AntiLidl Akcia Austria

5.8.2011 8:00 Marek Guspan

AntiLidl Akcia Austria

Tušiac, čo sa bude v slovenských vlakoch diať 5.7.2011, a tiež preto, že mám celoročný sieťový lístok, nemala akcia Lidl pre mňa žiadny význam. Mohol som síce zobrať na výlet rodinu za lacný peniaz, ale pri plných vlakoch by sme si to neužili. S kamarátom, ktorý má tiež sieťový lístok, sme sa preto vybrali smerom opačným ako väčšina cestujúcich z Bratislavy v ten deň. Na Viedeň.

 
 
 
 
 
 
Už od mojej poslednej návštevy, keď sme sa boli rozlúčiť so stanicou Wien-Südbahnhof, som plánoval návštevu Viedne spojenú s vozením sa mestskou dopravou, najmä však metrom. A tak po skontrolovaní čakajúceho pinďa, davov chystajúcich sa využiť neprekonateľnú ponuku a ETCS gorily na spoji vyššej kvality, nabrali sme kurz západným smerom. Na dočasnú stanicu Wien-Südbahnhof Ostbahn sme dorazili tesne pred siedmou hodinou.
 
 
V Rakúsku bol ten deň obyčajný, pracovný a tak na priľahlom stavenisku budúcej hlavnej stanice už vládol primeraný pracovný ruch. Ten samozrejme neunikol môjmu fotoaparátu. Jama na mieste bývalej stanice predsa len nebude navždy, takže si ju treba zväčniť. Les žeriavov nad budúcou stanicou je tiež zaujímavý. Keď sme všetko okukali a pofotili, vybrali sme sa smerom na Südtiroler Platz, v blízkosti ktorého spoza žeriavov vykúkala na nás veža budovy Bahnorama. Zistili sme ale, že je otvorená až od ôsmej hodiny, tak sme chytro vhupsli do metra a ukrojili prvé kilometre z jeho celkovej dĺžky 74,2 km.
 
 
Tesne pred ôsmou sme už opäť stáli pred vchodom do Bahnoramy, aby sme sa vzápätí stali jeho prvými návštevníkmi tohto dňa. Bahnorama je spoločným projektom Rakúskych spolkových dráh a mesta Viedeň. Na prvom poschodí sa nachádza výstavka všetkého, čo s výstavbou novej hlavne stanice súvisí. História viedenskej južnej stanice, informácie o tom, koľko času vlaky ušetria po výstavbe novej, 3D vizualizácia, model staveniska a množstvo ďalších zaujímavých vecí. Veľmi kladne hodnotím túto prezentáciu pre verejnosť, ktorej je nutné vysvetliť, prečo ich musí ten 5 ročný pracovný ruch v meste obťažovať a čo z toho po dokončení stanice budú mať.
 
 
Vstup do priestorov prízemia a 1.podlažia je bezplatný, zaplatíte iba ak sa chcete vyviesť výťahom na vyhliadkovú plošinu. Vstupné je 2,50 €, deti do 14 rokov ale zaplatia iba 10 centov. Veža je vysoká 66,72 metrov a je to vraj najvyššia drevená veža v Európe. Presklený výťah vás vyvezie do výšky 40 metrov, aby ste sa mohli pokochať výhľadom na stavenisko, neďaleké depo Matzleinsdorf, ale aj na panorámu Viedne. Moje fotografie čo-to napovedia, ale odporúčam každému, aby sa tam zastavil, stojí to za to. Pre tých, čo tak neurobia, som pripravil Bahnopanorámu ja: 
 
 
Po opustení Bahnoramy nasledovalo niekoľkohodinové jazdenie Viedňou krížom–krážom metrom a „eskom“. Sieť metra sa vo Viedni neustále rozširuje a aj od poslednej návštevy pribudlo niekoľko staníc, takže sme sa určite nenudili. Zaujímavé sú najmä linky U4 a U6. U4 vedie skoro celá po povrchu, ale z mesta neuvidíte napriek tomu nič. Je totiž vedená v akomsi betónovom koridore. U6 sa líši od ostatných liniek tým, že nepoužíva na napájanie tretiu koľajnicu, ale trolej, a tak sa podobá na električku. Nemôže tak využívať ani vozidlá ostatných liniek, má svoje vlastné. Pri vození sme v stanici Heiligenstadt narazili aj na zopár historických železničných kúskov.
 
 
Na toto ale ja odborník nie som, takže nechám iných nech nás poinformujú, čo to tam vlastne stálo. Čas sme si našli aj na WLB, čo je Wiener Lokalbahnen - 30,4 km dlhá „električkoželeznica“ z centra Viedne do mesta Baden. Samozrejme sme prešli len časť, ktorú nám náš lístok vydaný v Bratislave dovolil, teda vnútornú mestskú zónu po stanicu Vösendorf-Siebenhirten. Nevynechali sme ani klasické električky, ale ich sieť je tak hustá a rozsiahla, že sa to všetko za jeden deň samozrejme stihnúť nedá, takže máme dôvod ešte sa do Viedne vrátiť.
 
 
Nakoniec sme ešte skontrolovali západnú stanicu, na ktorej ešte stále prebieha rekonštrukcia. Práce samozrejme výrazne pokročili, staničná hala, z ktorej bol minule k dispozícii iba úzky koridor, je už celá prístupná verejnosti. Okrem všadeprítomných Railjetov som tu prvýkrát v živote videl a fotografoval živé ICE. Koľko málo stačí človeku k radosti...

Ako zrejme aj kolegovi Emilovi pri jeho júnovej návšteve Bahnoramy nakrútenie videa:
 
Odkazy: 
  1. Hauptbahnhof Wien - všetko o budúcej hlavnej viedenskej stanici - nemecky
  2. Bahnorama - Hauptbahnhof Wien - Bahnorama projekt - nemecky
  3. Metro ve Vídni - Wikipedie – viedenske metro - česky
  4. Wiener Lokalbahnen A. - oficiálne stránky Wiener Lokalbahnen - nemecky
  5. Wiener Lokalbahnen - Wikipedia, the free encyclopedia - WLB - anglicky

Titulná snímka: Stephansdom vyčnieva nad zástavbu starého mesta © Marek Guspan

Galéria

Súvisiace odkazy