Haniske. Ďalšia akcia KHKV je za nami a všetci s očakávaním čakáme na ďalšiu.
Na záver by som vás všetkých chcel pozvať do železničného múzea v Lubeníku, kde si pohľadom na predmety so železničiarskou tématikou môžete pripomenúť časy, kedy ešte po gemerských lokálkach pravidelne jazdili osobné vlaky.

Galéria

Súvisiace trate