Putování za českými „brejlovci“

20.12.2011 8:00 Martin Ševčík a Juraj Ševčík

Putování za českými „brejlovci“

Uběhlo jen pár měsíců, co jsem navštívil Slovensko s Lidlenkou v peněžence, a tentokrát České dráhy a Lidl uspořádali opět akci, která nezůstala nepovšimnuta fotochtivými dobrodruhy, kteří vyměnili pohodlnou pohovku u televize za většinou špinavé koženkové, přetopené a hlučné kupé, ve kterém strávili pokud možno maximální možný čas, jaký jízdenka umožňuje, tedy 24 hodin, a vydají se co nejdále pokud možno za něčím zajímavým.

 

 

     
     Znovu se tak naskytla možnost procestovat kus republiky za směšný peníz, ovšem tentokrát opačným směrem, než byla Čierná nad Tisou, o níž bylo napsáno zde http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/4107-Vlak-a-Lidl-mojim-pohladom/  S Jurkem754082 jsme se domluvili na společném výletě s cílem nafotit co nejvíce českých „brejlovců“.  Akce Lidlenka platila tentokráte dva dny a to 28. 10., což je v ČR svátek dne vzniku samostatného Československa, a v sobotu 29. 10. 2011. Vzhledem k tomu, že jsem měl na pátek domluvenou soukromou cestu autem do Náchoda, cestování vlakem připadlo na sobotu.

     Páteční cestu však nešlo nevyužít.  Naše putování tedy začalo již ve svátek ráno, kdy do Břeclavi přicestoval Jurko754082, který mi dělal závozníka při cestě do Náchoda. Náš lov na „brejlovce“ nečekaně nesl plody již dopoledne v Brně, kdy jsme při cestě po dálnici narazili na brněnské Cargo „nulky“ 750 275+338, které stály v areálu kontejnerového překladiště v Horních Heršpicích:

 

Kontajnerový vlak pri nakladacej rampe v Horných Heršpiciach (Brno). © 771068

     Další setkání nás čekalo až v Hradci Králové, kde jsme se poprvé setkali s „kundálem“ v podobě 750 705 ex 750 078, který čekal na svůj rychlík do Trutnova.  Naše touha po trutnovské 754 se nenaplnila ani v Jaroměři, kam rychlík R 854 Cidlina z Trutnova přivezl opět „kundál“ 750 706 ex750 144, a to bylo bohužel naše poslední setkání s „brejlovci“ toho dne. Další plán byl vyřídit Náchod a co nejrychleji se dopravit zpět do Břeclavi, abychom si trochu vydechli a připravili se na celodenní cestu vlakem.

 

750 706 v čele rýchlika do Hradca Králové v stanici Jaroměř. © 771068

     Plán byl jasný: nastoupit v Brně na EN 476 Metropol, přestoupit v Praze na rychlík do Plzně, kde jsme měli být v 5.50, a odtud prvním vlakem do Železné Rudy, dále přes Janovice nad Úhlavou do Domažlic a poté přes Plzeň, Písek a Prahu zpět do Brna, kde zanecháme auto, abychom se měli jak dostat zpět v pozdních nočních hodinách.

     No jo, jenže ne vždy vyjde vše tak, jak se plánuje, tak komplikace nastaly hned cestou do Prahy, protože jsme přehlédli v řazení vlaku skutečnost, že poslední české vozy se v Pardubicích odpojují a tvoří část rychlíku R 718, který odjíždí z Pardubic až po 3 hodinovém pobytu. Alespoň jsme se pěkně prospali … 

     Z prahy jsme vyrazili nad ránem rychlíkem R 818, který byl přímý až do Železné Rudy, a počasí nenaznačovalo, že bychom toho dne mohli nafotit jedinou nasvícenou fotku, ovšem cesta z Klatov do Železné Rudy se nečekaně změnila v pohádkovou sluncem prolitou podzimní krajinu, která přímo vybízela k fotografování.

 

Za jedným z tunelov na trati do Železnej Rudy sa počasie prudko zmenilo a vykuklo Slnko. © 771068

A tak jsme se operativně rozhodli zůstat a nafotit alespoň jednu pěknou „traťovku“ a oželet tak cestování po tratích, které ještě nemáme projeté. Mohl tak vzniknou tento záběr, který je z celého dne asi tím nejkrásnějším.

 

27-čka, vracajúca sa na obratovom rýchliku späť do Plzne. © 771068

     Po pořízení dvou „traťovek“ již nebylo dále na výběr, tak jsme se museli vydat na zpáteční cestu, která nám ještě připravila zajímavé setkání s obrýlenými stroji. První možnost se naskytla při křižování ve stanici Nýrsko, kde jsme zdokumentovali 754 024.

 
Križovanie v stanici Nýrsko s protiidúcim rýchlikom v čele s ďalšou Bleskovkou 754 024. © Jurko754082

     Dvacetiminutový pobyt v Klatovech jsme využili k návštěvě místního depa, kde se vyhřívaly stroje 754 027, 059 a v remíze se schovávaly čerstvě přidělené, původně brněnské, stroje 754 025 a 026, které zde posílí zdejší flotilu čtverek.

 
Idylka plzeňského depa - pózujúca 754 024. © Jurko754082

     Další tratí, kde se můžeme setkat s plzeňskými „brejlovci“, je trať 180 Plzeň – Domažlice –Furth in Wald, ovšem nadvládu čtverek zde narušuje společnost Alexs se svými "herkuly" ve slušivých firemních nátěrech, které vozí veškeré expresy z Německa do Prahy. My se tu však setkáváme s Cargo dvojčetem 753 769+770, které čekalo na vykřižování s protijedoucím expresem, kterým jsme se dopravili přes Plzeň zpět do Prahy. Za zmínku stojí, že nás cestou z Domažlic do Plzně minul Orient Expres na jehož čele burácely plzeňské 754 019+060. Pohled na těžkou soupravu v čele s dvojčetem čtverek byl opravdu impozantní. Škoda, že jsme ji nemohli vyfotit.

     Posledním „brejlovcem“ se kterým jsme se toho dne setkali, byl pražský 750 702, který udělal závěrečnou tečku za celodenním naháněním těchto strojů. Na Pražském nádraží ještě potkávame Mathula93, který s náma pokračoval až do Břeclavi.

 

"Margherita" 750 702 nám pózovola pred fotogenickou budovou Hlavního nádraží. © Jurko754082

     Máme za sebou dva dny na cestách a najeto téměř 2000 kilometrů. Někdo by mohl namítnout, že už nemůžeme vlak ani viděl, ale určitě ne nám! V neděli dopoledne nastal čas pro návrat Jurka754082 domů. O jeho cestě zpět na střední Slovensko si můžete přečíst v následujících řádcích. Já se s Vámi loučím ještě pohledem na nedělní Kúty:

 
Novotou voňajúci Brejlovec súkromného dopracu AWT sa tiež prišiel ukázať do Kútov © 771068

     Cestu z Břeclavi späť do Zvolena som mohol zvoliť ako vždy EC cez Bratislavu, Šurany a Levice ale nakoniec som sa rozhodol pre netradičnú no rozhodne zaujímavejšiu trasu – a síce pre trať Uherské Hradište - Uherský brod – Bylnice – Trenčín s malou zastávkou v kúpeľnom meste Luhačovice. A tak sa v nedeľu ráno pred břeclavským nádražím lúčim zo zvyšnými členmi výjazdu – 771068 a Mathulom a nasadám do EC vlaku 104 "Sobieski" do Varšavy vedeného lokomotívou 380 014. Cestu v pohodlnom a vykúrenom vozni už čoskoro vymením za chladné priestory stanice St. Mesto u Uherského Hradište.

     Na konci nástupišta už netrpezlivo čaká lokomotíva 754 067 na svoj ďalší výkon ktorým bude Rýchlik 705 "Galán" do Luhačovic, ktorý prichádza zhruba za hodinu. Túto lokomotívu si určite mnohí pamätáme ako Petrušku v jej krásnom modrožltom kabáte, ktorý je už žial minulosťou.

 

Obiehanie súpravy v žst. Staré Město u Uherského Hradiště. © Jurko754082

     Mojim ďalším spoločníkom je na krátku dobu "kvatro" 842 008 (Os 4309), s ktorým však cestujem len pár minút . V stanici Uherské Hradišti vystupujem a zaujímam miesto pri trati. Za pár minút totiž prichádza Ex 526 "Mojmír" vedený brnenskou krásavicou 754 062, s ktorou sa ešte v priebehu dňa niekoľkokrát stretnem.

 

Jedna z brnenských krásavíc - 754 062 v čele Ex 526, farebne ladiaca s bývalými vagónmi OBB. © Jurko754082

     Zakrátko nastupujem do už zmieneného rýchlika 705 "Galán" do Luhačovic vedeného Petruškou a zotrvávam až do konečnej stanice, kde dokumentujem obiehanie súpravy. Po polhodinovom pobyte sa súprava už ako obratový Rýchlik 704 poberá naspäť do Brna.

     Vďaka tomu, že do odchodu osobného vlaku do Trenčína zostáva ešte kopa času, rozhodol som sa, že si ešte raz prejdem krátku 10 kilometrovú trať ( Újezdec u Luhačovic –  Luhačovice) , pretože nevedno,  kedy sa naskytne podobná možnosť. Preto nasadám do osobného vlaku tvoreného Regionovou a o necelú trištvrte hodinku sa už opäť ocitám v Rýchliku 707 Velehrad do Luhačovic , do čela ktorého sa tentokrát postavila 754 062.

     V Luhačoviciach prebieha rovnaký scenár, ako u predchádzajúceho rýchliku – obiehanie súpravy, pol hodinový pobyt a spiatočná cesta do Brna. Týmto rýchlikom sa zveziem opäť do stanice Uherský Brod, kde už konečne presadám na osobitný do Bylnice. Len pre zaujímavosť spomeniem, že úsek Uherský  Brod – Újezdec už dneska idem šiesty krát :D .

 

Odchod zo stanice Luhačovice. © Jurko754082

     Osobný vlak 4313 do Bylnice je tvorený motorovým vozňom 842 a prívesným vozňom 050 do stanice Bojkovice. Možno zakončiť putovanie za českými lokomotívami radu 750/754 inak ako s osobákom 3861 do Trenčína, ktorý je v tomto GVD vedený „brejlovcom“ z DKV Brno? Myslím, že nie...  HDV 754 sa do Bylnice prepravuje ako rušňovlak.

     Po hodinovej ceste teda napokon vysadám v žst. Bylnice a na vedľajšom nástupišti už stojí Os 3861 na čele s lokomotívou 754 008, pripravený na odchod. Za zmienku stojí, že z východzej stanici Bylnice cestujem v celom vlaku sám (to však hlavne preto, lebo nasledujúci deň je v SR štátny sviatok a internáty sú zatvorené), cestujúcich sa však po Trenčin nazbiera celkom dosť. Nočným fotením "štvorky osmičky" pod hradom Matúša Čáka v Trenčíne sa s českými „brejlovci“ nateraz lúčim a s pocitom spokojnosti a hlavne zaplnenou pamäťovou kartou sa vraciam domov ...

 

No a na záver ešte nočný záber na osobný vlak do Bylnice na Trenčianskej stanici. © Jurko754082

Galéria