Do Krupiny okľukou naokolo

18.8.2011 8:00 Bc. Jozef Gulík

Do Krupiny okľukou naokolo

Trať s číslom 153 nemá mnoho dôvodov na radosť. Z väčšej časti je bez osobnej dopravy a aj doprava nákladná dostala v poslednom čase niekoľko tvrdých rán v podobe vyhlásených Zákazov nakládky, až sa zdá, že čaká už len na tú poslednú - z milosti. Hoci je situácia nelichotivá, aktuálna mimoriadnosť vnáša trocha života do kraja pod Štiavnickými vrchmi.

 

 

     Spomínanou mimoriadnosťou je neptretržitá výluka medzi stanicami Sása-Pliešovce a Krupina, ktorá začala vo štvrtok 11. 8. a potrvá do pondelka 29. 8. 2011, za účelom opravy (modernizácie) mosta. Vynúteným dôsledkom je odklon záťaže zo staníc Krupina, Hontianske Nemce a Hontianske Tesáre jedinou možnou trasu, a to smerom na juh, cez Šahy a Čatu do Levíc. S podobnou situáciou sme sa už stretli v januári 2010, kedy však došlo k náhlemu a neočakávanému prerušeniu dopravy, práve z dôvodu poškodenia mosta.

     Odklonový Mn vlak v trase Levice - Čata - Šahy - Krupina a späť premáva až do skončenia výluky v dňoch pondelok, streda a piatok. Odchod z Levíc je v ranných hodinách a príchod do Krupiny býva okolo 11. hodiny. Spiatočná cesta z Krupiny začína obvykle pred 13. hodinou, s príchodom do Levíc tesne po 17. hodine. Prvých jázd sa zhostil novozámocký stroj 751.075, s ktorým sa pri jeho mimoriadnej úlohe zoznámime na nasledujúcich snímkach.

Obedňajšia prestávka v stanici Krupina.

 

 751.075 zostavuje svoj spiatočný Mn vlak do Levíc.

 

 Naľahko, iba s jedným prázdnym "klaničiakom", na šírej trati medzi zastávkami Bzovík a Devičie.

 

 Nad stanicou Hontianske Nemce "bdie" farský kostol sv. Martina z prvej polovice 13. storočia.

 

751.075 sa prediera húštinou a "hľadá" svoje koľajnice (Domaniky).

 

Medzi stanicou Hontianske Tesáre a zastávkou Dvorníky.

     Nakoľko táto odklonová vozba záťaže prebieha sčasti po úsekoch, ktoré majú od mája 2011 už len minimálnu nádej vídať nákladné vozne, ide o jav ešte vzácnejší. Krátke momenty čoskoro odveje čas a trať s číslom 153 bude naďalej snívať svoj sen o dávnych Sergejoch a motorových rýchlikoch... 

Snímky autor, 12. 8. 2011

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy