Dvakrát v jednom týdnu z Ostravy na podtatranskou akci

24.7.2011 8:00 Karel Furiš

Dvakrát v jednom týdnu z Ostravy na podtatranskou akci

První z těch dvou cest jsem podnikl o dnu jízdenek LIDL v obou našich zemích. Den před odjezdem jsem uvažoval, že bych ji proto neuskutečnil. Ale pak jsem se rozhodl kladně - když bude plno, tak to mohu vzdát a vrátit se domů. Vyrazil jsem půlnoční tramvají na stanici ve Svinově, abych stihl první popůlnoční vlak na Slovensko. Potkal jsem dva kamarády, jeden jel na LIDL po ČR a druhý až na východ.

 
 
 
 
 
Cesta nám pěkně ubíhala, cestujících na slovenské straně nebylo v tuto dobu ještě mnoho. V Liptovském Mikuláši přistoupil známý vlakyneťák vleckar. Konečně přichází stanice Poprad-Tatry a já vystupuji. Počasí nic moc, teplota venku spíš připomínala jaro než léto. V Popradě jsem se zúčastnil jízdy Prázdniny na Kométě. Samotná jízda byla skvělá, ale popisovat ji nebudu. Víc o ní vypoví fotografie.
 

Objíždění soupravy v Tatranské Lomnici © Karel Furiš

Při odpolední přestávce na Štrbském Plese byla možnost sledovat vlaky přeplněné cestujícími na jízdenky LIDL. Některých bylo až líto, jak se doslova tlačili do souprav. Připomnělo mě to videoklip z YouTube, jak v Japonsku personál tlačí lidi do vlaku. Naše jízda po tatranských železnicích uběhla a blížila se doba mého odjezdu zpět domů. První večerní vlaky směr Žilina a Ostrava jsem raději nechal odjet a dobu čekání na příznivější spoj jsem trávil ve společnosti popradských přátel.


Přátelé v mlhách mizící © Karel Furiš 

Druhá výprava na Slovensko začala o čtyři dny později opět krátce po půl noci. R 443 Šírava sice dorazil v pořádku, ale už nebylo tolik volného místa, jako v úterý, tak jsem zvolil v Bohumíně přestup na EN 445 Slovakia a udělal jsem dobře. Jel jsme  pohodlně sám v přeplněném kupé až do Popradu. Ráno jsem se přivítal s členy pořadatelů podniku, na který jsme byl pozván, a po dobré ranní kávě jsme vyrazili na putování s Papagájem za řemesly a lidovou kulturou.


Ve Velké Lomnici cestou do Kežmarku © Karel Furiš
 
První jízda z Popradu do Kežmarku byla náročná, zájem o svezení byl obrovský. Z Kežmarku se pokračovalo ještě do nedaleké stanice Podolínec. Tam proběhl nezbytný posun stroje 477.013, aby se ocitl na druhé straně soupravy. Během dne jsem pořídil několik zajímavých snímků, nejvíce mne zaujaly vozy ve vagónce Poprad, kde jsem viděl poprvé wapky se šesti nápravami. (Snad někdo doplní pro co jsou určeny, já jen viděl, že jsou pro DB.) Ale našly se i jiné zajímavosti.
 

Kočka a „delfín“ na železnici (v Kežmarku) © Karel Furiš

V odpoledních hodinách jízdy papouška skončily a já jsem uvažoval o návratu domů. První rychlík směr Žilina neměl do Ostravy přípoj, ale řekl jsem si, že jím pojedu a počkám na spoj do Ostravy někde jinde. Cestou jsem si všiml ve Vrútkách zajímavé mašinky, tak jsem vystoupil a vydal se vyfotografovat nejen ji, ale i jiné zajímavosti, při čemž jsem potkal také nějakého jiného fotografa, zajímajícího se o čmeláka.


771.513-9 ve vrúteckém kolejišti © Karel Furiš

Tak jsem ho oslovil, ale nebyl to vlakyneťák, ba ani nikdo domorodý, nýbrž fanoušek železnice z Dánska.Téměř dvě hodiny jsme spolu prodebatovali o železnici, no tedy snažili jsme se, ale hodně jsme si porozuměli. Možná lépe, než s někým v diskusích na VLAKY.NET. Pak dorazil super vlak Excelsior a já jsem spokojeně pokračoval, opět sám v přeplněném kupé, v cestě až do Ostravy. Obě cesty jsem absolvoval bez většího zpoždění, mé vlaky jezdily téměř na čas a bez problémů. A tak jsem stihl připravit i krátké video:

 
Tímto bych chtěl poděkovat za pozvání na perfektní akce jak Veterán klubu železníc Poprad, tak i Klubu železničných historických vozidiel tamtéž a těším se na další setkání na různých akcích na Slovensku, nejen s Kométou a papagájom. Bylo to náročné, ale stálo to za to. Hoši díky.
 
Poznámka editora: Cesta papagája neunikla ani lokálním médiím. Kežmarská televízia požádala o rozhovor i autora tohoto článku, byť z něj použila jen jedinou větu. Tu a hlavně mnoho jiných můžete slyšet a jízdu zvláštního vlaku vidět v Kežmarském magazínu, pokud kliknete na titulek Desiatky spokojných pasažierov. (-zz-)
 
Titulní snímek: „Papagáj“ se chystá vyrazit na trať © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy