Utrecht Maliebaan - Spoorwegmuseum (Holandské železničné múzeum)

15.11.2011 8:00 Ľudmila Konkušová

Utrecht Maliebaan - Spoorwegmuseum (Holandské železničné múzeum)

Je utorok 20.09.2011 skoré ráno. Po vynikajúcich a sýtych „anglických“ raňajkách sa vyberáme uličkami na stanicu, odkiaľ vlakom IC 3027 cestujeme do stanice Utrecht Centraal. Odtiaľ prvým vláčikom (09:45) sa vyberáme do dopravného múzea, ktoré je situované na trati Utrecht Lunetten – Hilversum v zrušenej stanici Utrecht Maliebaan.

Železničné múzeum: Železničné múzeum má rozsiahlu zbierku lokomotív, áut, železničných zariadení, predmety a modelov, parné stroje, obrazy. Všetko je rozdelené do štyroch svetov:

 

 

Železničná stanica Maliebaan (vstupná brána do múzea)

Stanica bola postavená spoločnosťou Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM alebo HSM), ktorá bola založená 8. augusta 1837 v Amsterdame.
So stavbou sa začalo 4. septembra 1873 a ukončená bola 10. júna 1874. Spoločnosť HIJSM SS sa v roku 1939 spojila do spoločného názvu Holadské železnice (NV) a Maliebaanstation sa stala prebytočná a uzavretá bola dňa 15. októbra  1939. Od jej znovuotvorenia dňa 2. júna 2005 je v stanici zriadené železničné múzeum.

HALA 1: “De Grote Ontdekking” (svet plný sadzí a pary – cesta v čase)Pri vstupe dostanete slúchadká s krabičkou, kde si nastavíte jazyk, v ktorom Vám bude púšťaná história v danom období. Tento výlet sa začína vo výťahu, ktorý bude nielen hlboký 150 metrov, ale je tiež z roku 1880. Cesta začína v banských šachtách – miesto, kde to všetko začalo.

HALA 2: “Droommreizen” (cestovanie)
Takto luxusne sa cestovalo koncom 19. storočia. Dobové historické drevené vozne, ktoré sú vybavené luxusným zariadením ako dnešný Orient Express.

HALA 3: “Stalen Monsters” (vzorky z ocele)Pri vstupe do haly ste pozvaný do podkrovia deda Harry Gommers, kde má zriadené vlastné malé železničné múzeum, v ktorom sa rozpráva s vnukom o vývoji železnice. Po prehliadke podkrovia sa dostanete do miestnosti s horskou dráhou – odporúčam, boli sme ju otestovať “až” 2x !!!

HALA 4: “De Werkplaas” (pracovisko - užite si tie najlepšie vlaky)Ocitnete sa v železničnej dielni – užite si tie najlepšie vlaky v holadnskej železničnej histórii. Ďalej sa tu nachádzajú otvorené depozitáre s tovarom, reštaurácia, rušňový trenažér (ktorý som si odskúšal) a železničné modely. Pri prehliadke sme ešte narazili na zakrytý nákladný vozeň, v ktorom bol umiestnený funkčný panel zriaďovacieho spádoviska (kde bolo za úlohu
rozposunovať vagóniky na určené koľaje – dala sa určiť aj obtiažnosť E, N, H) a súťažný panel s otázkami a obrázkami parnej, motorovej či elektrickej trakcie. Celkom bolo desať otázok, na ktoré sme stihli odpovedať v rekordnom “krátkom” čase – 12,07 sekundy !! :) 

Vonkajšie priestory

Na vchodom zhlaví je zriadená expozícia z čias parnej prevádzky. Nachádza sa tu funkčné miestne stavadlo, z ktorého sa obsluhuje zabezpečovecie zariadenie (návestidlá, závory, prestavníky). Ďalej je tam zriadený zauhľovací priestor, točňa s časťou rotundy ale aj veľký detský kútik.

Po prehliadke nádhernej železničnej expozície sa usádzame do vláčika (odch. 14:25) späť do Utrechtu. Keďže pri ceste do múzea nás zaujalo "koľajové križovanie", tak si Radoslav povedal, že si u rušňovodiča vybaví vstup na stanovište, aby si ho mohol odfotiť. Počas cesty dávame dokopy nejakú rozumnú vetu v angličtine. Išiel to vyskúšať, vláčik sa pohol, potom zastavil a zrazu je späť usmiaty Radko, hovorí, že rušňovodič ho posadil vedľa seba na sklopnú sedačku, v mieste križovania zastal, počkal na zdokumentovanie a išlo sa ďalej. Aj ja som si ho stihla odfotiť z vlaku ale nie tak dôkladne ako Radoslav :( Keďže sme mali kopec času tak sa vyberáme do centra mesta za kultúrnymi pamiatkami.

Táto reportáž vznikla na podnet narodeninovej akcie od Koka “Narodeniny s vôňou nostalgie, nafty a vína”, ktorá ma donútila napísať tieto riadky...
Takže ak budete chcieť niekomu dať originálny narodeninový darček verte tomu, že návšteva železničného múzea v Maliebaane je to pravé !!!

“VŠETKO NAJLEPŠIE K NARODENINÁM – RADOSLAV !!!” :)

Odkazy:

Galéria

Súvisiace odkazy