Ušatou na Prosseku do Prievidze

7.7.2012 8:00 Miroslav Sekela

Ušatou na Prosseku do Prievidze

Ako každý rok, aj tento, vypravil Prievidzský parostrojný spolok ( PPS ) na Deň detí Prossek Expres z Prievidze do Vrútok a späť. Previezť sa parným vlakom po malebnej trati do Hornej Štubne som mal v pláne už dlhú dobu, ale v minulých rokoch vždy prevážili povinnosti nad výletom. Tento rok sa ale „kliatba“ konečne prelomila.

 

A tak v sobotu 2. júna nasadám spolu s marekom.nrr v Nitre na ranný osobák do Prievidze. Po dvoch hodinách jazdy a prejdení „závratnej“ vzdialenosti 77 km vystupujeme v Prievidzi, práve v čase, keď sa Ušatá 464.001 pohýna z depa a smeruje ku nástupišťu prievidzskej stanice, na ktorom ju už očakáva dav cestujúcich. O pár minút už Ušatá brzdí pri nástupišti so svojou obligátnou súpravou, zloženou s vozňov AB, Bc, Bh, a WRRm. Pre veľký záujem o jazdu bola súprava posilnená ešte o jeden vozeň Bt.

Ušatá vchádza ku nástupišťu prievidzskej stanice; 2.6.2012 © Miroslav Sekela

Po zvítaní sa s členmi PPS a partiou sprievodcov v historických uniformách, ktorých stretnete pomaly na každej jazde historických vlakov, si opäť po roku podávam ruku s veľmi dobrým priateľom Davidom z Brna. Presne o pol desiatej výpravca zapíska a Prossek Expres sa vydáva na svoju púť. Nádhernú trať do Hornej Štubne, plnú tunelov, viaduktov a mostov si vychutnávame cez otvorené okno v reštauračnom vozni. Vlak bol natrieskaný cestujúcimi, takže jediné voľné okno sa nám podarilo nájsť len v reštauráku. Malo to ale aj jednu výhodu - nemali sme ďaleko ku čapovanému pivu.

Ušatá počas pobytu v Handlovej; 2.6.2012 © Miroslav Sekela

Po krátkom pobyte v Ráztočne nasleduje dlhšia pauza v Handlovej, kde bude Ušatá zbrojiť vodu. V Handlovej nás čaká plná stanica ľudí, ktorí si prišli pozrieť Ušatú a urobiť si s ňou fotku. Počas celej jazdy stretávame pri trati fotografov, ktorí si chcú zväčniť Ušatú v krásnych scenériách trate. Aj keď sa Ušatá na náročnejších úsekoch trate občas zadýchala, jazdu zvládla bez problémov.

Ušatá pred jedným z tunelov trate Prievidza - Horná Štubňa; 2.6.2012 © David Krásenský 

 Po prejdení aj šiesteho tunelu na trati, vchádzame do Hornej Štubne, kde stretávame mimoriadny parný vlak z Vrútok do Kremnice, ťahaný popradským Papagájom 477. 013. Väčšina cestujúcich vybieha z vlaku, aby si zväčnili toto stretnutie na fotkách. V Hornej Štubni sa „kapurkovým“ pivom lúčim s Davidom, ktorý operatívne mení plán a ostáva v Hornej Štubni. Ušatá po absolvovaní úvrate pokračuje už bez zastavovania do Vrútok. Po obehnutí súpravy na osobnej stanici, Prossek Expres končí prvú časť svojej jazdy v rušňovom depe Vrútky.

Stretnutie parných lokomotív v Hornej Štubni; 2.6.2012 © Miroslav Sekela

 Po troch hodinách pobytu vo Vrútkach nastupujeme opäť do súpravy a vraciame sa späť do Prievidze. V čele vlaku nastáva zmena – namiesto Ušatej, ktorá ostáva vo Vrútkach, nás ťahá Bardotka T 478.1004. Po zvukoch pary na kopcoch medzi Prievidzou a Hornou Štubňou si tak na krásnej trati môžeme vychutnať aj krásny zvuk netlmeného motora.

Bardotka v čele vlaku na jeho spiatočnej ceste; 2.6.2012 © Ludwig Karasu 

O pol šiestej sa oficiálna jazda Prossek Expresu končí v Prievidzi, cestujúci vystupujú a verím, že plní zážitkov, na ktoré budú dlho spomínať, sa rozchádzajú do svojich domov. Pre nás výlet ešte zďaleka nekončí. Po krátkom pobyte v Prievidzi, sa ako Sv vlak vraciame späť do Vrútok. Ešte intenzívnejšie  si vychutnávame zvuk motora Bardotky. Na vrútockej nákladnej stanici Bradotka odstupuje od súpravy a záloha zatláča našu súpravu až ku turanskému zhlaviu stanice. Po uzamknutí a zabezpečení vozňov sa vyberáme do „hlavného stanu PPS“, ktorý sa samozrejme nachádza na opačnom konci stanice. Pri prejazde vlakom sa vrútocká nákladná stanica nezdá byť extrémne dlhá, ale pri pešom presune sa vzdialenosti javia celkom inak. A hlavne ak človek kráča v daždi, ktorý nás nakoniec sprevádzal skoro celý večer.

Večerná zábava vo vrútockom depe; 2.6.2012 © Miroslav Sekela

Po vyhodnotení dňa, viedli naše kroky na zábavu, ktorú vrútočania usporiadali v hale depa. Po Ušatej a Bardotke to bol tretí vrchol dňa. Ani si nepamätám, kedy som naposledy zažil takú perfektnú diskotéku. Československé hity našej mladosti, dobré čapované pivo, ľudia rovnakej krvnej skupiny = vynikajúca atmosféra. Toto si budem aj pri mojej skleróze pamätať dlho !

Ďakujem chlapcom a dámam z PPS, že som s nimi mohol stráviť nádherný deň a už sa teším  na budúcoročný Prossek Expres.

Súvisiace trate