Historickým expresom za pozoruhodnosťami Gelnice

6.3.2012 18:00 Ľubo Lehotský Zdroj: KHKV

Historickým expresom za pozoruhodnosťami Gelnice

KHKV pozýva na rozlúčku so zimou a prehliadku zaujímavosti GELNICE dňa 17. marca 2012 na trati KOŠICE – GELNICA – MNÍŠEK n. Hnilcom a späť. Prvá tohtoročná nostalgická jazda klubu je zároveň rozlúčkou so zimou. Aj tentoraz bude pre všetkých železničných nadšencov vypravený historický vlak, Vám už dobre známy osobný motorový vozeň M 131.1125 - Magda.

Samozrejme, že doma nenecháme ani prívesný vagón, čo v praxi znamená, že prvá stovka z Vás, ktorí si včas zabezpečíte miesto prostredníctvom e-mailu: khkv@khkv.sk, sa odvezie vlakom II. a III. triedy za dobrodružstvom a poznaním starobylého banského mesta Gelnica.
 

PROGRAM

Vzhľadom na to, že ideme po živej trati, dali sme si s odchodom načas a z košickej hlavnej stanice vyrážame o 7:45 hod. Tí, ktorí si chcú udržať rezerváciu, musia do vlaku nastúpiť najneskôr o 7:30 hod. Po príchode do Gelnice nás čaká milé privítanie tamojšou primátorkou Annou Nemčíkovou a veselou hudbou. Cestujúca verejnosť sa potom s vlakom rozlúči a vyberie sa do Baníckeho múzea, Starobylého gotického katolíckeho a evanjelického kostola. Všade bude zabezpečený výklad a sprievodné slovo.

Po prehliadke pamätihodností turisti vystúpia na ruiny Gelnického hradu, ziostúpia k unikátnemu kamennému mostu a keďže slniečko bude už poriadne vysoko, ozve sa určite hladný žalúdok. Aj na toto sme mysleli a pre cestujúcich bude pripravené zľavnenú menu v reštaurácii INSOMNIA.

Po výdatnom obede je na 15. hodinu pripravený odchod mimoriadneho kyvadlového vlaku do Mníška n. Hnilcom, kde kedysi premávala úzkorozchodná železnica, ktorej vozidlá dnes premávajú v košickom Čermeli na Detskej železnici. Pri návrate z Mníška zastaví vlak v Gelnici už iba na chvíľočku tak, aby mohli nastúpiť cestujúci, ktorí sa kyvadlovú jazdu rozhodli vynechať. Odchod do Košíc je presne o 16:21 hod a žiaľ, čakať nemôžeme.

KYVADLOVÉ JAZDY GELNICA - PRAKOVCE

Aj tentoraz sme pripravili pre miestnych obyvateľov príležitosť povoziť sa lokálkou po ich trati a vo vlaku, ktorým mali možnosť previesť sa pred 30 – 40 rokmi.
Vypravené budú dve kyvadlové jazdy o 9:50 a 11:00 hod.

CESTOVNÉ

Cestovné je vždy veľký boj medzi tým, aby cestujúci veľa neplatili, ale aby sme my pokryli aspoň tie najzákladnejšie potreby a náklady. Môžeme vás ubezpečiť, že cestovné sa vyrovná klasickej verejnej doprave, alebo je len mierne vyššie. Stále máme v ponuke aj rodinný lístok, ktorý sa oplatí už rodinám s dvomi deťmi, nehovoriac o tých rodičoch, ktorí majú ratolestí viac. Samozrejme, príbuzenský vzťah treba doložiť! Napríklad kartou poistenca.

  • jednosmerný lístok: 7,- EUR dospelí / 3 EUR deti
  • obojsmerný lístok: 10,-EUR dospelí / 5 EUR deti
  • rodinný lístok: 28,-EUR (dospelí + deti; treba doložiť príbuzenský vzťah s rodičmi, napr. kartou poistenca)

Kyvadlové jazdy: dospelí: 1,-EUR, deti: 1,- €

Cestujúci s obojsmerným lístkom z Košíc majú III. kyvadlovú jazdu do Mníška nad Hnilcom v cene.

NEZABUDNITE

  • Rezervácie sú bezplatné, možno sa registrovať už 4 týždne pred akciou
  • Rezervácie zanikajú najneskôr 15 minút pred odchodom vlaku (v Košiciach)
  • Pribaľte si dobrú náladu a aj štipku trpezlivosti. Nie sme profesionálni dopravcovia, robíme radosť sebe aj Vám.
  • Ak sa Vám doma zvýši nejaké EURO navyše, budeme radi, ak prispejete na opravu historických lokomotív v správe nášho KHKV.

Nadšenci železničnej histórie z KHKV momentálne finišujú s opravou parnej lokomotívy, ktorá by na koľajách mohla po prvýkrát zabafkať už v roku 2013.
Pomôcť železničnej histórii môžete aj prostredníctvom darovania 2% z dane. Formulár si môžete stiahnuť na www.khkv.sk. „Za zamestnancov to vybaví mzdová učtáreň. Tlačivo môžete odovzdať tiež osobne na ktoromkoľvek daňovom úrade, alebo nám ho zašlite najneskôr do 20. apríla 2012. 2% z dane treba vyznačiť v daňovom priznaní za rok 2011 a odovzdať ho najneskôr do konca marca 2012,“ dodal Ľ. Lehotský.

Podujatie sa koná s láskavou podporou Mesta Gelnice, ŽSR a VLAKY.NET.

UPOZORNENIE: Spoliehame sa na vašu serióznosť a veríme, že ak sa na jazdu zaregistrujete, že na ňu prídete - hoc aj v prípade nepriaznivého počasia. Cestovné zatiaľ dopredu nevyberáme, ako v niektorých iných kluboch, preto dúfame, že ak si miesto zarezervujete, že aj skutočne prídete, resp. nám zmenu dostatočne všas oznámite. V opačnom prípade by ste o miesto ukrátili iných záujemcov, ktorí by veľmi radi cestovali!!! Ďakujeme za pochopenie.

Titulná snímka: Banícke námestie v Gelnici (zdroj: stránky mesta)

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy