Reportáž z Plaveckého Podhradia

20.10.2011 8:00 Abelovszky Tamás

Reportáž z Plaveckého Podhradia

V sobotu 15. septembra 2011 bratislavský Klub priateľov histórie železničnej dopravy zorganizoval výlet historickým vlakom do Plaveckého Podhradia. Udalosť, ktorá prilákala mnoho záujemcov, najmä rodín s deťmi, je námetom nasledujúcej reportáže.

 

     Mimoriadny vlak do Zohora a Plaveckého Podhradia, pristavený na prvej koľaji bratislavskej hlavnej stanice, pozostával z motorového rušňa T 679.019 Pomaranč, súpravy historických vozňov, zakúreného parného rušňa 331.037 a celkom na konci bol privesený požiarny vlak - cisternový vozeň R 551 497 s motorovým vozňom M 262.007.

     Netradičný výlet a pekný zážitok začal o 9:10 h, kedy sa náš vlak pohol na cestu. Po príchode do Zohora sme mali štvrťhodinovú prestávku, počas ktorej sme mohli vystúpiť a porobiť niekoľko fotografií. Motorový vozeň s cisternovým vozňom sa zatiaľ odpojili a odstavili na vedľajšej koľaji, aby nás potom mohli nasledovať, ako požiarny vlak.

 

Ešte v Bratislave, v pare …

 

… ale vlak ťahal do Zohora Pomaranč.

 

Celá súprava na stanici v Zohore.

  

Požiarny vlak v Zohore.

     Pomaranč zostal na zohorskej stanici a náš vlak, teraz už ťahaný parným rušňom 331.037, odchádzal na Plavecký Podhradie. Vydali sme sa na trať, na ktorej ZSSK v roku 2003 zastavila osobnú dopravu, ktorá bola síce spoločnosťou BRKS čiastočne obnová (v úseku Zohor-Rohožník), avšak v januári 2005 opäť zastavená. Odvtedy je železničná trať Zohor - Plavecký Mikuláš bez osobnej dopravy, ale vďaka miestnej cementárni aspoň po Rohožník prežíva vcelku silná nákladná doprava. V spomínanom Rohožníku sme mali krátku prestávku, pričom niekoľko ludí nastupovalo, a kto chcel, mohol ju využiť aj na fotografovanie.

 

Všade sme mali na Voľno.

 

Krátka prestávka v Rohožníku.

     Náš vlak prišiel na konečnú stanicu v Plaveckom Podhradí presne o 11:30 h a nakoľko jeho odchod bol plánovaný až na 16. hodinu, mal som dostatok času. Rozhodol som sa ho využiť na pešiu túru k lesu. Počasie bolo na takýto pochod veľmi príjemné a Plavecký hrad a lesy Malých Karpát sú výborné ciele.

     Keď som sa vrátil späť na stanicu, začali sa postupne zbiehať aj ďalší cestujúci. Niektorí už nastúpili do vlaku, iní, vrátane mňa, využili čas do odchodu na fotenie nostalgického vlaku. Presne o štvrtej hodine sa parný vlak vydal na spiatočnú cestu do Bratislavy, ktorá už ubehla celkom rýchlo. Na záver zostáva už len poďakovanie organizátorom za príjemne strávený deň.

 

Zrúcanina Plaveckého hradu.

 

Pohľad na historické vozidlá z hradu.

 

Pred odchodom z Plaveckého Podhradia.

 

Na ceste späť – lúčime sa s hradom.

Snímky autor.

Súvisiace trate