Naša cesta s „Lidlenkou“

25.7.2011 8:00 Matej Jurček

Naša cesta s „Lidlenkou“

Keď som videl ponuku cestovať za 5,99€ po celej SR, tak sme si s otcom povedali, že prečo to nevyužiť. Už veľakrát sme sa chceli niekam ísť previesť vlakom. Táto ponuka nám prišla vhod a tak sme sa rozhodli, že to využijeme. Poďho do Lidla pre „Lidlenky“...

Deň pred odchodom sme nahádzali pár vecí do ruksaku, ponabíjali baterky do kamery a foťáku a tešili sa ako sa konečne povozíme vlakom. Ráno sme sa vydali na stanicu do Púchova. O 6:00 sme nastúpili na R701 Polom, ktorý nás odviezol do Žiliny. Už pri nástupe do vlaku sme začali tušiť, že to nebude také jednoduché, ako sme si to predstavovali. A naše predtuchy sa naplnili.

V Žiline na nástupišti už čakal R441 Excelsior a s ním aj nespočetná hromada ľudí. Akýmsi zázrakom sme sa tam doslova "narvali". Po dvadsiatich minútach nastupovania sa vlak začal konečne hýbať. Vo Vrútkach sme sa rozhodli dobrovoľne vystúpiť, lebo takto sa ďalej cestovať nedalo. A za každú cenu, len aby sme sa povozili vlakom, tak to nie. Keď prechádzal vlak cez výhybky, to bol rachot... Mysleli sme, že bude aj diera v podlahe od preťaženia. Vo Vrútkach sme z vozňa len tak tak vystúpili. Jediné šťastie že sme stáli hneď na kraji pri dverách.

 
Tlačenica v R 601 Ružín, © Pavol Jurček

Na stanici vo Vrútkach bolo veľmi veľa ľudí. Keď výpravca zapískal na ukončenie nástupu ľudia akoby boli hluchí. Zapískal druhý krát a stále nič. Na tretí krát sprievodcom došla trpezlivosť, natlačili do vozňov ľudí, čo viseli na dverách ako hrozno a pribuchli dvere. Po dlhšom čase nastupovania, sa vlak rozbehol. A rovnaký scenár bol aj pri nasledujúcom rýchliku R601 Ružín do Košíc.

Potom sme sa išli pozrieť do čakárne na ďalšie spoje a vymysleli sme náhradný plán „B“. Lebo už v Žiline nám bolo jasné, že plán „A“ stroskotal skôr, ako sa začal. Išiel nám osobný vlak Os 7341 do Banskej Bystrice. Počas čakania na vlak sme zbadali hniezdo bocianov. Štyri bociany boli v hniezde, jeden z nich sedel na lampe. No neodfoťte si to... Tvárili sa ako vlakoví dispečeri :-)

  
Viadukt nad Uľankou, © Pavol Jurček

Vyfotili sme si ich a šli späť na stanicu. O pätnásť minút začali posunovať „Bagetu“ a dva prívešáky. O chvíľu sme sa dozvedeli že to je náš vlak. Ten bol tiež dosť plný, ale ani z ďaleka nie natoľko, ako rýchliky do Košíc.

Keď sme došli do Banskej Bystrice, tak sme chvíľu počkali na ďalší vlak Os 7353, ktorý nás odviezol na zastávku do mesta. V meste sme šli pozrieť námestie a potom exponáty vystavené pri pamätníku SNP.


Bombardovacie a dopravné lietadlo Lisunov Li-2, © Pavol Jurček

Peši sme prešli na hlavnú stanicu. Do príchodu nášho vlaku sme mali ešte veľa času, tak sme išli urobiť drobný nákup do neďalekého supermarketu. Prišli sme naspäť a o chvíľu prišiel „Okuliarnik“ s vlakom Zr 1842 Turčan. Zviezli sme sa do Turčianskych Teplíc. Cestu nám spríjemňovali tunely a pohľady na prírodu.

V Turčianskych Tepliciach sme vystúpili a čakali na vlak Os 5618 do Prievidze. Z Turčianskych Teplíc nás tentoraz odviezli dve „Bagety“. Vlak mal meškanie 10 minút. Našťastie nás v Prievidzi počkal rýchlik R 720 Bojnice, ktorým sme pokračovali do Leopoldova.

 
Odchod vlaku Zr 1842 z Turčianskych Teplíc, © Pavol Jurček

V Leopoldove sme nastúpili na vlak R705 Turiec do Púchova, kde sme samozrejme stáli na chodbe, lebo sadnúť si nebolo kam. Jedine tak na podlahu. Ale cesta docela príjemne ubehla. Po vystúpení v Púchove začalo mierne pršať a na oblohe sa vytvorila krásna dúha...

Aj takto bolo možné tráviť voľný deň s „Lidlenkou“ a železnicou. Kiež by takýchto príležitosti na cestovanie vlakom bolo na Slovensku viac.

 
Vlak a Lidl, © Pavol Jurček

Ďakujeme autorovi príspevku a v zmysle našej výzvy odmeňujeme autora pozornosťou s logom VLAKY.NET :-)

Galéria

Súvisiace odkazy